Varning för Japan – Ha inte för stora förhoppningar på Damkronorna

Japan kvalade in till Dam-VM i Malmö och har setts av många som slagpåse i Grupp B. Faktum är att det gäller att se upp mot Japan som i sitt genrep slog bronsmedaljörerna från OS i Sotji, Schweiz med klara 3-1. Damkronorna har under Leif Boork i stort sett börjat om och hans examensarbete är inte nu i VM på hemmaplan, därför ska vi skruva ner förhoppningarna.

Sverige har inte tagit medalj i stora mästerskap i damhockey sedan 2007 och sedan dess har det varit rätt turbulent i ledarstaben. Det var inte ens säkert att Sverige skulle skicka ett lag till damturneringen i ishockey i OS 2014. Detta trots att Internationella Ishockeyförbundet, IIHF, hotade med att flytta årets Dam-VM från Sverige och Malmö om man inte ställde upp. Till slut bestämde sig Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, att Damkronorna skulle få delta. Samtidigt var det fortsatt turbulent mellan vissa spelare och dåvarande förbundskaptenen Niclas Högberg. SOK tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet, SIF, bestämde att Leif Boork skulle åka med till Sotji som assisterande förbundskapten. Väl i OS skrällde Sverige och slutade på fjärde plats.

Efter OS avgick Niclas Högberg och Leif Boork tog över som förbundskapten. Under tiden som förbundskapten har Boork sett till att Damkronorna har fler träningsläger och gett spelarna individuella träningsprogram. Tanken är att Sverige ska vara tillbaka i den absoluta världstoppen till nästa OS som går i Pyeongchang, Sydkorea 2018. Med tanke på det uppsatta målet och att Boork haft mindre än ett år på sin post är en allt bättre än en semifinalplats en bonus.

Nu väntar det första kvittot på Boorks ledarfilosofi och pratar man med spelarna i Damkronorna så har de köpt hans sätt att leda laget framåt. Nu har inte Sverige nått ända fram, det Boork har fått ordning på nu är försvaret. Anfallet har fått stå tillbaka för att Boork har börjat med just försvarsarbetet.

Premiär mot Japan
Idag står Japan för motståndet och de slog Schweiz med klara 3-1 i japanskornas genrep. Schweiz som senare spelade jämt med A-gruppens Ryssland. Dessutom kan pressen på nya Damkronorna vara extremt hög inför storpublik i Malmö Ishall.

Nu har Leif Boork gått ut och tonat ner förhoppningarna om medalj i media, men inåt sett är förhoppningen medalj. Lyckas Boork få bort den inre pressen genom att sudda ut den yttre pressen? Teamet kring Damkronorna har jobbat mentalt med hanterandet av pressen. Hur hanterar Damkronorna det mediala trycket som är på dem, de ska ju vara tillgängliga nu när VM går på hemmaplan. Helt plötsligt efter att ha legat snudd på i träda har det mediala intresset gått från noll till om inte hundra så i alla fall åttio. Betänk hur det kommer att vara om det blir succé på isen eller fiasko redan från början. Hur hanterar spelarna media då?

Som sagt Japan är ingen drömöppningsmotståndare och det är de, Tyskland och Schweiz som står i vägen för en svensk kvartsfinal mot antingen Finland eller Ryssland. Lyckas inte Damkronorna få minst två lag bakom sig i Grupp B väntar ett ångestfyllt kval om att få spela i Damernas A-VM även i fortsättningen.

Grupp A
I Grupp A spelar de högst seedade damlagen, Kanada, USA, Finland och Ryssland. De två bäst placerade lagen går direkt till semifinal. Trean och fyran får spela kvartsfinal mot etta och tvåan i Grupp B.

Grupp B
I Grupp B spelar de fyra sämst seedade damlagen, Sverige, Schweiz, Tyskland och Japan. Ettan och tvåan möter trean och fyran från Grupp A i kvartsfinal. Lag tre och fyra möter varandra i bäst av tre matcher om en plats i A-VM.

Kvartsfinaler
K1: A3 – B2
K2: A4 – B1

Semifinaler
S1: A1 – K2
S2: A2 – K1

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN