HEDLUND: Bättre sent än aldrig Brynäs – eller?

Idag, 42 dagar efter att Brynäs fått reda på att en spelare polisanmälts för misshandel och våldtäkt och dagar efter att ytterligare en spelare anhållits för våldtäkt kommer uttalandet från klubben. Bättre sent än aldrig, kanske klubben tänker?

Bättre sent än aldrig, kanske Brynäs tänker? Idag kommer klubben med ett uttalande som fördömer handlingarna som spelarna anklagas för. Det har idag tagit 60 dagar sedan de första polisanmälda brotten ska ha utförts, 42 dagar sedan Brynäs fick reda på vad som hänt med spelare nummer ett, Patrik Berglund. Sedan dess har ännu en spelare anhållits för våldtäkt. Texten är i sig mycket bra, men hallå Brynäs – varför vänta tills nu?

Saknar krishantering?

Det verkar som att klubben blivit handlingsförlamade i allt som hänt. Visst klubben låg i ett sportsligt riktigt prekärt läge, men jag undrar om Brynäs saknar en krishanteringsplan. Har klubben en sådan är det värre än jag trodde. Det är illa nog att inte ha en krishanteringsplan – men att inte använda sig av det när det är fullständigt kaos i hela klubben är snudd på kriminellt bara det. Så vad skulle Brynäs ha gjort den 30 mars och 9 april? Vad skulle klubben ha gjort den 3 eller 5 maj? Vad skulle klubben ha gjort i söndags? Låt oss ta igenom det, hur det borde ha gått till.

30 mars

Här gäller det för Brynäs att minimera skadorna helt, gentemot spelaren, målsäganden, fans, sponsorer och inte minst Unicef som klubben har ett långt gånget samarbete med.

Patrik Berglund skulle ha tagits ur tjänst med omedelbar verkan. De hade in det här fallet inte behövt kommunicera ut att han gjort något fel. I det här fallet hade det kunnat hållas nästan helt internt. De skulle ha kontaktat SHL, Sico/Unionen och Unicef. De skulle redan här ha kontaktat mansjouren Stickan och kvinnojouren Blåklockan för att få hjälp. Startat en krishantering inom laget och starkt talat om att det här är mot allt vad klubben står för, klubbens värdegrund. Helt enkelt ett preventivt arbete.

9 april

Nu är det ute i media, men klubben är tyst. Utåt har Patrik Berglund covid-19 och snart är han spelbar. Bomben briserar samma dag som en bortamatch och tre dagar senare är det medias fel att det spekuleras, Berglund var ju inte delgiven någon misstanke.

Brynäs IF har nåtts av informationen om att det finns en anmälan mot en av våra anställda. Vi hanterar alltid personalfrågor interntBrynäs hemsida 9 april

Det där räcker inte! Ut med att det gäller en spelare, även om media har berättat vilken spelare det är kan klubben utelämna namnet. Tala om att det spelaren är anklagad för går helt emot klubbens värderingar och att klubben så klart stöttar så väl spelaren som målsäganden under den pågående utredningen. Så klart är spelaren avstängd från spel och truppen är informerad om vad som hänt.

Dagen efter, 10 april, nu är det dags för lagkaptenen Anton Rödin att uttala sig. Att ingen är dömd än, men bara att det inkommit en anmälan är illa nog. Truppen tar avstånd från alla typer av våld speciellt mot kvinnor och barn.

Det enda som hände var citatet ovan och 18 april spelade han över tolv minuter i den sista kvalmatchen. Horribelt.

3 och 5 maj

Den 3 maj anhålls Berglund och begärs häktad på sannolika skäl, den högre misstankegraden och dagen efter begärdes han häktad. Då fortsätter Brynäs att stoppa huvudet i sanden. Syns vi inte finns vi inte.

Brynäs IF har nåtts av information om att en av våra spelare är anhållen. Anklagelserna är ytterst allvarliga. Brynäs agerar inte domare. Spelaren är tagen ur tjänst under utredningen och vi följer den juridiska processen kontinuerligt.Brynäs hemsida 4 maj

Nej Brynäs, ni agerade inte allt, visst ni informerade om något som alla redan visste. Men i övrigt var det apati som genomsyrade klubbens handlande. Javisst, ordföranden ställer inte upp till omval, klubbdirektören var på väg att sluta och sportchefen hade redan slutat i vredesmod. Men hallå Brynäs, vad gjorde ni? Det blev en text till den 5 maj när Berglund hade häktats. Jag blir nästan förbannad när jag ser den monumentala bristen på handlingskraft.

Nu ska klubben samla ihop herrlaget vart de än befinner sig och göra en ”fotbollslandslaget” när man ställde sig bakom Jimmy Durmaz, fast i det här fallet att man återigen fördömer allt våld, framför allt mot kvinnor och barn.

Här ska klubben också tala om att de startat samtal med spelarna om klubbens värdegrund, hur de ser på sådana här brott och dessutom visa en transparens utåt. Visa hur klubben jobbar tillsammans med mansjouren Stickan och kvinnojouren Blåklockan, och berättat för Unicef vad som händer i klubben. Nu borde inget vara internt längre för Brynäs! Men inte.

Hade klubben agerat hade kanske, mer troligen inte fall nummer två inträffat. Det skedde nämligen just den 5 maj, samma dag som spelare ett häktades. Om det nu skedde, uräkta mitt språk nu, hur i helvete tänkte karln?

I söndags

Hade Brynäs hade en krisplan hade inte i söndags behövt hända, vare sig det var ett brott eller inte. Nu går i alla fall klubben ut med att två spelare är anhållna misstänkta för brott.

Just nu sitter två av våra spelare anhållna misstänkta för brott som är totalt oförenliga med klubbens värdegrund och allt det vi står för som förening.Brynäs hemsida 11 maj

Kanske känner klubben att det är bättre sent än aldrig – jag kan inte hålla med, skadan är redan skedd och går den att reparera?

Till sist

Jag kan förstå om det riktas avsky mot spelarnas handlande, klubbens agerande med mera.

Jag kan bara be er att kanalisera det på rätt sätt! Ta avstånd från mäns våld mot kvinnor, ta avstånd från allt våld.

Men låt bli att straffa Unicef, som jag noterat på sociala medier och andra forum. De kan verkligen inte ställas till svars för vad ett par enskilda personer är misstänkta för! Projektet en bra start är ändå något som fungerar i Brynäs.

Vad kan du göra?
Stötta kvinnojouren Blåklockan: Swisha 123 189 84 69
Stötta mansjouren Stickan: Swisha 123 294 3686
Stötta Unicef: Bli världsförälder nu!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN