Dokumentär om Sven Tumba i SVT

SVT kommer att sända en dokumentär om Sven Tumba, en av de största idrottarna i svensk historia. Han var landslagsman i ishockey, fotboll och golf. Dokumentären visas i slutet av april i SVT 1

I april sänder SVT en dokumentär om Sven Tumba, troligen den största profilen svensk ishockey haft. Trots att inte sociala medier fanns syntes Sven Johansson, som han föddes som, överallt. Dokumentären är gjord av Jens Lind på Sveriges Television.

– Jag fick många lådor med osorterat material från familjen Tumba och Monas familj Nessim. Ju mer jag lärde mig om Sven och Monas liv desto mer uppslukad blev jag av deras familjehistorier. Särskilt filmerna som ingen hade sett på mer än 50 år gjorde ett stort intryck på mig. Jag har spenderat mycket tid i filmarkivet men jag har aldrig kommit över en liknande skatt! Det gjorde att en svunnen tid kunde komma till liv, säger filmaren Jens Lind i ett pressmeddelande.

Nio SM- och tre VM-guld

Sven Tumba har tre VM-guld med Tre Kronor, dessutom har han nio SM-guld med Djurgården, ett i fotboll och åtta i ishockey. Han ingår den exklusiva trio, tillsammans med Hans Mild och Gösta ”Knivsta” Sandberg, som vunnit SM-guld i både ishockey och fotboll samma år. Det skedde 1959.

Uppfinnaren

Tumba uppfann också hockeyhjälmen, den legendariska SPAPS-hjälmen är signerad Sven Tumba.

Tunga meriter

Utöver meriterna i ishockey och fotboll var han också med och lanserade golfen i Sverige. Han var även duktig på Vattenskidor.

18 april kommer båda delar ut på SVT Play, första delen sänds på SVT1 den 22 april och del två sänds i samma kanal den 29 april.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN