HV71 är svenska mästare – ”Det är så jävla skönt”

HV71 är svenska mästare säsongen 16/17. Efter en rafflande match sju vann smålänningarna i sudden mot Brynäs. Detta är klubbens femte SM-guld.

Trots bra målvaktsspel från både Linus Söderström och David Rautio fick hemmakeepern Söderström kapitulera i matchminut 13. Jacob Blomqvist fick in ett lågt skott bakom Söderström och Brynäs gick in i periodpaus med 10 i bagaget.

Söderström storspelade i andra

I matchens andra period var det hemmalaget som startade bäst. Brynäs blev så tillbakapressade i början av perioden så de fick ta en timeout. Efter timeouten var det gästerna som tog över spelet, men Linus Söderström klarade pressen. Han stod nämligen för en fenomenal benparad, och räddade även ett vasst läge som Juusu Ikonen fick i mitten av perioden. HV71 fick även dem en del chanser i slutet av perioden, bland annat en styrning från Kevin Stenlund, en styrning som Rautio dock fick tag på.

Törngren kvitterade för HV71

Den tredje perioden kunde vart den sista för lagen denna säsong. Men Christoffer Törngren fick i början av perioden in en kvittering, då han från icinglinjen satte pucken i bortre krysset över Rautios axel. Törngren var även nära att göra 2–1 kort efter kvitteringen. Törngren fick en passning av Erik Christensen, som Törngren styrde över Rautio, men även över mål. HV71 fick även en del lägen senare i perioden, då man bland annat fick chansen i powerplay. Mattias Tedenby och Simon Önerud fick i slutet av perioden varsin chans i slottet, men Rautio tog Öneruds skott, och Jonathan Pudas fick agera skyddande ängel för Rautio på Tedenbys läge.

Önerud avgjorde i sudden – HV71 blev svenska mästare

Matchen gick till förlängning och då var det Brynäs som var hetast i början. Jesper Jensen fick ett bra läge med backhand i början av perioden. Linus Söderström kunde dock stoppa den chansen. Brynäs fick även en chansen i powerplay, men fick inte in någon puck då. Istället kunde HV-fostrade Simon Önerud sätta den avgörande pucken efter boxplayspelet. Önerud blev assisterad av Mattias Tedenby, och HV71 vinner med Öneruds mål inte bara matchen, utan även SM-guldet.

”Det är så jävla skönt”

Efter matchen kunde matchhjälten Simon Önerud utrycka sina känslor efter att nyligen blivit Svensk mästare.

– Det är så jävla skönt, det går inte att beskriva det som hänt, säger Simon Önerud till TV4.

HV71 – Brynäs 2–1 e.fl (0–1,0–0,1–0,1–0)
0–1 Jacob Blomqvist (Linus Ölund, Jonathan Pudas)
1–1 Christoffer Törngren (Dylan Reese, Anton Bengtsson)
2–1 Simon Önerud (Mattias Tedenby, Andreas Borgman)