”Vinnarskallen” – boken om Stefan Liv

”Vinnarskallen”. Det var det självklara namnet att ge boken om den omåttligt folkkäre målvakten Stefan Liv som släpps i mars.
– Det är ett ord som många beskriver Stefan med, säger Tommy Härlin som, tillsammans med Ulf Kriström, författat boken.

I mars släpps boken ”Vinnarskallen” av Aros Sport Media, skriven av Tommy Härlin och Ulf Kriström. En bok som porträtterar en av de folkkäraste profilerna i svensk hockeys histora – målvakten Stefan Liv. En hyllad hjälte, främst i HV71 och det svenska landslaget Tre Kronor. Utanför Sverige provade han lyckan i Detroit Red Wings organisation – och även i de ryska KHL-lagen Sibir Novosibirsk och Lokomotiv Jaroslavl. Det var dessvärre det äventyret som skulle bli Stefans sista. En sanning som försatte hela hockeysverige i stor sorg och saknad.

Nära och kära delar med sig

Boken innehåller många privata bilder och även pressbilder som inte publicerats tidigare. De privata bilderna har några av Stefans barndomsvänner och även hans mamma, Anita, delat med sig av. Allt ifrån Stefans första skridskoskär till hans sista.

Den är uppbyggd och baserad på 18 intervjuer med barndomsvänner, lagkamrater och andra människor som kände Stefan väl.
Davidsson, Petrasek, Wallin och Stefans barndomsvän Daniel Karlsson, för att nämna några. Även barndomsidolen tillika lagkamraten Dominik Hasek. Alla som vi önskade att prata med ställde upp. Det var viktigt för oss att få med de allra närmsta vännerna för den rättvisa bildens skull, säger Tommy Härlin.

Annorlunda metod

För att försäkra sig om att varje ord är direkt länkat till de olika intervjuerna använde sig författarna av en annorlunda metod.
– För att få allt så korrekt som möjligt så gjorde vi intervjuerna i poddform istället för att anteckna. Antecknar man folks berättelser så blir det lätt att man gör sin egen tolkning av orden. Det ville vi undvika, tillägger han.

Känslorna inför och under intervjuerna var blandade och förhandleddes av en viss nervositet.
– En viss rädsla och sorg kring intervjuerna, men också mycket skratt och glädje. Det är en viktig sak som måste tolkas rätt. Stefan var en mycket humoristisk person och alla hade egna roliga minnen med honom, säger han och fortsätter:
– Sa man till Stefan att ”det där klarar du aldrig att göra” eller liknande, så höll han aldrig med. Han tog sig istället an uppgiften och brukade också lyckas med den.

”Dags att släppa boken”

Huvudsyftet med boken är att återspegla Stefan Livs fantastiska karriär och lyfta de positiva minnena av honom. Det var dock oundvikligt för författarna att inkludera flygolyckan.
– Det går inte att undvika olyckan, även om vi vill fokusera på det positiva. Vi både inleder och avslutar med ord kring händelsen.

Tanken om en bok om Stefans karriär uppstod redan i Stefans eget huvud. Han kom på tanken, under sin tid i Sibir Novosibirsk, att han ville skriva en bok när han spelat färdigt –och Tommy Härlin hade kontakt med honom redan då. När Stefans egen medverkan i processen omöjliggjordes var Tommy ändå på det klara med att boken skulle skrivas – men inte då och där.
– Man kan inte påbörja det så tätt inpå händelsen. Vi väntade, med respekt för vänner och familj, för att ge dem den tiden de behövde för att sörja. Man sörjer aldrig klart en person, men nu efter fem år kände vi att det var dags, avslutar han.

Utgivare av boken är förlaget Aros Sport Media. Författare är Tommy Härlin och Ulf Kriström. Den kommer att släppas i samband med SHL-matchen mellan HV71 och Luleå den 7 mars. Förhandsboka här!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN