KVALGUIDE 2021: Så spelas kvalen till och från seniorserierna i Sverige

Svenska Ishockeyförbundet beslutade att ställa in alla regionserier för säsongen. Därmed kommer också vissa kval till och från de olika ligorna att ändras. Här är en guide till samtliga seniorkval i svensk hockey.

Hockeyvåren brukar betyda slutspel och kvalspel, men våren 2021 kommer att se annorlunda ut än tidigare år. Det kommer även att skilja sig från föregående säsong då inga slutspel eller kval fullföljdes alls.

SHL-kval 2021

Det kommer att spelas två SHL-kval under våren 2021, ett kval för att hålla sig kvar i SHL och ett kval för att ta en plats i SHL från Hockeyallsvenskan.

Play out
Play out
De två lag som hamnar på platserna 13 och 14 i SHL spelar ett kval, ett så kallat play out, i bäst av sju matcher. Laget som först vinner fyra matcher spelar i SHL säsongen 2021/2022, laget som förlorar spelar i Hockeyallsvenskan säsongen 2021/2022. Det är inga förändringar i play out. Laget som placerar sig på 13:e plats har hemmaplansfördel och en eventuell sjunde match spelar de hemma.
Kval till SHL
Hockeyallsvenska slutspelet
Hockeyallsvenskan har nästan kopierat SHL-slutspelet. Lag 7-10 möts i kvalets åttondelsdelsfinal i bäst av tre. Lag sju möter lag tio, lag åtta möter lag nio. De högst rankade lagen har hemmaplansfördel i en eventuell tredje och avgörande match.

De två vinnande lagen tar sig till kvalets kvartsfinaler, här väljer de tre högst rankade lagen sina motståndare bland de fyra lägst rankade lagen, det fjärderankade laget får laget som blir över. Kvartsfinalerna spelas i bäst av fem enligt principen (H-H-B-B-H). Vinnarna till kvalets semifinaler.

I semifinalerna väljer det högst rankade laget motstånd bland de två lägst raknade lagen. Lagen som är kvar möter varandra. Matchserien spelas även den i bäst av sju enligt principen (H-H-B-B-H-B-H). Vinnarna går till den Hockeyallsvenska finalen.

Det höst rankade laget i Hockeyallsvenskan har hemmaplansfördel i den Hockeyallsvenska finalen. Finalen spelas i bäst av sju matcher enligt principen (H-H-B-B-H-B-H).

Vinnarna av den Hockeyallsvenska finalen 2021 spelar i SHL säsongen 2021/2022.

Kval till SDHL 2021

Kvalet till SDHL, Svenska Damhockeyligan, 2021 är inställt i och med att division 1-serierna för damerna är inställda säsongen ut. Inget lag åker ur SDHL säsongen 2020/2021 och inget lag går upp.

Hockeyallsvenskt kval 2021

Det kommer att spelas två Hockeyallsvenska kval under våren 2021, ett kval för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan och ett kval för att ta en plats i Hockeyallsvenskan från Hockeyettan.

Play out
Play out
De två lag som hamnar på platserna 13 och 14 i Hockeyallsvenskan spelar ett kval, ett så kallat play out, i bäst av fem matcher. Matcheserien spelas enligt principen (H-H-B-B-H). Laget som först vinner tre matcher spelar i Hockeyallsvenskan säsongen 2021/2022, laget som förlorar spelar i Hockeyettan säsongen 2021/2022. Laget som placerar sig på 13:e plats har hemmaplansfördel och en eventuell sjunde match spelar de hemma.
Kval till Hockeyallsvenskan
Kvalet från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan
Efter att lagen i Hockeyettan spelat klart alla play off hamnar till slut fyra lag i en kvalserie. Lagen möts i sex omgångar hemma och borta. Laget som vinner kvalserien är sprotsligt kvalificerade till Hockeyallsvenskan 2021/2022. Här är en guide till hela kvalet till Hockeyallsvenskan.

Hockeyettan kval

Det blir inget kval från Hockeytvåan Hockeyettan säsongen 2021/2022. Det är inställt i och med att seriespelet i Hockeytvåan är inställt.

Play out
Play out
Hockeyettan ska bantas till säsongen 2021/2022. De fyra serierna ska innehålla tio lag i stället för tolv, den norra serien har elva lag den här säsongen. Därför tvingas två lag från Hockeyettan Södra, Östra och Västra samt ett lag från Hockeyettan Norra ut ur serien för spel i Hockeytvåan 2021/2022.

Lagen som placerar sig på platserna fyra till sju, sex i den norra serien, i Hockeyettan Vår tvingas kvala för att hålla sig kvar i Hockeyettan. Lagen möts i sex omgångar hemma och borta. Ettan och tvåan i varje kvalserie spelar i Hockeyettan säsongen 2021/2022, de övriga lagen spelar i Hockeytvåan.

Inga andra kval på seniorsidan kommer att genomföras då serierna är inställda.

Junior- och ungdomshockeyn är inställd och här är SM-tävlingarna också inställda.

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN