De bästa svenska spelarna i NHL just nu

I detta nu har Stanley Cup 2024 precis kört igång. Visserligen är det inte alla svenska stjärnor vars lag kvalificerat sig för årets NHL-slutspel, men en hel del är de trots allt. Vi ska i denna artikel lista några av de bästa svenska spelarna som deltar i Stanley Cup 2024.

Filip Forsberg

William Nylander må ha blivit säsongens bästa svenska poänggörare, men den blågula målligan vann han inte. Det gjorde nämligen Filip Forsberg som pangade in hela 48 baljor! Eftersom han även noterades för 46 assist blev Forsbergs totala poängskörd i grundserien 94 poäng.

Forsberg och hans Nashville Predators ställs i förstarundan mot Vancouver Canucks. Detta blir ett högintressant möte sett med blågula ögon då de båda lagen tillsammans huserar flera svenskar. I Nashville finns exempelvis även Gustav Nyquist, och i Vancouver Elias Petterson och hans namne med Lindholm i efternamn.

Du kan ta dig en titt på Techopedias lista med oddssidor utan svensk licens för att se hur oddsen till att ta hem Stanley Cup ser ut för de olika svensklagen. Att åtminstone en blågul spelare kommer att få lyfta bucklan är i alla fall högst sannolikt då nästan samtliga lag har minst en spelare från Sverige.

William Nylander

William Nylander har under många år rosat marknaden borta i Nordamerika. Denna säsong gjorde han oerhört bra ifrån sig i sitt Toronto Maple Leafs. Faktum är att 2023-2024 var Nylanders bästa NHL-säsong hittills i karriären. Med 98 poäng, 40 mål och 58 assist, vann han svenskligan, fyra poäng före Nashvilles Filip Forsberg. Detta räckte till en tiondeplats i den totala poängligan.

Nylanders Toronto Maple Leafs ställs i Stanley Cups förstarunda mot Boston Bruins. Då säsongen 1967 var senast lönnlöven från Toronto fick lyfta Lord Stanleys pokal är det inte många som tror på dem i år. Med en William Nylander i toppform känns det dock som att vad som helst kan hända.

Elias Petterson

Tidigare nämnde Elias Petterson kommer från ännu en stark säsong borta i Nordamerika. Med 34 mål och 55 assist hamnade han på en tredjeplats i svenskligan med 89 poäng. Det ska bli oerhört spännande att se ifall Petterson lyckas ta Vancouver Canucks till deras första Stanley Cup-titel någonsin. Laget har tidigare förlorat tre finalserier, 1982, 1994 och 2011.

Mika Zibanejad

Mika Zibanejads New York Rangers är det lag som slutade på flest poäng av samtliga i årets grundserie. De lyckades samla ihop 114 poäng, en mer än Dallas Stars på andraplatsen. Med detta får Rangers bära favoritskapet inför det kommande Stanley Cup-slutspelet.

För Zibanejad själv inleddes säsongen trögt, men efter att dess första halva var slutspelad fick han upp farten rejält. Det blev i slutändan 72 poäng för honom, och en niondeplats i den blågula poängligan. Zibanejads Rangers möter i slutspelets förstarunda Washington Capitals, ett Capitals som får klara sig utan långtidsskadade Nicklas Bäckström.

Victor Hedman

Backjätten Victor Hedman har som vanligt varit en riktig klippa i sitt Tampa Bay Lightning. Att som försvarare hamna på en femteplats i den svenska poängligan säger en hel del om vilken kaliber Hedman håller. Den gångna grundserien slutade för hans del på 76 poäng efter 13 mål och 63 assist.

Hedman har sedan tidigare vunnit Stanley Cup med Tampa Bay två gånger, 2020 och 2021. Laget inleder årets slutspel med ett Florida-derby mot Panthers.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN