Scandic

Alla vet att hockey påverkar och att hockey inte bara är en sport. Den är en kultur, en ideologi och en livsstil. Men det finns 10 saker ett riktigt fan bara måste göra minst en gång i livet.

Som sagt, hockey är inte bara en sport. För ett stort antal individer betyder hockey allt och det existerar inget annat i deras liv. Ishockeyn påverkar oss i det dagliga livet, genom vårt mående, hur vi klär oss, hur vi sover och äter, hur vi beter oss mot andra människor. Kort sagt, vi älskar sporten.

Men hur mycket? Skulle vi göra allt för den och hur långt skulle vi vara beredda att gå? Den här krönikan handlar om just de 10 sakerna ett riktigt fan bara måste göra minst en gång i livet.

Våga bära ditt lags färger i fiendeland

En del fans kan bete sig riktigt illa och rent av bli våldsamma om de ser en person bära det andra lagets matchtröja eller något som tyder på att de håller på ett annat lag. Men varför ska man vara rädd? Är du ett sant fan av ett lag, håller du på dem i alla väder och låter ingenting påverka dig. Är du dessutom smart, håller du dig ifrån eventuella risker. Man ska kunna gå på en match och få ta del av gemenskapen och kärleken till sitt lag.

Att det sedan kan bli en del ordväxlingar (hårda som vänliga) får man räkna med. Men, det viktiga är att du vågar visa din kärlek till din klubb.

Röra Stanley Cup bucklan eller Le Mat

Det är riktigt svårt att komma nära Stanley Cup bucklan eller Le Mat. Oftast får man endast se dessa fantastiska skapelser på tv eller i olika medier. Men i varje fans hjärta finns det en starkt outtalad längtan efter att få hålla i någon av dessa. Att få lusläsa alla inristade lagnamn och årtal, att kanske få ta en “selfie” där man håller om bucklan precis som om man håller om sin käresta.

Vi kan vänta hur länge som helst och vi kan drömma hur mycket vi vill, men vad det i grund och botten handlar om, är att våga ta steget när det gäller.

Besöka en gammal ishall/rink

Överallt i världen finns det en gammal anrik hockeyrink som bara står. Oavsett om det är inomhus eller utomhus, finns det en fantastisk historia bakom bygget. Och någonstans finns det någon som vet historien bakom densamma. Ett sant hockeyfan vet detta och kosta vad kosta vill, men dit ska man bara. Och har du en otrolig fantasi, kanske du till och med kan föreställa dig hur det gick till på farfars tid.

Heja tillsammans med andra fans

Sverige har en fantastisk stark läktarkultur och den finns egentligen ingen annanstans. Flertalet utländska spelare har blivit fantastiskt förvånade över den ljudnivå och intensiva skandering som pågår runt rinken. Bobby Ryan spelade i Mora under en NHL-lockout och han ångrar det inte en sekund: –“Det var otroligt. Det spelade ingen roll om du ledde med två mål eller låg under med ett mål. Publiken fortsatte i samma anda och det lyfte mig som spelare.”

Som ett svenskt fan, finns drömmen att få resa över och ta del av den atmosfär och känsla som finns i bland annat NHL. Våga göra det. Har du ekonomin (då det är dyrt att gå på match i USA), måste du bara göra det.

Nästan sitta på sargkanten

För ett hockeyfan finns inget bättre än att sitta vid händelsernas centrum. Att få känna vinddraget från spelarna som sveper förbi i hög fart, hoppa till när pucken slår i sargen eller när spelarna trycker till varandra så plexiglaset svajar till. Känslan att man nästan deltar själv är obeskrivlig. Men för detta krävs att man näst intill har en plats precis vid sargkanten.

I de svenska ishallarna kommer man inte lika nära som i t ex NHL. Vid utvisningsbåset och avbytarbänkarna sitter man i princip i knät på spelarna och runt om isen sitter man så nära att man har knäna mot sargen. fantastiskt. Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, kan du få en plats så nära som möjligt, greppa den.

Kommentarer

Kommentarer