HEDLUND: Stor varning för AIK under våren

Hockeybladets krönikör, Tomas Hedlund, vill rikta en stor varning för AIK under våren. Laget går som tåget och har hittat formen precis när det som bäst behövs. Det kan räcka hela vägen!

Jag vill rikta en stor varning för AIK i slutet av säsongen och inför det stundande kvalet till SHL. Solnalaget har verkligen hittat formen har tagit poäng i elva raka matcher och i 14 av de 15 senaste matcherna. Även om jag själv hade ruskigt fel när jag tippade AIK som etta i serien, de har dock chansen på den viktiga fjärdeplatsen som ger hemmaplansfördel. Inget av topp fyra-lagen vill möta AIK i kvartsfinalen i kvalet, om de inte slutar topp fyra.

I helgen blev det två riktigt fina skalper från AIK:s sida med seger över både Timrå och Björklöven, två lag som ligger topp tre i Hockeyallsvenskan just nu.

Nosar på andraplatsen

Fortsätter AIK på den inslagna vägen med poäng i nio av de elva matcherna som är kvar att spela har de verkligen häng på andraplatsen i Hockeyallsvenskan. Snacka om uppryckning från ifjol. Då ska man också komma ihåg att klubben drabbades hårt av coronapandemin och har tappat sin tänkta huvudtränare. Nu är Håkan Åhlund borta och Anton Blomqvist har huxflux fått ta över och laget går som tåget.

Nu är inte andraplatsen något som AIK kommunicerar och den nya tränaren Anton Blomqvist är lika tröstlöst tråkig i sin kommentar om placering, som AIK:s giftighet nu när de smyger in i kvalet i ett stor uppåtgående trend.

– Vårt mål är att ta oss till slutspel (läs kval och topp tio) och det är inget som ändras nu, säger Anton Blomqvist till Hockeybladet.

Just den stilen att hålla kvar vid sitt lågt ställda mål även när de ligger på femteplats i tabellen trodde jag skulle vara en akilleshäl. Att inte dra upp förväntningarna kan i stället vara guld värt för AIK som kämpat för sin existens sedan uttåget ur SHL 2014. Förra säsongen var de på väg ur Hockeyallsvenskan med buller och bång, men de räddades av pandemin som ställde in kvalspelet.

Ur kaos skapas stordåd

Jag trodde när säsongen var på var att starta at Håkan Åhlund var den tränare som AIK verkligen behövde. Speciellt efter förra säsongen med orövade kort och dubbla sparkningar av tränare. En aktoritär ledare och hemvändare skulle vara en perfekt matchning. Nu hade både jag och sportchefen Anders Gozzi totalt fel på den punkten. En minst sagt svajig inledning fick nog den mest optimistiska AIK:aren att tvivla, slita sitt hår med mera i förtvivlan. Sämre än ”lillebror” Väsby och på stark marsch mot det negativa kvalet.

När sedan kaoset kom till stan med coronasmitta i truppen och en huvudtränare som först inte tillfrisknat från sjukdom, som senare tog timeuot för att till sista tvingas kasta in handduken av familjeskäl.

AIK var en klubb i kaos och även sportchefen, Anders Gozzi, aviserade att han ämnade lämna posten för andra uppdrag.

Ur detta kaos i AIK föddes en tro på klubben, på Blomqvists spelidé och troligen också ett jävlaranamma som saknats i det gulsvarta laget på Hovet. Plötsligt knäckte man koden och radar upp segermatcher. Där vid rodret står den supertrista och torra Blomqvist och styr sitt skepp rakt mot SHL. Anton Blomqvist visade sig vara på precis rätt plats vid exakt rätt tillfälle. Dessutom vågade han tacka ja till att ta huvudansvaret för AIK i Hockeyallsvenskan. Något han inte såg komma när han skrev på som assisterade tränare.

– Det såg jag verkligen inte komma, jag tvekade inte när jag fick frågan, säger Blomqvist till Hockeybladet.

Framtiden då?

Han må vara supertrist och torr, men tar han AIK till SHL kommer han att vara ett geni. Att vara på rätt plats i exakt rätt tid. Om han är rätt person att leda AIK i framtiden? Det är jag osäker på, men å andra sidan tippade jag AIK som etta i Hockeyallsvenskan inför säsongen.

Vad tror du?

Spelar AIK i SHL nästa säsong?

  • Ja (70%, 355 Votes)
  • Nej (30%, 154 Votes)

Total Voters: 509

Loading ... Loading ...

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN