GÄSTKRÖNIKA: Du ska vara som bäst när du är 27

I ett inlägg i en grupp om ishockey på Facebook vädrade en hockeymamma sin frustration över att sonen som hade sett fram mot att spela i favoritklubben, en dröm som grusades. Det fick Stefan Grevle, lagledare i Bäcken HC att reagera. Hockeybladet presenterar hans tankar i en gästkrönika.

Idag pressas åldern lägre och lägre ner när storklubbarna ska välja sina framtida spelare. Det är inte ovanligt att en SHL-klubb börjar fiska efter spelare redan i 12-13 års ålder?  Varför? Vad finns det för poäng att vinna U16 Elit? Är det här de riktiga hockeyspelarna tas fram? Är TV-pucken det enda sättet att bli en hockeyspelare?

Det var en debatt i sociala medier i veckan som startades av en förälder vars son inte tog plats i ett J18 Elit, trots goda resultat.  Vi var några som uppmanade henne att resan för dessa unga killar precis börjat. Och helt ärligt så är jag inte säker på att de endast är genom elitklubbarna som hockeyresan kan gå långt. Ibland kan det nog vara tvärtom.

Storklubbarna ratar

När unga killar blir ratade av HV71, Djurgården, Frölunda, Linköping och de andra. Hur utvecklas de? Man ska vara bäst när man är 27 sa en duktig hockeycoach till mig och jag tror det stämmer. Här har de stora föreningarna ett jättestort ansvar att vägleda, att tala med spelare men också att samarbete med andra klubbar om vi tror att hockeylivet är långt?

Jag är glad att säga att vi är många som vill samarbeta med er! Ett bättre samarbete som skulle kunna innebära mycket positivt både för er och oss. Det kunde handla om vissa gemensamma träningar, ledarutbildningar, lån av spelare från bådas håll, med mera. Tillsammans kan vi utveckla många fler.

Småklubbarna ser möjligheterna

Vi ser möjligheter, vi tror att alla har mycket kvar att ge. Med uppmuntran, dialog och samarbete så kommer vi längre. Killar i 15-16 års ålder behöver ett växthus, där de dels kan träna, men också få mycket uppmuntran och ha roligt. Tyvärr tror jag att många slutar för tidigt för att det just varit brist på dessa saker. Utvecklingen kommer över tid. Genom rätt förutsättningar så kan det till och med vara bättre att några år spela i en lägre division och få mycket speltid än att nöta bänk i en elitklubb. Därför finns vi andra klubbar.

Vi har ledare, tränare, istider, vi är beredda att låta hockeyresan fortsätta och att ge alla utrymme och stöttning och vilka hockeylirare det finns i våra klubbar. Spelare som kan gå riktigt långt och här har ni storklubbar en scanning att göra för er framtid. Ha kontakten med oss så kan vi leverera. Våga ha en öppen dialog och bjud in oss i era samtalsrum!

Stor chans till seniorhockey

Ta vår klubb Bäcken HC som ett exempel. Vi har ett antal killar som inte fått plats i Frölunda. Vi har gett dem speltid, lika många is-pass som en elitklubb, hockeygymnasium med träning på schemat, mycket härliga matcher och en fantastiskt god stämning. Vi tror på det vi gör och vilken utveckling för killarna! Just nu har vi kval till J20 Elit framför oss. Ett kval som startar i nästa vecka.

Vårt A-lag spelar playoff 1 till Hockeyettan mot Kalmar och de vann den första matchen på bortaplan. Nästa match spelas imorgon lördag i vår hemmahall. Här spelar många av våra juniorer också!

Passionerade ledare

Vår tillgång är våra fantastiska spelare, våra engagerade tränare och vår goa sammanhållning.  Varje år kommer det nya killar som vi kan utveckla och det gör vi med glädje. Därför vill jag säga till er unga grabbar som inte just nu får ett kontrakt eller som tycker du stannat av. Ta chansen i någon annan klubb, fortsätt träna, hitta din förening och berätta för den tränaren om dina drömmar och vad du vill bli bättre på! Lägg upp en gemensam plan och jobba efter den! Du ska vara bäst när du är 27 år så ge inte upp när du är 16 om du verkligen vill spela ishockey, låt drömmen leva.  Vi ses i hallen!

Stefan Grevle
Lagledare
J20 Bäcken HC

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN