Stoppa mordförsöket på svensk ishockey

0
3978

Nu är SHL igång igen med att försöka ta död på svensk hockey. I en serie som publiken sviker på grund av transportsträcka kommer nu förslaget som vrider om dolken i ryggen på svensk ishockey än en gång. Snart kommer den engagerade supportern vara ett minne blott!

Samtliga lag i SHL, förutom Djurgården, lider av sviktande publiksiffror. Det är sällan någon arena är slutsåld och i TV-bilderna som kablas ut syns tomma stolar. Nu vill de styrande ta död på spänningen ytterligare, ett mord som startade säsongen 2006/2007 med 55 omgångar. Nu när SHL ska utökas till 14 lag stänger man i stort sett ligan genom att först skrota Kvalserien – en serie som de senaste åren växt till svensk hockeys stora räddning. Okej att SHL utökas med två lag och det betyder att minst två lag från HockeyAllsvenskan kommer upp till nästa säsong. Vad värre är att sen stängs och låses dörren, för att sedan kasta bort nyckeln för lag med ambition att ta klivet upp!

Kan bli en mardröm för SHL
De nya reglerna kan slå tillbaka något oerhört mot ligan. Tänk om två lag som Leksand, Färjestad, Modo eller Brynäs skulle åka ur i år, sista året som det ”går att ta sig upp”. De nya reglerna om X antal miljoner i eget kapital, bäst av sju matcher mot ett lag som har 15 miljoner mer i spelarbudget och så vidare. Vad händer om det är lag som Asplöven, Mora eller Oskarshamn som gör SHL:s våta dröm Malmö sällskap upp, om nu Malmö klarar av det?

Lär av fotbollen
I svensk elitfotboll är det annorlunda, lag åker direkt ur både Allsvenskan och Superettan, lag kvalar till båda serierna och skrällar som Frej tar sig upp i systemet. Det hade aldrig hänt i svensk hockey! Nu kommer hockeypolisen och pekar på att Asplöven minsann skrällt sig upp i tabellsystemet. Vän av ordning kommer ihåg att de fick en friplats sedan Borås tvingats till konkurs.

Dessutom bör man titta på SEF, Svensk Elitfotboll, där föreningarna i de två högsta ligorna är medlemmar vilket borgar för långsiktighet.

Bjud in supportrarna
Inom svensk fotboll finns Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, där man med gemensamma krafter är med och tycker om svensk fotboll. Något liknande saknas tyvärr inom ishockeyn och det är något som bör införas snarast. Det är supportrarna som blir förbisedda när föreningsledarna ser till sitt eget bo så mycket att det sportsligt nervkittlande momenten försvinner. Visst som supporter vill man aldrig åka ur, men ändå något som alla vill ha. Att kunna ha en ärlig chans att gå upp är också en dröm som måste finnas för att sporten ska överleva.

Hockeyn som publiksport riskerar att dö en snabb sport och utan publiken kommer föreningar att tvingas lägga ner sin verksamhet – det är den bistra verkligheten!

Här är mitt förslag till förändring av serieindelningen i de två högsta serierna SHL och HockeyAllsvenskan.

SHL (14 lag) – 52 omgångar
Lag 1-8 till Slutspel
Lag 9-10 klara för SHL
Lag 11-12 till Kvalserien
Lag 13-14 till HockeyAllsvenskan

HockeyAllsvenskan (14 lag) – 52 omgångar
Lag 1-2 till SHL
Lag 3-6 till Kvalserien
Lag 7-10 klara för HockeyAllsvenskan
Lag 11-12 till Kvalserien-HA
Lag 13-14 till Div 1

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.