KRÖNIKA: Se och framförallt lär er Stockholms stad

0
565
lär er Stockholms stad
Foto: Henric Wauge
Med anledning av Stockholms stads enorma ointresse över att bygga i staden får mig att se rött. Se och framförallt lär er Stockholms stad. Gör rätt nu innan det är försent. Läs Henric Wauges krönika här. 

Avundsjukan är den absolut värsta sjukdomen som finns. Det finns inget läkemedel emot det, inget vaccin och flockimmunitet är absolut inte lösningen. Detta gäller även mig, jag är så fruktansvärt avundsjuk hela tiden. Någonting som verkligen får mig att rasa är när förutsättningarna är så olika från landsbygd till stad. Så, lär er Stockholms stad.

Jag har varit involverad i Stockholmshockeyn nu i ett par år. Sett spelare fly ut i landet, sett spelare lägga av, sett spelare inte ens börja spela hockey. Allt på grund av den enorma bristen på ishallar i staden. Det ska dock tilläggas att det inte bara gäller Ishockey, utan samtliga idrotter i huvudstaden.

Detta är inget nytt fenomen, utan alla vet om det och alla har fått höra detta under många år, alldeles för många gånger. Ett litet gnälltjat från oss stockholmare. Samtidigt läser jag från andra håll i landet på speciellt sociala medier att vi i huvudstaden har så många fördelar. Vilka är dom undrar jag.

Vi själva på Hockeybladet.nu rapporterade för drygt ett år sedan om bristen av isytor i Stockholm. Då hade svenska hockeyförbundet tillsammans med Stockholms hockeyförbund kommit fram till att det saknas minst tio ishallar i huvudstaden. Detta rapporterade även Hockeysverige om.

Det behövs en ny hall varje år 

Aftonbladet rapporterade i december 2018 om att Hammarby gått ut med en namninsamling om att det behövdes en ny ishall. Många profiler skrev under, men efter det har det hänt absolut ingenting.

Ja visst ja. Det har ju satts upp ett tält ovanför uterinken på Kärrtorps IP söder om stan. Det enda som hände där var att en isyta ersattes av en annan, och att den kan användas även vid dåligt väder. Men det finns lika många isytor fortfarande.

I artikeln med Aftonbladet står det att anläggningsavsvariga Göran Tidström på hockeyförbundet säger att det går en ishall på 100.000 invånare i Stockholm. Denna siffra är 27.000 ute i övriga landet, i snitt. Detta betyder att det skulle, fram till 2030, behöva byggas en ishall per år för att komma i kapp.

Läget är helt klart akut, och har varit i många många år. Ingenting talar för att någonting kommer att göras för att förbättra läget inom varken en kort eller en lång framtid. Visserligen ska det byggas ett tält över den numer rivna Zinkensdamms ishall. Dock är det samma sak där som med Kärrtorp, att man ersätter en gammal med en ny.

Har drivit frågan så länge att de inte minns sen när 

De åttafaldiga svenska mästarna Hammarby har under väldigt många år drivit frågan om fler ishallar i Stockholm och har detta som stående punkt i dagordningen på sina styrelsemöten. Bajen begär inte mycket, inte en multiarena eller en hall för att klara av att vinna ett nionde SM-guld i. Utan en hall där man kan få föreningen att växa, samtidigt vore det ju bra om den uppfyller kraven för att spela Hockeyallsvenskan i.

En bonus är ju en egen driven hall där man inte bara kan växa genom att kunna ha fler lag, utan även att kunna bedriva en kringverksamhet så som försäljning av kioskvaror och så vidare. Som läget är i dag betalar de över 1000 kr i timmen i istidskostnad samt att de inte får in några intäkter alls förutom entré, och Hammarby Hockey är inte kända för att dra lappar på luckan så att säga.

För om vi stationerar just Hammarby som exempel. De bedriver en A-lagsverksamhet på elitnivå, utan direkta publikintäkter, utan att kunna arrangera camper för ungdomar, med alldeles för dåligt med istider och alldeles för några lag. Det är som dödsdömt att gå i konkurs igen. För hur länge klarar sig en förening med ständiga utgifter.

Problemet finns självklart inte bara hos Hammarby. Utan samtliga klubbar i Stockholm, även Djurgården. För även om just den föreningen är väldigt framgångsrik med flest SM-guld och en hyfsad återväxt. Hur skulle det se ut om klubben hade samma förutsättningar som konkurrenterna ute i landet?

Svensk hockey skulle bli ännu bättre 

Risken eller chansen beroende på vilket lag man brinner för är ju att Djurgården skulle bli ännu bättre, få mer pengar och kunna värva ännu bättre spelare. Men samtidigt skulle även hela Sverige bli bättre om alla hade samma förutsättningar.

Sverige är med råge det landet som har mest importer i NHL. Så även fast storstäderna har sämre förutsättningar får vi ändå fram sjukt skickliga spelare. Lek med tanken hur bra vårat landslag skulle vara om de hade det lite bättre, hade kunnat träna lite oftare och hade haft det lite enklare.

Nu får många klubbar i storstäderna säga nej till ungdomar att börja spela. För det finns helt enkelt inte plats. Säger inte att det är så, men vad gör ungdomar när de inte har något vettigt att göra?

Därför slår min avundsjuka till och jag grinar lite i smyg när jag läser att Ängelholm inte bara ska bygga en, utan två ishallar på två år. Stort grattis säger jag till Rögle, men varför ska det vara så orättvist?

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.