Niklas Jihde: ”Stort misstag att ta bort Kvalserien”

Hockeybladet.nu träffade Niklas Jihde, programledare och stor profil på Viasat Hockey, som berättar om avsaknaden av att jobba med HockeyAllsvenskan, vad han gör på fritiden och hur han tänker kring framtiden.

För drygt tre år sedan var HockeyAllsvenskan en liga med stort medialt intresse och massor av dramatik i så gott som varje match. Idag har ligan tappat intresset och SHL växer ifrån allt mer och mer. Viasatprofilen Niklas Jihde förklarar vad han tror är skillnaden mellan då och nu.
– Folk är inte dumma ute i hockeysverige. Alla inser hur mycket svårare vardagen är för lagen i HockeyAllsvenskan och att det nästan är omöjligt att tävla mot de stora drakarna i SHL. Personligen tycker jag att det var ett stort misstag att ta bort Kvalserien – som ingav ett intresse från söder till norr. Nu blir det mer en angelägenhet för fyra orter som tävlar om två platser på helt skilda håll, säger han till Hockeybladet.nu

Niklas Jihde: ''Stort misstag att ta bort Kvalserien''
Jihde i samspråk med målvakten Jonas Fransson.
Foto: Bildbyrån

”Vi saknar dem också”

Dåvarande programledaren för HockeyAllsvenskan hette Niklas Jihde – och just det namnet är folkkärt ute i de svenska hockeysofforna. Men för tre år sedan tappade Viasat rättigheterna till ligan och avsaknaden av kanalens sändningar har gjort sig hörd runtom i hockeysverige.
– Vi saknar dem också. Det var en unik relation som vi lyckades skapa tillsammans med lagen, fansen och ligan. Alla drog åt samma håll och inget var för svårt för någon. Det var en passion som blev som en snöboll som bara växte, säger han och fortsätter:

– Visst, vi tog mycket plats, men målsättningen var alltid att ha absolut största respekt för huvudpersonerna, spelarna och tittarna. Att vi fick komma lagen så nära som vi fick tyder på att vi lyckades bra med det.

Ett minne som många tittare minns från Viasats och Niklas Jihdes arbete med HockeyAllsvenskan är när programledaren lyckades glömma ta av skridskoskydden under en periodpaus. Hur han kände?
– Haha. Först panik, sedan bara en lättnad att det var nedsläckt på Hovet. Samtidigt hade jag inte haft några problem med att bjuda på det. Alla ville ju verkligen se mig trilla någon gång, säger han skämtsamt.

Se klippet när Jihde ramlade nedan.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=lQRM7KtUltw[/embedyt]

Hur tycker du intresset runt HockeyAllsvenskan är idag jämfört med för tre år sedan?
– Svårt för mig att säga… Jag levde mitt liv i den HockeyAllsvenska-bubblan, och den var nästan (!) lika viktig som min familj , därav svårt att vara objektiv nu. Men visst, det pratas inte lika mycket om den i media som det gjordes för något år sedan då den nästan glödde tack vare NHL-stjärnor och klassiska klubbar som gjorde nya försök för att ta sig upp. Jag är så glad att jag fick uppleva det intresset som var för HockeyAllsvenskan.

Vem och vad saknar du mest med HockeyAllsvenskan?
– Kontakten med alla eldsjälar ute i klubbarna. Jag saknar även kontakten med fansen till alla lagen, det var där man fick den bästa feedbacken. En ärlighet som var uppfriskande. Saknar även alla bilresor med Per Forsberg, Johan Tornberg, Leif ”Leffe” Strömberg, Erik Granqvist, Håkan Södergren, Harald Lückner och Tobbe Carlsson samt resten av gänget som jobbade med HockeyAllsvenskan. Vi blev oerhört tighta, berättar han.

Niklas Jihde: ''Stort misstag att ta bort Kvalserien''
Foto: Bildbyrån

Trivs bra med sitt jobb till vardags

Men trots att han saknar HockeyAllsvenskan så trivs han väldigt bra med sitt jobb som programledare för Premier League och NHL-sändningarna.
– Jag trivs utmärkt med att jobba för Viasat. Jag har haft turen att få jobba med mina intressen som hockey och fotboll, men även sitta som programledare för två OS, något som var otroligt mäktigt, säger han, samtidigt som han också berättar att han saknar pulsen ute på arenorna:

– Jag ska dock inte ljuga och säga att jag inte saknar pulsen ute på hockeyarenorna, för det gör jag. Det är dock en ära att få leda Premier League-sändningar, samt försöka skapa ett ännu större intresse kring NHL i Sverige. Vi har otroligt mycket på gång kring vår hockeysatsning, vilket gör mig laddad som ett slagskott.

Vill du hålla på med det här yrket hela livet?
– Ja. Jag kör så länge min arbetsgivare tycker jag håller en hög nivå, för jag lever min dröm just nu. Har dock stor respekt för att det kan ta slut vilken dag som helst, för konkurrensen är knivskarp.

På fritiden umgås han med sin familj och spelar padel och tennis. Men mycket vila blir det inte för den 40-årige profilen. Istället ser han fram emot våren och dess stora händelser.
– Stanley Cup-finalen är magisk att få jobba med. Att sitta uppe hela nätterna för att sedan ta bilen hem i sommarmorgonen efter att ha bevittnat löjligt bra hockey. Att få avsluta en förhoppningsvis dramatisk PL-säsong står också högt på listan, och så kvalet till SHL, förstås.

Niklas Jihde: ''Stort misstag att ta bort Kvalserien''
Tidigare jämfördes han ofta med sin bror Peter Jihde som jobbar på TV4.
Foto: Bildbyrån

I början av karriären som programledare jämfördes Niklas Jihde ofta med sin bror och fick motta kritik om att han gled på ett bananskal in i TV-branschen, tack vare sin succébror Peter Jihde som är programledare på TV4 till vardags. Men kritiken har försvunnit och nu gläds han bara åt jämförelserna.
– I början fick jag höra det ständigt, att jag hade fått jobbet tack vare Peter. Lite märkligt eftersom vi jobbar på helt olika kanaler. Blir dock glad om någon jämför oss eftersom jag tycker Peter är en av Sveriges främsta programledare och givetvis en förebild för mig, säger han.

Vilken liga har roligast hockey?
–  Bäst hockey är det såklart i NHL, men roligast är det i HockeyAllsvenskan. SHL vinner dock på det otroliga engagemang alla de stora lagen bidrar med. Hockeykulturen är enorm i Sverige.

Häftigaste hockeyupplevelsen?
–  Oj, den är svår. Saker som poppar upp är avgörande matchen i Kvalserien mellan dåvarande Elitserielagen, Modo och SSK. Det var en ångest som låg som en dimma över arenan. Jag minns även glädjen i Tegera Arena med Jens ”Jensa” Bergenströms glädjetårar, Andreas Lilja gråtandes på kryckor i Västerås när Rögle gick upp, den makalösa stämningen på Hovet när DIF hade sin supporterdag, AIK:s avancemang i samma arena när de slog Växjö, säger han och fortsätter:

– Kan även plocka med några Hockey-VM, OS i Sotji och alla härliga fredagskvällar i typ Nobelhallen, Sunnerbohov eller Dackehallen, avslutar han.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN