KRÖNIKA: Ta en titt på hur de löser publikfrågan i Finland

Ta en titt på hur de löser publikfrågan i Finland, det uppmanar Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika. Hur vill du se lösningen inför seriestarterna?

Snart kommer regeringens besked i publikfrågan och jag hoppas verkligen att de tar en titt på hur de löser publikfrågan i Finland. Det förslaget är det bästa jag läst på länge och det skulle gå att införa även i Sverige. Jag kommer till det längre ner.

FHM säger max 500

Folkhälsomyndigheten, FHM, har i ett uttalande om åskådare på evenemang. De hänvisar maxtaket framförallt med tanke på logistiken till och från arenorna. De pratar om överfulla kollektivmedel. Samtidigt säger Anders Tegnell att det inte föreligger stor smittspridning i kollektivtrafiken.

Nu kanske ni säger att det beror på att det inte är så många som åker kollektivt nu. Jag kan av egen erfarenhet säga att det är många som åker kollektivt och har så gjorts länge i Stockholm. Trots det ökar inte antalet smittade markant och antalet som dör med coronaviruset i kroppen är ytters få nu.

I helgen var jag i Södertälje, en söndag i början av september. Det var inte trångt på pendeltåget, det var inte heller glest mellan resenärerna. Väl i Södertälje var det i stort sett fullt på båda bussarna som går förbi Scaniarinken och det var bara jag som skulle dit.

Under de senaste veckorna har jag börjat åka tunnelbana igen, senast igår. Då bevakade jag AIK mot Färjestad och det var fullt i tåget och på perrongerna. Nu hade AIK publik på matchen, men det var endast 50 personer. Ingen av dem bidrog nämnvärt till att det var mycket folk i tunnelbanan igår. Det jag vill ha sagt med detta är att det blir inte stor skillnad i kollektivtrafiken om man tillåter publik på matcherna inom svensk hockey.

När många ska åka samtidigt kan det vara bra om folk slussas till kollektiva färdmedel, så att inte det blir mer än trångt på bussar och tåg. Det kan klubbarna klara av att ordna.

Så här ser det ut i Finland

I Finland har Jokerit som spelar i den ryska ligan KHL redogjort för hur det går till när det gäller publik på matcherna i Finland. Ett mycket klokt förslag som jag verkligen hoppas att myndigheterna i Sverige tar till sig och anammar. Det är som sagt stor skilland på 500 åskådare i Scandinavium i Göteborg och SHL och 500 åskådare i SDC-hallen i Stockholm och Hockeyettan.

I Hartwall Arena där Jokerit spelar gäller följande för publiken.

 • Arenan är indelad i sektioner. Samtliga sektioner har egen entré och toalett.
 • Max 500 personer per sektion, upp till 50 procent av arenans kapacitet.
 • Det är onumrerade biljetter så att åskådarna kan ta ut säkerhetsavstånd själva. Säsongskortsinnehavare kommer att hänvisas till platser i närheten av där de har sitt säsongskort.
 • Handsprit finns tillgängligt i samtliga entréer och i alla restauranger och pubar.
 • VIP-utrymmen och loger kan öka antalet åskådare.

Allmänna rekommendationer

 • Stanna hemma om du är sjuk eller har symtom för Corona
 • Tvätta händerna och gör det noga
 • Hosta i arvecket eller i en näsduk
 • Undvik nära kontakt
 • Håll avstånd en till två meter
 • Köp förköpsbiljett
 • Betala med kort i restauranger, pubar och affärer i arenan

I Finland få maximalt 4 500 åskådare närvara när det gäller inomhusidrott. Märk väl att det handlar om åskådare och inte inklusive personal, spelare och funktionärer.

Så till våra politiker och beslutsfattare, kolla in Finland.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN