Foto: Bildbyrån/Montage

Säsongen 2016/2017 är snart till ända – och jag vill personligen passa på att buga, lyfta på hatten och göra honnör för den uppsjö av juniorer och unga talanger som år efter år fortsätter ta ligan med storm.

Inte mindre än 140 juniorer har tagit plats i SHL-lagens laguppställningar under säsongen, vilket ger ett snitt på tio (!) per lag! Av dessa 140 har 109 fått speltid, varav 63 snittat mer än fem minuter per match. I en tid där allt fler utländska ligor lockar stjärnor till sig med större plånböcker är den kraftiga talangutvecklingen lite av räddningen för svensk hockey – även om många säger ”på återseende” efter någon enstaka säsong.

Från den här säsongen finns det främst några spelare vars framfart jag personligen kommer få svårt att glömma.

Unga nyckelspelarna

Se på spelare som Joel Eriksson Ek, Carl Grundström, Rasmus Asplund och Lias Andersson. Det är namn som vi alla är bekanta med vid det här laget. Tonåriga forwards som slukat istid i sina respektive lag under säsongen och även bidragit med en, i sammanhanget, respektabel poängskörd. Likadant i försvarszonen där spelare som Jacob Larsson, Gabriel Carlsson, Carl-Johan Lerby och Lucas Carlsson dragit stora lass med bravur.

Tre av dessa spelare (Jacob Larsson, Joel Eriksson Ek och Gabriel Carlsson) har dessutom spelat NHL-hockey under säsongen. De två sistnämnda flög även över till Nordamerika på nytt för att spela slutspelshockey med sina respektive NHL-lag efter att deras SHL-säsong tagit slut. Det är otroligt stort – och ett tecken på att det inte är någon tillfällighet att Sverige är den flitigaste producenten av NHL-spelare utöver de nordamerikanska länderna.

Målvaktsfenomenen

I rådande finalserie mellan HV71 och Brynäs hittar vi även två unga målvakter som slagit sig in i folkhemmet på allvar. Linus Söderström och Felix Sandström, som båda visserligen fyllt 20 år, håller i skrivande stund förstaspaden i varsitt finallag. Sandström inledde säsongen som junior och förstaårssenioren Söderström gör sin debutsäsong i SHL. Vi pratar om två unga målvakter som konkurrerat ut etablerade SHL-målvakter som David Rautio och Fredrik Pettersson-Wentzel.

Supersensationen

Sist och även minst – eller åtminstone yngst – måste utomjordiske Rasmus Dahlin återigen lyftas till skyarna. Wow! I den stora massan av alla talanger så sticker han ut. Inte för att han nödvändigtvis är den bästa ishockeyspelaren ännu – men han fyllde 17 år i dagarna! Vad gjorde ni i den åldern? Jag själv minns knappt. Kanske inte finns så mycket anmärkningsvärt att minnas. Inte heller från 16-årsåldern.

Rasmus kommer däremot kunna se tillbaka på när han som 16-åring debuterade i Frölundas a-lag. En supertalang som Sverige knappt sett maken till tidigare – och det förvånar mig inte om han inom fem säsonger kandiderar för Norris Trophy som en av NHL:s bästa backar.

Tack, Sverige!

Med detta sagt vill jag rikta ett stort tack till Sveriges hockeyföreningar! Tack för den taktfasta och helt otroliga utvecklingen av hockeytalanger – och tack till alla SHL-lag som vågar satsa på ungdomlig entusiasm. Ett stort tack också till alla 140 juniorer som visat yngre generationer att ingenting är omöjligt – och lycka till alla de hundratals talanger som kommer förgylla vår liga under kommande säsonger…

…vilket osökt för mig in på två hedersomnämnanden. Två spelare som är klara för SHL-spel nästa säsong: Elias Pettersson och Jonathan Dahlén. Timrås två superstjärnor från den gångna säsongen. Håll i hatten, för den unga entusiasmen i SHL kommer inte avta.

Tack för visat intresse!

Annonser

Kommentarer

Kommentarer

Scandic