GUIDE: Så spelas Hockeyallsvenskan 2020/2021

Så spelas Hockeyallsvenskan i framtiden. Hockeybladet ger dig en full guide för hur upp och nedflyttning sker. Har du inte tid att läsa? Se videon längst ner i artikeln.

Nu är det klart, så spelas Hockeyallsvenskan från och med säsongen 2020/2021. Den nya seriomläggningen för de två högsta serierna är klara.

Seriespelet

Själva Hockeyallsvenskan rullar på som vanligt. Lagen möter varandra i en serie där lagen möts två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan. Inga ändringar alls.

Kvalen

När det kommer till kvalen ser det helt plötsligt annorlunda ut.

De två lag som hamnar på plats elva och tolv har spelat klart för säsongen. De har om de klarar alla licenskrav också kvalificerat sig till spel i Hockeyallsvenskan säsongen därpå.

De två sämsta lagen i Hockeyallsvenskan möts i kval, ett playout i bäst av fem matcher. Laget på 13:e plats har hemmaplansfördel i händelse av en femte och avgörande match. Matcheserien spelas enligt principen (H-H-B-B-H).

Det förlorande laget spelar i Hockeyettan säsongen därpå, vinnaren har om de klarar alla licenskrav också kvalificerat sig till spel i Hockeyallsvenskan säsongen därpå.

SHL-kvalet

De fyra lag på platserna sju till tio spelar ett play in till slutspelet. De matcherna spelas i bäst av tre och det bäst placerade laget har hemmaplansfördel vid en tredje och avgörande match. Lag sju möter lag tio och lag åtta möter lag nio. Matcheserien spelas enligt principen (H-B-H).

De vinnande lagen går vidare till kvartsfinal. Förlorarna har om de klarar alla licenskrav kvalificerat sig till spel i Hockeyallsvenskan säsongen därpå.

I kvartsfinalerna väljer de högst rankade lagen, placeringarna ett till tre, sina motståndare från den nedre halvan, de fyra lägst rankade lagen. De som placerar sig på fjärde plats möter laget som inte blir valt.

Kvartsfinalerna spelas i bäst av fem matcher där det högst rankade laget har hemmaplansfördel i en femte och avgörande match. Matcheserien spelas enligt principen (H-H-B-B-H).

De vinnande lagen går vidare till semifinal. Förlörarna har om de klarar alla licenskrav kvalificerat sig till spel i Hockeyallsvenskan säsongen därpå.

Semifinal och final

Från och med semifinalerna spelas matchserierna i bäst av sju, där det högst rankade laget har hemmaplansfördel i en sjunde och avgörande match. Matcheserien spelas enligt principen (H-H-B-B-H-B-H).

I semifinalen väljer det högst rankade laget sin motståndre bland de två lägst rankade lagen. Det näst bäst rankade laget möter det laget som inte blir valt av de lägra rankade lagen.

De vinnande lagen går vidare till den Hockeyallsvenska finalen. Förlörarna har om de klarar alla licenskrav kvalificerat sig till spel i Hockeyallsvenskan säsongen därpå.

Den Hockeyallsvenska finalen avgör sedan vilket lag som kvalificerar sig till SHL den kommande säsongen. Laget som förlorar har om de klarar alla licenskrav kvalificerat sig till spel i Hockeyallsvenskan säsongen därpå.

Krångligt?

Här kan du se en video som förklarar hur allt går till.

 

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN