KRÖNIKA: Förslaget är ett steg i rätt riktning

Så har det äntligen presenterats ett förslag till nytt seriesystem för serierna SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, och jag gillar det!

I fredags kom ensamutredaren Ola Lundbergs förslag på ett nytt seriesystem för SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan och innan jag delger mina åsikter om det ska jag först göra en snabb genomgång på vad förslaget har kommit fram till gällande de tre högsta serierna i Sverige.

Förslaget

I SHL ska det vara 14 lag och spelas 52 matcher i grundserien. Slutspel med play-in (lag 7-10 I åttondel och lag 11-12 är klara för säsongen och säkrat kontrakt ), kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren är Svensk mästare. Play-out där lag 13-14 I grundserien spelar I en serie i bäst av 7 matcher.Förloraren åker ner till Hockeyallsvenskan nästkommande säsong.

I Hockeyallsvenskan ska det även där vara 14 lag och spelas 52 matcher i grundserien. Slutspel med play-in (lag 7-10 I åttondel och lag 11-12 har spelat klart), kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren är direkt kvalificerad för spel i SHL kommande säsong. Play-out där lag 13-14 I grundserien spelar I en serie i bäst av 7 matcher. Förloraren degraderas till Hockeyettan.

I Hockeyettan ska det vara 36 lag i tre geografiskt indelade serier – norr-, mitt- och sydettan. I grundserien ska det spelas 22 matcher och lag 1-4 till Superettan och lag 5-12 till tre geografiskt indelade fortsättningsserier (samma indelning som ovan). Slutspel med play-in (åttondel), kvartsfinal, semifinal och final. Vinnaren är direktkvalificerad för spel i HA. Play-out där lag 7-8 i de tre fortsättningsserierna spelar i en play-outserie i bäst av fem matcher. Förloraren degraderas till division 2.

Ett litet steg i rätt riktning

Äntligen har svensk hockey tagit, om än ett litet, steg i rätt riktning. Givetvis hade man kunnat drömma om en kvalserie som kom tillbaka som gett alla hockeyälskare i Sverige en julklapp. Men det här förslaget är inte så långt ifrån ändå. Inte minst med tanke på att Hockeyettan kan få ett seriesystem som mer än han som grundade förstår. Tycker du att jag överdriver? Kan du förklara för mig utan att googla, hur man tar sig från division 1 till Hockeyallsvenskan? Grundserie , fortsättningsserie, Allettan, Kval, kval playoff 1,2,3 och Kvalserie. Det är lättare att hitta en regering i Sverige än att förstå Hockeyettans nuvarande system.

Visionen för förslaget är bland annat att få ett ökat engagemang men framför allt att få elithockeyn att leva i hela Sverige. Och det kommer det nya seriesystemet utan tvekan att leverera. Bara en sån sak att vägen till dem högre serierna blir glasklar och ifrån Tyringe i söder till Asplöven i norr kommer vägen mot dem stora serierna bli glasklar. Det kommer höja temperaturen i ishallarna runt om i Sverige , oavsett var man har sitt favoritlag.


Emil Jönsson

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN