Svenska favoriter i Champions Hockey League

Champions Hockey League är en relativt ny ishockeyturnering grundad av Internationella ishockeyförbundet, IIHF och 26 klubbar från sex ligor. Den första säsongen ägde rum så sent som 2014/2015, flera svenska lag är representerade i ligan.

IIHF startade först en turnering med samma namn (Champions Hockey League) så tidigt som 2008, för att fira förbundets hundraårsjubileum. Den spelades dock bara en säsong på grund av stora svårigheter med att hitta sponsorer. I slutet av 2013 blev det känt att IIHF skulle starta om turneringen under samma namn igen, vilket också blev fallet. Säsongen därpå, 2015/2016, utökades antalet lag från 44 till 48 stycken. Idag är de uppdelade på åtta olika grupper där de 16 bästa lagen tar sig till slutspel och åttondelsfinal.

Svenska Växjö Lakers var länge favoriter att kamma hem guldet i turneringen, följt av Kärpät, Tappara, Frölunda och Skellefteå. De regerande mästarna, finska JYP, låg i övre medelskiktet i oddssammanhang. Gruppspelet slutade med att tre svenska lag gick vidare till åttondelsfinal. Lottningen har varit en spännande process och spelschemat för Champions Hockey Leagues åttondelsfinaler och framåt är nu klart. Slutspelet inleds redan den här veckan med det första mötet av två i åttondelen. Då möter Malmö Redhawks den schweiziska storklubben SC Bern. Det blir en spännande match med extra krydda i form av en liten familjefejd, då den tidigare Redhawksbacken Calle Andersson, som också är tränaren Peter Anderssons son, numera spelar i Bern. Matchreturen spelas två veckor senare.

Samma kväll spelar Skellefteå AIK mot norska Storhamar på bortaplan. Förväntningarna på Skellefteå är stora och man hoppas på riktigt bra tryck i spelet – något de har bevisat att de klarat av genom sina SM-guld två år i rad år 2013 och 2014, och i mästerskapsfinalerna 2015, 2016 och 2018.

Sist ut på kvällen den 6 november är Frölunda som lottades att möta ett annat schweiziskt topplag, HC Lugano. Kraven på Frölunda är höga och spelet måste vara riktigt tajt för att de ska kunna ha en chans mot schweizarna. Lugano förlorade den schweiziska finalen förra den förra säsongen, då Zürich tog hem guldet. I Lugano hittar vi en svensk spelare, Linus Klasen.

Härnäst är det dags för kvartsfinalerna följt av semifinalen och endast en final som spelas den 5 februari 2019. Är du intresserad av ishockey, odds och betting finns det många roliga spel att göra framöver, nu när det börjar dra ihop sig på riktigt i Champions Hockey League. Självklart hoppas vi på en svensk vinst och hejar på de inhemska favoriterna, men se till att vara ordentligt påläst om chanserna för att inte gå miste om några grymma spelchanser. Hos 888sport är svenska Skellefteå AIK tippade som favoriter att ta hem Champions hockey League-guldet.

Det finns en möjlighet att Champions Hockey League-finalen kan bli helsvensk i slutänden. Frölunda och Skellefteå lottades på samma slutspelshalva och kan komma att mötas i en eventuell semifinal, medan Malmö lottades på den andra halvan av slutspelet och därmed kan komma att möta någon av Frölunda och Skellefteå i en final.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN