Hockeyrekord på hög höjd

Människor är kapabla till många extraordinära prestationer, framförallt genom lagarbete. Det gäller särskilt för historien bakom ett av världens mest otroliga ishockeyspel, på hög höjd. Tanken bakom spelet kom från Adam Sherlip och The Hockey Foundation, och det tog dem några år att planera rekordförsöket eftersom de ville knyta samman det med välgörenhet. Det var efter en resa till Himalaya-regionen Ladakh i den indiska området Kashmir år 2009 som Adam Sherlip kom på idén. Stiftelsen har donerat nästan 7 000 delar hockeyutrustning till olika sportprogram runt om i regionen, samt donerat hundratals böcker till skolor och förbättrat hockeyspelet på alla nivåer i landet. De har hjälpt till att skapa nationella hockeylag för både män och kvinnor, och de har tillhandahållit ett antal livsförändrande upplevelser både för tränare, spelare, volontärer, klubbar och föreningar.

Med det i åtanke var The Hockey Foundations budskap att hockey har makten att förändra liv. Och framförallt ville Adam och stiftelsen få andra att se och förstå att det är fysiskt och mentalt möjligt att åstadkomma även saker som låter helt omöjliga. Genom rekordförsöket hoppades de på att ge medvetenhet och stöd till hockey i den indiska regionen. Efter två års planering hade Adam, spelare från stiftelsen, och andra internationella ishockeyentusiaster kommit överens om att spela rekordspelet den 6 februari 2018.

Många åskådare kom från hela världen, ivriga att ta på sig olika roller i den händelse som kallades ”Hockey Goes Higher”. Det var inte bara en hänvisning till altituden där matchen spelades, utan även det välgörande målet som var det ursprungliga syftet till matchen. Domare i matchen var NHL-veteranen Mike Leggo, som flög in för att övervaka spelet. Hela händelsen krävde omfattande planering fram till matchen, inklusive att hitta ett sätt att få tillgång till en rink på hög höjd. Det första hindret var alltså att få bygga en rink i området.

Oddsspel på hockey

Hela projektet följdes av hockeyintresserade över hela världen, och man kunde även betta på matchen. Det är dock enklare att spela på vanliga matcher i både svenska och utländska ligor, något man gör bäst online. Många spelsidor lockar med bra oddsbonusar för att få nya spelare, belöna trogna spelare eller locka tillbaka gamla spelare. Det kan vara allt från att få gratisspel till att de matchar insättningsbonusen, och mycket annat.

Nästa utmaning blev att hinna bygga klart rinken i tid för matchen, eftersom alla redan var i där och väntade på att vandra sex timmar genom Himalaya till Changtang-regionen där evenemanget var planerat. Deltagarna behövde dock lite tid på sig att acklimatisera sig till den högre höjden – 4 374 meter över havet, så de flesta anlände i Indien ungefär en vecka innan matchen. På matchdagen upplevde många av spelarna jetlag, utmattning efter vandringen till rinken, höjdsjuka, och ett par spelare hade till och med influensa. Tillräckligt många spelare kunde ändå delta för att kriterierna för en riktig match blev uppfyllda, och därmed nådde de en ny rekordtitel. På den höjden bör människor inte göra någon större fysisk ansträngning, så spelarna byttes ut var trettionde sekund. När de inte spelade fick de sitta med syrgasmasker för att få upp nivåerna på en vettig nivå.

– Det var verkligen en otrolig upplevelse, sa Benoit Hardy-Chartrand, en kanadensisk deltagare, till tv-kanalen CTV News Channel.

The Hockey Foundation lyckades också samla ihop 30 000 dollar till välgörande ändamål. Materialet som behövdes för att organisera det första världsförsöket till Ladakh Winter Sports Club donerades till lokalbefolkningen. Samma material återanvändes för att slutföra byggandet av lokalbornas egen ishockeyklubb, vilket sägs ha skapat många arbetstillfällen samt bidragit till fler sportaktiviteter i Indien såväl som i regionen. Memorabilia från spelet finns i Hockey Hall of Fame i Toronto, inklusive en sliten tröja och en puck. Chartrand säger att hockey redan har hunnit bli en ganska populär sport i den indiska regionen, och lokalbefolkningen spelar rutinmässigt på frusna sjöar.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN