Brynäs bryter tystnaden om Patrik Berglund

Brynäs har fått hård kritik för hur de handlat i Berglund-affären, speciellt att han fått spela trots de kända misstankarna. Nu bryter klubben tystnaden.
”Då vi haft kontakt med kvinnan och hennes familj vet vi att de är besvikna på beslutet att göra honom tillgänglig för spel”, skriver klubben till Expressen.

Brynäs bryter tystnaden kring den häktade spelaren Patrik Berglund. Klubben har fått hård kritik sedan de låtit honom spela, trots de kända misstankarna mot honom.

Först mötte klubben misstankarna med tystnad, för att senare lägga ut att det finns misstankar mot en av klubbens anställda. När han senare anhölls kom ett kort pressmeddelande på hemsidan.

”Brynäs IF har nåtts av information om att en av våra spelare är anhållen. Anklagelserna är ytterst allvarliga. Brynäs agerar inte domare. Spelaren är tagen ur tjänst under utredningen och vi följer den juridiska processen kontinuerligt”, skriver klubben på sin hemsida.

Häktades

När Berglund senare häktades kom det ett nytt meddelande på hemsidan, men inget om hur klubben agerat. Inget om att de lät honom spela efter det datum som klubben säger sig fått reda på vad som Berglund anklagas för. Ett fall av misshandel och ett fall av misshandel som ska ha ägt rum i en bostad på gångavstånd från hemmaarenan, den 12-13 mars i år.

”Brynäs IF fick 30 mars information, som berör en av de anställda, som hävdades ska ha inträffat i mitten av mars. Några dagar senare sker en polisanmälan av den person som kontaktade Brynäs. Den anställde delgavs inte misstanke om något brott och han spelade den sista kvalmatchen som han var återhämtad nog för att delta i efter sin sjukdom i Covid-19. I förrgår (2021-05-03) blev medarbetaren kallad till polisen och får information om att han är misstänkt för misshandel och våldtäkt och blir anhållen. Medarbetaren tas ur tjänst. Brynäs agerar inte domare och avvaktar den fortsatta utredningen”, skriver klubben efter häktningen.

Brynäs svarar

Nu har klubben tagit bladet från munnen och svarat tidningen Expressen i frågan. Hockeybladet ger er ett utval av frågor och svar, övriga frågor och svar finner ni i Expressens artikel.

Expressen: Varför fick spelaren spela trots brottsmisstankarna mot honom?
Brynäs: ”Då han inte var delgiven misstanke för brott valde vi att han skulle vara tillgänglig för spel. Så fort vi nåddes av informationen om att han blivit delgiven misstanke togs han ur tjänst.”

Vem tog beslut om att han skulle spela? Var det tränarna/klubbledningen eller någon annan?
”Beslutet att han skulle vara tillgänglig för spel fattades av Brynäs IF utifrån den information som då fanns tillgänglig.”

Hur reagerade spelargruppen på att spelaren fick spela trots brottsmisstankarna?
”Vi hade samtal med spelare innan han blev tillgänglig. Vad som sades där håller vi internt.”

Hur ser ni på att det misstänkta brottet ska ha skett i en lägenhet som tillhandahålls av klubben?
”Om anklagelserna visar sig vara sanna så är det fruktansvärt och vi tar naturligtvis starkt avstånd ifrån det. Detta gäller oavsett var händelsen har inträffat.”

Vilken signal tycker ni att detta skickar till kvinnan som anmälde?
”Då vi haft kontakt med kvinnan och hennes familj vet vi att de är besvikna på beslutet att göra honom tillgänglig för spel.”

Hade ni med facit i hand gjort något annorlunda kring er hantering av situationen?
”Med facit i hand finns det alltid saker man kan göra annorlunda.”

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN