KRÖNIKA: Helt rätt att slänga ut Pantern

0
2557
Pantern
Foto: Bildbyrån

Det var ett oväntat och kontroversiellt beslut att slänga ut överraskningslaget IK Pantern från Hockeyallsvenskan – ett beslut som krönikören tycker är ett helt rätt beslut. Håller du med?

I förra veckan kom beskedet som en blixt från klar himmel. IK Pantern slängs ut ur den näst högsta serien i svensk hockey, Hockeyallsvenskan. Det var i onsdags förra veckan som Licensnämnden för SHL och Hockeyallsvenskan som kom med beskedet.

Bortförklaringar

Genast kom bortförklaringarna från Pantern. Bokhållaren skulle bli pappa och därför hade inte revisorn fått räkenskaperna och man hade bett om att få några timmars respit. Något de inte fick. Eller timmar? De skulle kommit in med räkenskaperna den sista maj och inte den 21 juni.

Pantern fick alltså ytterligare en respit på respiten eftersom de levde under ett kontrollår, de visste alltså att de behövde visa upp positiva siffror med en miljon kronor i egna medel den 31 maj i år. Det kan inte på något sätt kommit som en bomb till kansli och styrelse att de hängde på gärdesgården att bli utkastade.

Helt rätt

Beslutet att slänga ut Pantern är helt rätt, kan man inte hålla koll på siffrorna ska man ut. Det är alldeles för mycket som står på spel med uppflyttningar och nedflyttningar i svensk hockeys högsta serier. Att inte kunna lämna in räkenskaperna i tid är värre än att laget slängs ut. Tidigare har AIK slängts ur Hockeyallsvenskan också det med räkenskaper som inte lämnades in i tid.

Det märkliga är att det inte bara är IK Pantern som dras med redovisningsbekymmer eller ekonomisk kris. Att bolla med miljoner och sedan hoppas att kommunen ska kliva in och rädda klubbarna eftersom de är så viktiga för kommunen. Nu fungerar det så i de flesta kommuner, medan några kommuner däribland Stockholm som låter klubbarna gå omkull om det skulle behövas.

Hoppas på en väckarklocka

Nu hoppas jag att Lex Pantern ska bli en väckarklocka till hela Hockeysverige och att Licensnämnden ska bli hårdare mot klubbarna. Vi får inte hamna i en situation att en klubb går omkull mitt i en säsong. Det gäller att rätta munnen efter matsäcken.

Röster höjs på nedläggning

Samtidigt som Lex Pantern pågår höjs röster om att lägga ner Hockeyallsvenskan och istället går tillbaka till fyra division 1 som finns under Hockeyallsvenskan idag. På så sätt minska den geografiska spridningen. Den som först plockade bladet från munnen var Djurgårdens tekniske sportchef Thomas Johansson. Det sa han i Cmores podcast Sporthuset, finns även i reviderad version här på Hockeybladet.

Sedan dess har Thomas Johansson fått medhåll av flera kända hockeyspelare, en som jag själv pratat med är AIK:s gamla guldhjälte Mats Ulander. Han håller med Johansson till fullo och ju mer jag hör om detta förslag så är jag benägen om att hålla med. Sen anser jag att så klart att man ska ha upp- och nedflyttningar. Att ha ombyte av lag i SHL är bara bra, det skapar spänning under hela säsongen.

Sluta upp med konstgjord andning

Svensk hockey behöver en plan, en plan som gäller för hela Sverige. Inte bara att förbundet bestämmer att klubbarna ska ha X antal miljoner i eget kapital och sedan är det vattentäta skott mellan serierna. Gör om gör rätt.

Hockeyallsvenskan gnäller om att SHL är jätten Glufs som roffar åt sig alla pengar. Här är det också märkligt. Hockeyallsvenskan måste ju sälja sin produkt, ta betalt om klubbarna ska få några pengar. Så länge det är två olika intresseorganisationer som styr SHL och Hockeyallsvenskan är det inte synd om lagen under SHL. Jag vill dock se en sammanslagning av de båda företagen som driver de högsta serierna i svensk hockey. Efter det ska pengarna fördelas efter i vilken serie klubbarna ligger. Det är det mest rättvisa.

Åter till Pantern

Släng ut Pantern, kasta nyckeln och låt dem leta efter den. När de har hittat den och kan visa en tydlig ekonomi och på sportsliga grunder kvalificerar sig för Hockeyallsvenskan, eller vad den då heter, igen är de välkomna upp. Men skyll inte på att bokhållaren blev pappa 14 dagar (eller hur många dagar det nu var) efter att papperen skulle vara inne.

Välkommen Kristianstad

Nu hoppas jag att Kristianstad tar den plats som de blivit erbjudna och att appellationsnämnden, den instans som Pantern överklagat till, inte dömer till Panterns fördel. Jag hoppas också att Kristianstad har den ekonomi som krävs för att spela i Hockeyallsvenskan. Att de dessutom har chansen att värva spelare för allsvenskan och inte för Hockeyettan.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + tjugo =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.