VM: Så slutar semifinalerna

Det är dags för semifinalerna i årets VM-turnering i Danmark. I den första matchen ställs Tre kronor mot USA, i den andra matchen kommer Kanada att möta Schweiz. De här faktorerna tror vi kommer vara avgörande under lördagens drabbningar.

Semifinalerna spelas 15.15 och 19.15, Sverige har den första tiden och spelar mot USA. Kvällsmatchen går mellan Kanada och Schweiz. Om vi börjar med Sveriges match hoppas vi såklart alla på guld. Men det kommer definitivt vara den svåraste matchen som Tre Kronor spelat under hela turneringen.

Patrick Kane kommer självklart bli det största hotet, han leder VM-turneringens poängliga. Han har dessutom producerat åtta mål, vilket är näst mest av alla. Det är bara Finlands Sebastian Aho som har drämt in ett mål mer än Patrick Kane. Sveriges bästa målskytt, Rickard Rakell, har nätat sex gånger.

Sverige är ett bättre lag

Även om USA kommer att bli tufft så är ändå Sverige ett bättre lag. Historiskt sett har Tre Kronor vunnit flest gånger i VM-sammanhang mot USA. Det har blivit 37 segrar på 53 matcher. Lägg därtill att VM spelas i Köpenhamn, vilket betyder att publiktrycket kommer att vara fördel Sverige.

Den här matchen kommer antagligen att bli väldigt hetlevrad med fysiskt spel. I kvartsfinalerna tog både USA och Sverige fem utvisningar i deras respektive matcher. Värt att notera är att USA har turneringens bästa powerplay på 40 procent och Sverige har turneringens näst bästa på 38.4 procent. Målvaktsspelet kommer därför vara en enormt viktigt faktor.

Vi ser Anders Nilsson (Vancouver Canucks) som starkare än USA:s Keith Kinkaid (New Jersey Devils). Sveriges försvar och målvaktsspel har aldrig havererat riktigt ordentligt en enda gång i turneringen, trots att Tre Kronor ställts mot bra lag som Ryssland, Tjeckien och Slovakien. USA däremot släppte till rejält mot Finland när de förlorade med 6-2, då vaktade Keith Kinkaid kassen för amerikanarna. Försvarsmässigt är Sverige ett bättre lag.

Sverige vinner därför matchen med 4-2 då Stockholmskedjan och Nashvillesvenskarna levererar, samtidigt som Anders Nilsson täpper till bakåt och boxplay fungerar optimalt.

En av världens bästa hockeyspelare

Att Kanada förlorar mot Schweiz i den sista semifinalen är det nog ganska få som tror. Sedan VM-silvret 2013 har Schweiz inte haft särskilt mycket att jubla åt rent hockeymässigt. Men Schweiz vann trots allt mot ett väldigt starkt Finland och skrällen var ett faktum vid slutresultatet 3-2. Det Schweiziska landslaget har en tendens att resa sig mot bättre motstånd.

Nu är Kanada i och för sig inte ett bättre motstånd, det är ett betydligt bättre motstånd. I Kanada finns Connor McDavid, han är en av världens bästa hockeyspelare just nu. Edmonton Oilers-spelaren är 21 år gammal. Säsongen 2016-2017 blev han NHL:s mest värdefulla spelare och säsongen 2017-2018 gjorde han mest poäng i hela NHL. Lägg därtill att han redan har vunnit ett VM-guld. Connor McDavid kommer inte missa chansen att leda sitt lag till ännu en final.

Kanada kommer att vinna den här matchen med 4-1. Det blir på så vis återigen en final där Sverige ställs mot Kanada. Förhoppningsvis blir det också en repris på fjolårets svenska succé.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN