Den totalsågade domaren svarar: ”Vi är inga superhjältar”

Matchen i Alltrean spårade ur och det förlorande lagets ledning totalsågade domaren. Både sociala medier och ortens press användes av klubben för att lägga all skuld på domaren. Nu svarar domaren Christofer Rydell på Virserums behandling i en krönika på Hockeybladet.

I torsdags på Alla hjärtans dag spelades en match i Alltrean södra B mellan serieledande Guts från Norrköping och småländska Virserum. Matchen slutade i kalabalik och bortalaget vägrade att avsluta matchen. Anledningen var att de ansåg sig inte kunna ansvara för sina spelares säkerhet.

Det som hände efter matchen var att förlorande laget Virserum gick ut på Twitter och i lokala medier och sågade domaren Christofer Rydell och hans linjemän. Rydell belades med munkavle från domaransvariga.

– Det är en domare som kanske inte ens klarar av att döma en pojklagsmatch på tvären. Då blir det så här, säger Fredrik Pettersson till Dagens Hultsfred.

Känner sig förfördelad

Efter att ha känt sig förfördelad i debatten kring hans match har nu Christofer Rydell fått tillåtelse från de domaransvariga att ge sitt genmäle i frågan. Efter att ha fått det positiva beslutet vände sig Rydell till Hockeybladet, vi lägger ut krönikan i sin helhet.

Vi är inga superhjältar

Domare är inga superhjältar, även om vi skulle vilja vara det. Vi avsätter fritid, energi, engagemang och går på kurser innehållande både teoretiska och fysiska prövningar. Vi tränar på vår fritid inför detta samt för matcherna för att kunna göra, så bra jobb som vi bara kan göra. Vi gör detta för att vi har en kärlek till spelet och till att ha sporten levande. På isen finns i regel tolv stycken spelare, två linjedomare och en huvuddomare. Tre domare som ska hålla ordning och översyn på fyra gånger så många personer i ett väldigt snabbt spel. Här tillkommer även de ledare i båset som skall kommuniceras med. Detta innebär att det finns minst lika många subjektiva upplevelser av samma händelse.

Vi gör vårt bästa

Vi domare gör vårt bästa för att reglerna ska följas och tillse att rätt straff utdelas när reglerna har brutits. Det händer självklart att vi även kan missa situationer då vi har tre par ögon att övervaka tolv spelare i ständig rörelse, i ett spel vi älskar.

Att som ledare ge konstruktiv kritik under eller efter en match till oss uppskattas. Det hjälper oss utvecklas till att bli bättre. Att gå till personangrepp är däremot inte okej. Att dessutom göra det i media när man inte tagit chansen, att i direkt anslutning till matchen, ge oss kritik är långt ifrån acceptabelt.

Just denna match upplevde jag och mina kollegor som relativt lugn i jämförelse med tidigare erfarenheter från matcher i samma serie. Vi får inte heller någon indikation från ledare eller från lagen att de upplever matchen som stökig.

Jag har tittat igenom matchen i efterhand och jag samt linjedomarna står fast vid att vi har fått med allt vi ska i matchen utom en bentackling som jag missar på grund av att jag har fel vinkel.

Ishockey är en kontaktsport där skaderisk föreligger och skador tyvärr uppstår ibland. Det är självklart fruktansvärt beklagligt när spelare blir skadade och i vissa fall lämna med ambulans. Det skulle inte behöva ske om alla följer reglerna. Men om alla skulle följa reglerna skulle vi domare inte behövas. Vi gör däremot vad vi kan för att enligt regelboken utdela rätt straff till den person som brutit reglerna.

Vi är människor

Vi är människor som gör vårt absolut bästa vid varje match, vid varje regelprov, vid varje fysiskt test för att kunna göra det vi älskar. Men kommer personangrepp att eskalera och dessutom publiceras i media utan att en diskussion har förts så kommer hockeysverige få svårt att rekrytera nya domare och linjedomare då det kanske i slutändan inte känns värt att lägga ner fritid, energi och pengar, för att bli utsatt för personangrepp när vi gör vårt bästa.

Som sagt, vi välkomnar konstruktiv kritik som hjälper oss att bli bättre, men lämna personangrepp i närmsta papperskorg då det inte hör hemma i hockeysverige.

För utan domare spelas inga matcher.

 

Christofer Rydell
Hockeydomare

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN