Efter alla grundseriematcher, playoff och finaler är spelade kommer det bli dags för kvalserie. Här följer Hockeybladets guide om kvalet till Hockeyallsvenskan. 
Foto: Bildbyrån
Snart är det dags för kvalet till Hockeyallsvenskan. Hockeybladet ger dig en fullständig guide till kvalet med samtliga speldagar, tider samt vilka som sänder kvalet. Bokmärk sidan så slipper du leta när det är dags för kvalet

Till nästa säsong kan kvalet till Hockeyallsvenskan skrotas vilket ni kan läsa om här. Det är alltså stor risk att det är sista gången vi upplever denna kvalserie. Hur det kommer att bli lär framtiden utvisa. I år är det klart att det kommer att bli en kvalserie och den spelas enligt nedan.

Förra säsongen gick Kristianstad upp tillsammans med Vita Hästen i ett rafflande kval. I den sista omgången i Uppsala blev skånelaget Kristianstad klara för Hockeyallsvenskan efter ha slagit Almtuna. Upplänningarna blev dock kvar ändå tack vare Panterns schabbel med ekonomin.

Läget i Hockeyallsvenskan

De som just nu ligger på negativ kvalplats i Hockeyllsvenskan är nykomlingarna Kristianstad och sjufaldiga SM-vinnarna AIK. För det forna storlaget är läget mest prekärt. Även klubbar som Almtuna, Karlskrona, Tingsryd, Västervik och Mora riskerar med en dålig avslutning i Hockeyallsvenskan att kvala för att försöka hålla sig kvar.

Tabellbotten Hockeyallsvenskan 13/2-2020 (Sju omgångar kvar)
8. Mora 45 -29 59
9. Västervik 45 -28 58
10. Tingsryd 45 -17 56
11. Karlskrona 45 -32 55
12. Almtuna 45 -26 51
13. Kristianstad 45 -28 47
14. AIK 45 -78 34

Två lag från Hockeyallsvenskan och fyra lag från Hockeyettan kommer att deltaga i denna serie. Där de två bästa lagen går upp till Hockeyallsvenskan 2020/21. De fyra lagen från Hockeyettan kommer från playoffspel.

Hockeyettanfinalen

De båda seriesegrarna i Allettan södra och Allettan norra möts i Hockeyettanfinalen. Det är en matchserie i bäst av tre, där det lag som har flest poäng är rankade etta (R1). Om matcherna står lika efter full tid väntar övertid till dess att något lag gör mål i perioder om 20 minuter. Inga straffavgöranden. Segraren tar en av de fyra Hockeyettanplatserna i Kvalserien. Förloraren får en ny chans i Playoff 2.

Hockeyettanfinalen
Tisdag 25 februari 19.00 R2 R1
Fredag 28 februari 19.00 R1 R2
Ev. Lördag 29 februari 16.00 R1 R2

Playoff 1 

De lag som vunnit sin serie i Hockeyettan södra, västra, östra och norra går in i playoff 1. Det gör även lagen som placerar sig på plats fyra till och med åtta i Allettan norra och Allettan södra. Det högst rankade laget börjar borta. Ranking av lag görs utifrån lagens placering i Allettan Norra och Södra. Rankingkvot tas fram genom:
1. Poängsnitt (antal erhållna poäng dividerat med antal matcher)
2. Målskillnad och
3. Antal gjorda mål i serien

Sju av tio lag från Allettan rankas och får sedan välja fritt bland de återstående tre lagen från Allettan och de fyra segrarna i Hockeyettan. Playoff har samma speldatum och tider som Hockeyettanfinalen.

Om matcherna står lika efter full tid väntar övertid till dess att något lag gör mål i perioder om 20 minuter. Inga straffavgöranden. Segrande lag i varje matchserie går vidare till playoff 2.

Playoff 1
Tisdag 25 februari 19.00 Valt lag Rankat lag
Fredag 28 februari 19.00 Rankat lag Valt lag
Ev. Lördag 29 februari 16.00 Rankat lag Valt lag

Tiderna kan komma att ändras. 

Playoff 2 

Här går de andra- och tredjeplacerade lagen från Allettan norra och Allettan södra tillsammans med förloraren av Hockeyettanfinalen. De sju segrarna i playoff 1 går även de in i playoff 2 . Det är fortfarande matchserier i bäst av tre matcher där tolv lag gör upp om platserna i playoff 3. Laget som förlorade Hockeyettanfinalen är rankat högs av lagen i playoff 2, följt av de fyra lagen från Allettan som kommer in i playoff 2. Det högst rankade laget från playoff ett är också rankade i playoff 2. Det bäst rankade laget i playoff 2 väljer motståndare först från de orankade lagen och så vidare.

Om matcherna står lika efter full tid väntar övertid till dess att något lag gör mål i perioder om 20 minuter. Inga straffavgöranden. Segrande lag i varje matchserie går vidare till playoff 3.

Playoff 2
Tisdag 3 mars 19.00 Valt lag Rankat lag
Fredag 6 mars 19.00 Rankat lag Valt lag
Ev. Lördag 7 mars 16.00 Rankat lag Valt lag

Tiderna kan komma att ändras. 

Playoff 3

Segrarna i playoff 2 möts i den sista playoffserien om de tre sista platserna i kvalserien. De två sista lagen i Hockeyallsvenskan och segraren i Hockeyettanfinalen är redan kvalificerade till kvalserien. Även här spelas matchserierna i bäst av tre matcher. Lagen rankas från ett till sex, där de tre bäst rankade lagen väljer motståndare. Det högst rankade lagen väljer fritt bland de tre lägst rankade lagen, det högst rankade laget väljer först och så vidare.

Om matcherna står lika efter full tid väntar övertid till dess att något lag gör mål i perioder om 20 minuter. Inga straffavgöranden. Segrande lag i varje matchserie går vidare till kvalserien till Hockeyallsvenskan.

Playoff 3
Tisdag 10 mars 19.00 Valt lag Rankat lag
Fredag 13 mars 19.00 Rankat lag Valt lag
Ev. Lördag 14 mars 16.00 Rankat lag Valt lag

Tiderna kan komma att ändras. 

Kvalserien till Hockeyallsvenskan

I kvalserien till Hockeyallsvenskan spelar sex lag, de två sämst placerade lagen i Hockeyallsvenskan, segraren i Hockeyettanfinalen samt de tre segrarna i playoff 3.

Kvalserien till Hockeyallsvenskan är en rak serien där alla lag möter varandra hemma och borta. De två bäst placerade lagen efter tio omgångar spelar i Hockeyallsvenskan 2020/2021.

Kvalserien till Hockeyallvenskan spelas efter den så kallade seriemetoden, där matcher som slutar lika vid full tid avgörs i spel tre mot tre i max fem minuter. Är matchen fortfarande inte avgjord väntar straffläggning om bäst av tre straffar eller till dess att matchen är avgjord.

Kvalserien till Hockeyallsvenskan
Omgång 1 Torsdag 19 Mars 19.00
Omgång 2 Lördag 21 Mars 16.00
Omgång 3 Tisdag 24 Mars 19.00
Omgång 4 Torsdag 26 Mars 19.00
Omgång 5 Söndag 29 Mars 16.00
Omgång 6 Torsdag 2 April 19.00
Omgång 7 Lördag 4 April 16.00
Omgång 8 Tisdag 7 April 19.00
Omgång 9 Torsdag 9 April 19.00
Omgång 10 Söndag 12 April 16.00

Samtliga matcher kan ni se i Hockeyettan TV. 

Mer läsning: 

KVALGUIDE: Så spelas kvalet till SHL – samtliga tider

Annonser

Kommentarer

Kommentarer