Liiga-slutspelet har startat – sammanlagt 7 svenska spelare med i kampen om mästerskapet

Liiga-slutspelen började den 20.3 då Kärpät-Ässät och TPS-Saipa spelade deras första matcher i slutspelet. Sammanlagt 7 av 12 Liiga-svenskar tävlar om finska mästerskapet. Kärpät, TPS och JYP anses vara förhandsfavoriterna, men lag som HIFK, Tappara och Kalpa kan utmana favoriterna.

Kärpät-Ässät

Kärpät vann grundserien i Liiga och är därför en av de stora förhandsfavoriterna att ta hem guldet. Ässät däremot tog sig till slutspelet via Play-In-serie mot Lukko. Kärpät går in som klar förhandsfavorit i denna serie men Ässät har självklart chans att utmana.

Kärpäts nyckelspelare är Charles Bertrand och Julius Junttila, som båda spelade en imponerande grundserie. Kärpät har också en svensk spelare i deras trupp, Nicklas Lasu, som har stått för 10 mål och 19 assist i grundserien.

Ässät har ett lag med många potentiella nyckelspelare, men under grundserien stod till exempel Antoine Laganiere, Jesperi Kotkaniemi och svensken Maksim Matushkin fram. Svenske backen spelar nu sin bästa säsong hittills i Liiga, och efter 60 matchers spel i grundserien har han gjort 13 mål och 26 assist.

TPS-SaiPa

TPS har stått för en imponerande säsong hittills och slutade på en andra plats i grundserien. SaiPa var andra laget som kom med i slutspelet via Play-In, där de slog ut Pelicans i den avgörande tredje matchen.

TPS har ett stabilt lag med flera kedjor med offensiv styrka med kaptenen Tomi Kallio i spetsen. Lucas Ekeståhl-Jonsson och Henrik Tallinder spelar i TPS och båda har stått för en stabil säsong hittills. Ekeståhl-Jonsson gjorde 6 mål och 20 assist på 58 matcher och Tallinder 5 mål och 17 assist på 46 matcher.

SaiPa hade en riktigt dålig start på säsongen men lyckades sedan kämpa sig till slutspelsplats senare under säsongen. Lagets viktigaste spelare är definitivt målvakten Frans Tuohimaa som utvecklats till en av ligans bästa målvakter. SaiPa har också en svensk spelare i truppen, Per Savilahti-Nagander, som denna säsong har stått för 1+5 på 46 matcher.

Tappara-KalPa

Tappara har vunnit Liiga-mästerskapet de senaste två säsongerna, och har nu möjlighet att utöka det till tre säsonger. KalPa stod för motståndet i fjolårets final och lagen möts redan nu i detta slutspel.

Tappara har under de senaste säsongerna varit en av de mest dominanta lagen i ligan, men har efter varenda säsong tvingats bygga om laget då vissa nyckelspelare har flyttat till både NHL och KHL. Nu har vissa av spelarna kommit tillbaka till klubben såsom Henrik Haapala och Kristian Kuusela och Tappara har nu ett väldigt starkt lag på pappret.

KalPa däremot har efter en tung start på säsongen hittat formen och är hungriga på revansch mot Tappara efter finalen ifjol. En av KalPas viktigaste spelare är definitivt deras målvakt Niko Hovinen som spelaren av sina bästa Liiga-säsonger hittills. 25-årige Alexander Ruuttu har tagit stora kliv framåt denna säsong och kan vara en viktig spelare för KalPa detta slutspel.

JYP-HIFK

JYP har redan vunnit Champions Hockey League denna säsong och jagar nu Liiga-mästerskapet. I Liiga avslutade JYP säsongen på en fjärde plats och möter nu HIFK som kom femte. HIFK hade problem i början av säsongen men har sedan hittat formen och kan utmana vilket lag som helst i slutspelet.

JYP har haft en hektisk säsong med många matcher på grund av CHL, som gjort att laget haft många juniorer med i Liiga-matcherna för att vila nyckelspelarna inför CHL- och Liiga-slutspelen. Laget har en bra bredd i truppen och har därför haft en lyckad säsong i Liiga och CHL. En av lagets viktigaste spelare är Jarkko Immonen, som flyttade hem till Finland efter många säsonger utomlands både i KHL och NLA.

HIFK har också väldigt bra bredd i truppen och kan absolut utmana JYP och alla andra lag i slutspelet. Några av HIFK:s viktigaste spelare är målvakten Atte Engren, backtalangen Miro Heiskanen och anfallarna Juhani Tyrväinen och svensken Erik Thorell. Thorell har stått för en bra säsong i Liiga, där han nu spelar sin andra säsong.  På 60 matcher har Thorell gjort 17 mål och 29 assist. Patrik Carlsson är andra svensken som spelar i HIFK, han har på 53 matcher gjort 7 mål och 21 assist.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN