LISTA: Tog vägen till NHL – via Sverige

NHL är rikt på spelare som hade Sverige som sista anhalt innan de tog klivet över Atlanten. Här är tretton av dagens NHL-spelare med icke-svensk bakgrund som använde Elitserien/SHL/HA som språngbräda till drömmen.

Anze Kopitar, Los Angeles Kings (Södertälje SK)
Kom till Södertälje inför säsongen 2004/2005. Spelade en match i klubbens J18-lag, 30 i J20-laget och fem i a-laget. Året efter spelade han 47 matcher i a-laget och noterades för åtta mål och tolv assist innan han tog steget över till Los Angeles Kings säsongen efter. Är nu bäst betald i hela NHL och en av ligans största stjärnor.

Mats Zuccarello, New York Rangers (Modo Hockey)
Öste in poäng i norska ligan säsongen 2007/2008 och var ett hett villebråd för svenska klubbar. Modo vann kampen om den kortväxta norrmannen som spenderade två år i Örnsköldsvik. Vann poängligan i Elitserien 2009/2010 och är nu en hyllad stjärna i New York Rangers, som han representerat sedan 2010/2011.

Frederik Andersen, Toronto Maple Leafs (Frölunda Indians)
Den danska målvakten spelade en säsong i Frölunda innan han flyttade till Kalifornien och Anaheim Ducks’ organisation. Spenderade fyra år där innan flyttlasset gick till Toronto Maple Leafs, där han nu är förstamålvakt.

David Pastrnak, Boston Bruins (Södertälje SK)
Under säsongen 2013/2014 bildade den unge tjecken en vass anfallsduo ihop med William Nylander i Hockeyallsvenska Södertälje. Innan dess spenderade han, likt Kopitar, en framgångsrik säsong i klubbens juniorled. Nu är han en framträdande spelare i Boston Bruins och snittar nästan en poäng per match.

Frans Nielsen, Detroit Red Wings (Timrå IK/Malmö Redhawks)
Den 32-årige dansken har flera säsonger i NHL bakom sig. Främst i New York Islanders, men är nu inne på sin första säsong i Detroit Red Wings. Gick via Malmö Redhawks’ juniorled upp i dåvarande Elitserien och representerade även Timrå under säsongen 2005/2006 innan han tog klivet över till NHL.

Philip Larsen, Vancouver Canucks (Frölunda Indians/Borås HC/Rögle BK)
Dansken har spelat juniorhockey i både Rögle och Frölunda. Gick till Dallas Stars säsongen 2009/2010 och spelade sporadiskt där under fyra år. Även gjort en halv säsong i Edmonton Oilers och spelar nu för Vancouver Canucks.

Kevin Fiala, Nashville Predators (HV71/Malmö Redhawks)
Schweizaren har spelat juniorhockey i både Malmö Redhawks och HV71. Gjorde även två halvsäsonger i HV71:s a-lag innan han flyttade till Nashville Predators, där han idag har en relativt fast plats i laget.

Pierre-Édouard Bellemare, Philadelphia Flyers (Leksands IF/Skellefteå AIK)
Fransmannen har en lång karriär i Sverige bakom sig. Kom till Leksand säsongen 2006/2007 och spelade tre säsonger i klubben, innan han värvades till Skellefteå AIK där han stannade i fem år. Har sedan tre säsonger tillbaka en fast plats i Philadelphia Flyers.

Peter Cehlárik, Boston Bruins (Luleå Hockey/Asplöven HC)
Den slovakiske talangen har gått genom Luleås juniorled upp till a-laget och tog sig inför den här säsongen till Boston Bruins’ organisation. Gjort några enstaka framträdanden i NHL.

Michael Raffl, Philadelphia Flyers (Leksands IF)
Österrikaren spelade två säsonger med Leksand i Hockeyallsvenskan innan han flyttade över till Philadelphia Flyers, där han nu spelat i fyra år.

Lars Eller, Washington Capitals (Frölunda Indians/Borås HC)
Dansken gick genom Frölundas juniorled upp till en plats i a-laget. Gjorde även några matcher för Borås i Hockeyallsvenskan innan han 2009/2010 tog plats i St. Louis Blues. Spelat merparten av sin NHL-karriär i Montréal Canadiens men tillhör nu Washington Capitals.

Derek Ryan, Carolina Hurricanes (Örebro HK)
Amerikanen spelade i Örebro ett år och vann hela SHL:s poängliga säsongen 2014/2015 innan han tog klivet över till Carolina Hurricanes’ organisation. Spelar idag merparten av lagets matcher i NHL.

Artturi Lehkonen, Montréal Canadiens (Frölunda Indians)
Den finske supertalangen spenderade de två senaste säsongerna i Frölunda och avslutade med att vinna SM-guld med klubben. Öste in poäng i fjolårets SM-slutspel och är idag en frisk fläkt i ett trevande Montréal Canadiens.

Saknar du någon? Lämna oss en påminnelse i kommentarsfältet nedan!

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN