”Det kommer slå gnistor om den här serien”

Precis som de flesta andra hockeyentusiaster är redaktör Oscar Lebisch lyrisk över att SM-kvartsfinalspelet är igång. Det finns särskilt en matchserie som han tror kommer bli något alldeles extra – på grund av mäktig historik och rivalitet mellan klubbarna.

Det här är den överlägset bästa tiden på året! Kanske också den jobbigaste, beroende på hur det går för laget ens hjärta klappar för. Åttondelsfinalerna är spelade och det är dags för Sveriges åtta bästa ishockeylag att göra upp om SM-guldet 2017. De fyra olika kvartsfinalserierna är Växjö mot Malmö, HV71 mot Färjestad, Frölunda mot Skellefteå och Linköping mot Brynäs.

Bäddat för maktkamp

Bland de fyra kvartsfinalerna finns det främst en matchserie jag tror det kommer slå gnistor om – både på isen och på läktaren. Jag talar inte om finalreprisen mellan Frölunda och Skellefteå, utan om rivalmötet mellan HV71 och Färjestad. Två av 2000-talets största giganter med sammanlagt sju SM-guld sedan millenieskiftet har en djupt rotad rivalitet sinsemellan – och trots att det var fem år sedan något av lagen höjde Le Mat står den sig fortfarande stark.

Det blir en kamp mellan två starka målvaktspar. HV71 med Linus Söderström och tidigare färjestadaren Fredrik Pettersson-Wentzel, mot Färjestads Stefan Stéen och Lars Haugen. Det blir en kamp mellan ett av ligans bästa anfall mot ett av ligans bästa försvar. Spelare som Mattias Tedenby, Martin Thörnberg och Christoffer Persson mot Magnus Nygren, Mikael Wikstrand och Milan Gulas. Kampen mellan juniorer som Lias Andersson, Joel Eriksson-Ek och Rasmus Asplund och råskinn som Oscar Sundh, Chris Abbott och Andreas Jämtin.

Det mesta talar för att det blir en maktkamp i varje situation, oavsett vad det står i den aktuella matchen eller matchserien. De här lagen gillar inte varandra – och det vet både spelare, ledare och fans om.

Öga mot öga – igen

Ser man till slutspelshistoriken under 2000-talet är det Färjestad som visat sig vara det starkare laget av dem. Sedan 2002 har de i slutspelssammanhang mötts i inte mindre än 28 matcher, fördelade på fem serier. Två av de fem mötena har varit finaler, men vid fyra av dem har ändå vinnaren fått lyfta bucklan – och två har gått till sju matcher:

Semifinal 2002 (0–3 i matcher till Färjestad)
Färjestads starkaste säsong någonsin. Man dominerade i SHL (dåvarande Elitserien) och vann grundserien i överlägsen stil med totalt 118 poäng, vilket är rekord. I slutspelet gick man obesegrade hela vägen till SM-guldet och HV71 kunde inte hota mer än i första matchen.

Final 2004 (4–3 i matcher till HV71)
En finalserie där HV:s målvakt Stefan Liv var enorm. Han höll tätt i samtliga segermatcher mot Färjestad i finalen. Matchserien gick till en sjunde avgörande, där HV lyckades knipa SM-guldet via en 4–0-seger hemma i ett kokande Kinnarps Arena.

Semifinal 2006 (3–4 i matcher till Färjestad)
HV71 vann grundserien och ställdes mot fyran Färjestad i semifinal. Färjestad rivstartade med en 5–0-seger hemma i Karlstad, innan HV tog två raka segrar. Vad folk minns är dock den sista matchen där Färjestad lyckades vänta 2–3 till 4–3 i den sista minuten. Segermålet prickades in med sju sekunder kvar av Rickard Wallin.

Final 2009 (1–4 i matcher till Färjestad)
I finalen 2009 var det omvänt läge då Färjestad vann grundserien och HV slutade fyra. HV71 inledde starkt med en 4–1-seger, men Färjestad kunde sedan ro guldet i hamn genom fyra raka segrar. Mycket tack vare storspelande Jonas ”Monstret” Gustavsson i målet.

Kvartsfinal 2012 (2–4 i matcher till Färjestad)
En av de absolut hetaste kvartsfinalerna på 2000-talet. Den slutade 4–2 till Färjestad, men var betydligt jämnare och hetare än så. En fysisk och mental kamp i varje byte och efter varje avblåsning. Duellerna mellan Färjestads tunga försvarspjäser Jonas Frögren & Sanny Lindström och HV:s offensiva yrväder Jesse Joensuu & Kamil Piros är något som alla som följde serien sent kommer glömma.

Kvartsfinal 2017 (?)…
Hur tror ni matchserien slutar? Kommentera!

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN