GRANSKNING: Vilka spelare avgör matcherna?

En ishockeymatch pågår i 60-65 minuter. Varje moment kan vara kritiskt för matchens utgång, men vilka spelare steppar upp när det ska avgöras? Jag har analyserat alla de matchavgörande målen och tagit fram vilka som tenderar att vara tungan på vågen när deras lag vinner.

Än så länge finns det 14 spelare som gjort tre matchavgörande mål (GWG) eller fler. Det innefattar mål under ordinarie matchtid, övertid eller den avgörande straffen i straffläggningen. Vissa siffror är tämligen uppseendeväckande:

  • Rögle har vunnit sex matcher. Vid hälften (3) av de tillfällena har Bryan Lerg avgjort.
  • Färjestad har vunnit 15 matcher. Per Åslund, Johan Ryno och Jonas Holös har gjort tre matchavgörande mål vardera, vilket innebär att de tillsammans avgjort 60% av lagets segermatcher.
  • Joachim Rohdin (KHK), Johan Forsberg (LHF), Sebastian Aho (SKE) och Jonas Holös (FBK) har alla gjort fyra mål vardera, varav tre varit matchavgörande (75%).
  • Erik Christensen (HV) har gjort tio mål totalt, varav hälften (5) varit matchavgörande. Laget har vunnit 15 matcher totalt.
  • Fredrik Händemark (MIF) och Tuomas Kiiskinen (VLH) har gjort fyra matchavgörande mål vardera.
  • På topp 10 i skytteligan är det bara två spelare (Christensen och Daniel Paille) som gjort mer än två matchavgörande mål.

Slutsatser

Vilka slutsatser som kan dras av dessa siffror får givetvis var och en avgöra själv. Många av dessa mål kan vara inprickade i mitten eller i början av en match. Görs ett 2-0-mål i tionde minuten och matchen slutar 5-1 så är det ju det målet som räknas som avgörande. Jag väljer ändå personligen att se tendenser på att vissa spelare tänder till lite extra när det ska avgöras. Bryan Lerg i Rögle exempelvis, som gjort hälften av lagets GWG.

Vissa spelare sprider ut sitt målskytte under matcherna och råkar snubbla över något matchvinnande mål här och där. Andra gör mer eller mindre bara mål i avgörande lägen, som Rohdin, Forsberg, Aho och Holös vars målskörd varit till 75% matchavgörande.

Att topp 10 i skytteligan enbart innefattar två spelare som gjort fler än två GWG är också spännande. Det kan tolkas som att de vassa målskyttarna kanske är som hetast i lite mer avslappnade matchsituationer och faller ifrån lite när läget skärps.

Källa: SHL.se

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN