NILSSON: De ideella ledarna är hjältar som förtjänar mer uppskattning

De ideella ledarna och tränarna lägger ner många timmar för att barn och ungdomar ska få utöva sina favoritsporter. Det är dags att visa den uppskattning som de förtjänar, skriver Hockeybladets Mattias Nilsson.

De spenderar sin lediga tid på idrottsanläggningar runt om i vårt avlånga land. Det kvittar om det är en regnig novemberkväll eller är en fin sommardag i augusti. De åker ofta direkt från jobbet till träningen, och när vi andra tar sovmorgon på helgen är de på plats i ishallen. Jag pratar självklart om de ideella ledarna och tränarna runt om i Sverige. De är nämligen ovärdeliga hjältar!

”Ger ditt barn möjligheten att få utvecklas”

Det spelar ingen roll om det är ishockey, fotboll, innebandy eller handboll. Inom de flesta sporter finns det ideella ledare och tränare som ger våra barn och ungdomar chansen att utöva sporten som de älskar och som många drömmer om att bli bäst i världen i. Förutom att ge våra barn och ungdomar chansen till rörelse, ger de ditt barn möjligheten att få utvecklas. För barnidrott handlar inte om att bli bäst, det handlar om att ha roligt och att utvecklas som människa genom att lära sig att ta hänsyn till alla i laget och att hjälpa varandra.

Tränarna och ledarna lägger ner mer tid än du kan ana. När du kommer dit med ditt barn till träningen är de redan på plats för att ta fram material, sätta upp övningar och så vidare. När du åker hem med ditt barn börjar ledarnas planering för nästa träning och helgens eventuella matcher. Jag tycker därför att ledarna och tränarna förtjänar mer uppskattning – och framförallt från föräldrarna själva! Det behöver inte vara svårare än att gå fram och säga ”tack, du gör ett fantastiskt jobb”. Det kommer värma ledarens hjärta!

För dig som förälder

När vi ändå är inne på ämnet med föräldrar som har barn som idrottar. Snälla, det är barnidrott. Jag har tyvärr själv upplevt föräldrar som verkar tro att deras barn spelar VM-final när det i själva verket handlar om en knattematch där resultatet är helt betydelselöst. Att göra misstag på planen är en del av utvecklingen. Det finns ingen idrottare som inte gör misstag, det kvittar som du spelar i korpen eller i högstaligan. Att gnälla hjälper knappast, peppa istället positivt. Det kommer att göra samtliga spelare betydligt bättre – och inte minst gladare!

Efter nästa träning – gå fram till ledarna och visa din uppskattning. Det kommer att ta dig en minut men göra deras dag. Ledarna lägger ner mängder med timmar för ditt barn. Nu är det är dags att visa den uppskattning som de förtjänar!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN