Lindbergh besteg Mount Everest – fortsatte till himlen

Pelle Lindbergh besteg Mount Everest och var med Vezina Trophy bäst i hela NHL sommaren 1985. På hösten fortsatte han hela vägen till himlen. 32 år senare är han fortfarande en av de största.

I april 2017 släpper bokförlaget Pintxo nyutgåvan av boken om målvakten Pelle Linbergh, skriven av författaren Thomas Tynander. Boken kommer att slunga sina läsare 32 år tillbaka i tiden, närmare bestämt till 1985 för att exklusivt få uppleva Pelle Lindberghs sista dagar och timmar i livet. Alla kapitel är uppdaterade och förbättrade jämfört med den tidgare versionen. Verket är baserat på 180 intervjuer från lagkamrater, tränare, spelare, familjemedlemmar, journalister och vänner som vistades i Lindberghs närhet.

En av de som stod Pelle nära var lagkamraten Per-Erik Eklund. Forwarden gjorde sin första säsong i Philadelphia Flyers 1985 och var med under den sista natten i Pelle Lindberghs liv. Ett sällskap bestående av spelare ur Philadelphia Flyers hade samlats på en nattklubb för att fira materialförvaltaren Jim Evers födelsedag. Under resan hem från firandet händer det otänkbara när Pelle kör rakt in en murvägg och mister livet.
Pelle stod på toppen av Mount Everest, han var världens bästa målvakt och den stora stjärnan i det Philadelphia Flyers som skulle vinna Stanley Cup. Nu skulle han fortsätta mot himlen och för alltid bli en legend i the city of brotherly love.

”Bobby Clarke ringde sin sekreterare och avbokade alla möten”

När författaren Thomas Tynander reste till Philadelphia för att bevaka Peter Forsberg, märkte han tidigt att fenomenet levde kvar 21 år senare och var större än vad han trodde. Knappt någon ville prata om Foppa, alla ville veta mer om deras gamla stjärna med nummer 31 på ryggen. Philadelphia Flyers general manager, Bobby Clarke, gav Tynander två minuter för att prata om Peter Forsberg. När det sedan blev tal på Pelle Lindbergh, då ringde han sin sekreterare och avbokade alla möten, helt plötsligt hade han all tid i världen.

– Det blev väldigt känslosamt, Clarke började gråta och tårarna rann på honom. Jag hade min fotograf med mig som tog bilder på honom när han sitter vid sitt skrivbord och tårarna faller, säger Thomas Tynander.

”Han fick ärva den vita masken från sin idol Bernie Parent”

Pelle Lindberghs stora dröm var skriven i sten. Han skulle bli målvakt i Philadelphia Flyers och hans idol var den legendariska Flyersmålvakten Bernie Parent. 1979 slog sedan den stora drömmen in och han blev tingad av sitt favoritlag i NHL:s årliga draft och 1982 gjorde han sin debut, iförd en exakt likadan mask som Bernie Parent bar.

– Han fick ärva den vita masken från sin idol. Han ville inte ha någon klassisk gallerhjälm.

Den 8:e december 2016 hölls en stor hyllningscermoni i Philadelphias hemmaarena Wells Fargo Center, innan mötet med de gamla rivalerna Edmonton Oilers. Fansen hade röstat fram Bernie Parent och Pelle Lindbergh som etta och två bland målvakterna i klubbens historia. Parent betydde mycket för Pelle och var något av en extrapappa under svenskens första år, vilket gjorde cermonin än mer symbolisk 31 år efter hans död.

– Bernie sa till mig under cermonin att Pelle Lindbergh känns som den förlorade sonen.

Den kandensiska målvakten hade vid det ögonblicket inte träffat Pelles fästmö, Kerstin, sen begravningen i Stockholm, och mötet 31 år senare blev en känslosam historia. Kerstin beskriver det i boken som att hon kastades tillbaka alla de åren till cermonin som varade direkt efter Pelles bortgång.

”Jag blev känslomässigt engagerad”

Thomas Tynander hade själv Pelle som en av sina stora idoler under sin uppväxt. Den första versionen av boken om Pelle Lindbergh gavs ut redan 2006 och efterfrågan har varit stor under flera år men den han inte funnits. När det gamla bokförlaget inte vill satsa vidare dök ett nytt bokförlag upp och de ser stor potential i boken.

– Det är jättekul att de ringde och hörde av sig. Det är ju svensk hockeyhistoria som fler nu kan få upp ögonen för.

I år firar Philadelphia Flyers 50 år sedan expansionen i NHL 1967. För 32 år sen var Pelle Lindbergh, prisad som ligans bäste målvakt, han var bäst av dem alla och satt på toppen av Mount Everest. Idag är han fortfarande bäst men sitter inte på kvar på toppen – han vandrade vidare till himlen.

Utgivare är bokförlaget Pintxo Förlag. Författad och skriven av Thomas Tynander.
Boken kommer släppas i april 2017. Förhandsboka ditt exemplar här.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 12 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN