Foto: Bildbyrån
Norska Frisk Asker är mästare i Norge igen, nästan två decennier efter senaste titeln. Klubben är efter titeln även kvalificerade för nästa upplaga av CHL. Där utmanar de bland annat regerande mästarna Frölunda.

Frisk Asker är nästan två decennier efter senaste titeln norska mästare igen, efter en dramatisk finalserie. För motståndet stod serietvåan Storhamar. Askerhallen var platsen för den sjätte finalmatchen. Efter tre perioder stod det 2-2, och matchen gick till förlängning. Kort in i förlängningen avgjorde hemmalaget genom gamla Vita Hästen backen Christian Kåsastul. Hemmapubliken kunde därmed fira det första Norska guldet på länge. Första målet i matchen gjordes av en annan svenskbekanting, Mats Frøshaug. Frøshaug som blev draftad till Vancouver 2008, har i Sverige bland annat spelat för klubbarna Linköping och Västervik.

Tre svenskar i mästarlaget

Frisk Asker tog efter segern i finalserien mot Storhamar sin fjärde norska mästartitel. Förutom årets titel har de även vunnit 2002, 1979 och 1975. I det vinnande laget spelar svenskarna Victor Björkung, Nicklas Dahlberg och Hampus Gustavsson. Gustavsson gjorde totalt 17 poäng på 18 matcher i slutspelet och slutade tvåa i poängligan. Även i finalmotståndaren Storhamar fanns det svenskar inblandade. I båset stod Fredrik Söderström, som ledde Storhamar till guldet ifjol som huvudtränare. Den här gången räckte de inte till, utan Frisk Asker var starkast över sex matcher.

Klara för CHL

Laget leds av den blott 29-årige tränaren Jan Andre Aasland. Aasland är den yngsta tränaren i ligans historia, och tog klubben till en historisk titel. Klubben kommer i och med guldet att få tampas med flera av Europas bästa lag nästa säsong i CHL. Där kommer de bland annat ställas mot flera av de bästa svenska lagen. Lag de kan ställas mot är bland annat Färjestad, Djurgården och regerande mästarna i mästerskapet Frölunda.

CHL inleds i Augusti, vilka Frisk Asker kommer att ställas mot är inte klart än.

Kommentarer

Kommentarer