JULTOMTEN: ”Det ska man inte diskutera!”

Hockeybladet träffar Hovets lokala jultomte och diskuterar vad laget bör önska sig i julklapp, bristen på publik samt vad man inte ska diskutera. 

Från pressläktaren syns den röda mössan från flera meters avstånd. Det vita skägget har hög igenkänningsfaktor men den mörka matchtröjan berättar att jultomten inte endast är hockeysupporter, han är även AIK:are. Den här jultomten verkar inte vara rädd att säga exakt vad han tycker, speciellt inte när det kommer till lagets negativa prestationer, bristen på publik och det det man inte ska diskutera.

It’s not over until the fat lady sings

Vi träffar jultomten i den sista periodpausen i mötet mellan AIK och Kristianstad på Hovet den 11 december. Han är där i full färd med att sippa på sin öl i baren, men låter sig gärna bli intervjuad. Han skrattar till när vi frågar ifall vi får kalla honom för ”Hovets egen jultomte” och svarar snabbt att det är vad han brukar bli kallad för när han kommer hit. Han berättar också att tomten inte missat en enda hemmamatch på lite drygt fyra år och att han mer än gärna stöttar laget trots den negativa trenden.

I periodpausen till den tredje perioden leder AIK med 2 – 0 mot Kristianstad, vi frågar jultomten vad han tycker om matchen inför den sista perioden?

– Så här långt ser det ju bra ut, men det gjorde det även förra hemmamatchen såhär långt, då ledde vi också med 2-0…så it’s not over until the fat lady sings vet du!

AIK:s önskelista

Vi passar på att fråga jultomten vad han tror att AIK önskar sig i julklapp. Han svarar snabbt att han tror att AIK önskar sig tre poäng för att bryta sin negativa trend. Om han själv fick önska en spelare i svensk ishockey som ska återvända till AIK är svaret självklart.

– Jag skulle nog vilja ha tillbaka (Christian) Sandberg, för han var ju en ledare, det måste ju vara någon med ett AIK-hjärta nu!

I frågan om publiksnittet på Hovet (som denna match låg på 636 personer) är tomten rak och tydlig. Han själv menar att det är svårt att locka publik till Hovet när AIK sällan vinner. Tomten påpekar att förra året, då AIK var i toppform, var det stor skillnad på publikmängden. Han tycker att det främsta problemet med laget inte är bristen på publik utan istället de få matcher som de lyckats vinna.

– Jag tror nog att det beror mer på att de kan börja vinna, så att de (spelarna) kan få lite bättre självförtroende

Förändring i ledningen? 

En erfaren supporter brukar ofta vara ärliga med sina svar om klubbens prestationer, och när den supporten även är tomten passar vi på att fråga den kontroversiella frågan. Skulle tomten vilja se en förändring i ledningen?

– Nej, jag tror att… Bobo har nog lite mer engagemang än Salo hade, för han stod ju ganska still i båset, säger tomten innan han fortsätter.

–  Här får man ju se att han går runt och peppar och håller på hela tiden så att, med tanke på det materialet han har så tror jag nog att han nog är rätt person för att kunna få igång grabbarna.

Hockeybladet frågar slutligen om vad han tycker om ledningen över tränarstaben. Där blir jultomten en aning osäker på sitt svar, men efter en sekunds väntetid svarar han.

–Det ska man inte diskutera, skrattar han innan han förlänger sitt svar.

– Jag är så dåligt insatt i sådant men det är väl alltid så att går det dåligt här nere så beror det på att det inte är så bra där uppe (läs ledningen), men det är väl ekonomin som styr har jag förstått och den är väl inte heller den bästa.

AIK tog äntligen tre poäng i mötet mot Kristianstad, precis som jultomten förutspått. Kan detta ha varit decembers första julmirakel?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN