Ensam i en mansdominerad värld – Hockeybladet möter enda kvinnliga agenten

Hockeybladet.nu fick sig en pratstund med Nina Wennerström, Sveriges enda kvinnliga hockeyagent, som berättar om livet som agent, hur det är att vara kvinna i en så pass mansdominerad bransch samt glädjen av att se sina klienter lyckas.

Kvinnliga hockeyagenten Nina Wennerström är ensam i en mansdominerad bransch. Hon representerar bland annat Davos-spelaren Dick Axelsson, men hon representerar även flera stora världsstjärnor i tennis. Varför agentyrket är ett mansdominerat arbete har Nina Wennerström inget bra svar på.
– Jag vet faktiskt inte, det är en fantastisk bransch som främst handlar om förhandlingar, management, marknadsföring, försäljning, organisation och det kräver egenskaper som inte på något sätt är könsrelaterade, säger hon.

”Jag har verkligen drömjobbet”

Efter 13 år i agentbranschen valde Nina för 2.5 år sedan att starta upp sitt eget agentföretag ”Wesport” där hon förutom hockeyspelare även representerar världsstjärnor i Tennis. Men valet att bli sportagent kom först efter inspiration från en film.
– Jag hade sett filmen Jerry Maguire några gånger för mycket och min bibel var ”what they don’t teach you at Harward Business School” som grundaren av sport management industrin skrev. Detta i kombination med ett galet intresse för sport och affärer så insåg jag att sportagent är det optimala jobbet för mig. När jag nu får driva Wesport och jobbar med helt fantastiska kollegor så har jag verkligen drömjobbet, säger hon och fortsätter:

– Drivkraften är att hjälpa idrottstalanger förverkliga sina mål och drömmar. Att få fram idrottstjärnor. Att ha kul. Glädje är viktigt i vårt dagliga arbete.

Vilken övergång är den du är mest nöjd med?
En övergång ska ju vara bra för både klienten och klubben som han går till – så länge det är på detta sätt så kommer jag alltid vara nöjd med en övergång.

Kvinnor är underrepresenterade inom agentyrket

Det är ingen diskussion om att de kvinnliga agenterna inom hockeyn är få. Bara i SHL finns det idag 44 manliga agenter och endast en kvinnlig. I NHL finns 192 agenter varav tre kvinnor. Men trots den grova underrepresentationen har Nina Wennerström aldrig haft några svårigheter som kvinnlig agent.
– Nej aldrig. Allt handlar om att göra ett bra jobb. Gör man det spelar det ingen roll om man är kvinna eller man. Wesport består av ett team av både kvinnor och män och alla är kompetenta, pålitliga, proffsiga och engagerade och det är vad som är viktigt för att lyckas. Sedan spelar det ingen roll om man är kvinna eller man.

Hur man ska lyckas locka fler kvinnor till yrket är en komplex fråga. Men Nina Wennerström hoppas på att fler kvinnor ska våga ta steget ut i agentvärlden. En agentvärld med hög konkurrens som är i konstant utveckling.
– Det är väldigt stor konkurrens och samtidigt en relativt liten marknad. Det är därför Wesport även representerar flera världsstjärnor inom tennisen och jobbar väldigt globalt.

Jobbat som agent i 13 år

När är du extra nöjd med dig själv?
– Hmm, nöjd vet jag inte men väldigt glad är jag varje gång en klient t.ex. vinner en stor match eller turnering eller blir uttagen till ett landslag. Senast igår följde vi en av våra hockeyklienter och det är ju en fantastisk känsla att då få se honom göra ett hattrick och hjälpa sitt lag att vinna en viktig match.

Att vara agent är ett brett arbete där man har massor av olika arbetsuppgifter. 
– Jag är mamma, sportgalen, entreprenör, VD och agent. Jag har jobbat som agent i 13 år men startade Wesport för endast 2,5 år sedan och idag representerar vi 27 klienter från hela världen med fokus på sporterna tennis och hockey. Att vara sportagent är en livsstil och jag har alltid älskat den, säger hon och avslutar.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN