JVM: Rysk kollaps efter storvinsten

JVM ångar på. Vid det här laget är det nästan omöjligt att hålla koll på alla de matcher som spelats i turnering. Därför sammanfattar vi eftermiddagens möten och analyserar den totala kollaps Ryssland stod för efter storvinsten mot Kanada

Som vanligt är det Junior VM som står på kartan i kvällens inlägg. Vi sammanfattar och analyserar de två matcherna som spelades idag. Finland tog inte helt överraskande en vinst men borta i ”Dödens grupp” blir läget allt mer oklart när vi bjöds på en rysk kollaps i mötet mot USA.

Ryssland – USA

Intressant hur matcher verkligen kan förändras på 24 timmar. I Rysslands förra möte, mot Kanada, verkade det som att allt gick bakom den kanadensiske målvakten Nicolas Daws. Men i kvällens möte blev det desto tuffare för ryssarna. Matchens storspelare blev Arthur Kaliyev som bland annat varit mycket framstående i sitt Hamilton Bulldogs i OHL. Keliyev stod för det inledande och avslutande amerikanska målen i matchen, båda framspelade av assistmaskien Trevor Zegras. De två inledande målen kom Det var inte förens tre minuter in i den tredje perioden som ryske Alexander Romanov lyckades smälla in Rysslands enda mål för kvällen. Slutresultatet blev tillslut 3 – 1 till USA och en rysk kollaps efter storvinsten mot Kanada är denna kväll ett faktum. Trots att ryssarna var ett mycket starkt och skickligt lag denna match så hjälpte det föga när ett fenomenalt USA entrade isen.

Caufield om Ryssland

Den som skulle påstå att närkamper och dueller är dött i dagens hockey skulle behövt se denna match. Som alltid mellan Ryssland och USA var det hårt spel ute på plan, ingen gick in i duellerna halvdant.

– Det är alltid fysiskt när man spelar mot Ryssland. Det är roligt, det är exalterande. De är ett bra lag. Det är flera tuffa strider där ute och det gör oss taggade och gör oss mer tävlingsinriktade, säger amerikanen Cole Caufield, som gjorde en assist i matchen, till IIHF efter matchen.

Genom matchen:

Första perioden: Inga mål

Andra perioden: 1 – 0 Arthur Kaliyev (Zegras, Caufield), 2 – 0 Nicholas Robertson (Wahlstrom)

Tredje perioden: 3 – 0 Arthur Kaliyev (Zegras, Drury), 3 – 1 Alexander Romanov (Zhuravlyov, Alexanderov)

Kazakstan – Finland

Var detta eftermiddagen då Kazakstan skulle ta en efterlängtad trepoängare? Till en början såg första perioden ut att gå Kazakstans väg. Finland gjorde ett inledande mål genom Patrik Puistola, men Adrei Buyalskis drömskott gjorde så att matchen var kvitterad. Det tog inte lång tid innan Finland var det ledande laget men matchen kändes ändå relativt jämn spelmässigt trots att den finska attityden var det som styrde matchen. Det intressanta med Kazakstan är att de i varje match spelat överraskande bra i den inledande perioden. Men 1 – 2 var så nära som Kazakstan lyckades komma. Finland lyckades göra hela fem mål i de två efterföljande perioderna där bland andra Miko Kokkonen och Aatu Raty lyckades pricka rätt. Finland gjorde dessutom två mål i Powerplay och rustar för ett slutspel där just spel med en man mer brukar vara avgörande!

Jag tror hela laget är ganska glada över att vi vann, men detta var inte vår bästa match. Vi kunde ha gjort det bättre, men det är sådant som händer. Vi tog för många utvisningar! Det får laget att tappa tempo, saktar ner vårt momentum, säger Finlands Joonas Oden till IIHF efter matchen.

Kazakstan klara för kval

Ett vekt Kazakstan visar åter igen att varken bredden eller styrkan finns att hänga med i 60 minuter. Laget kommer, precis som tidigare turneringar, behöva kvala för att hålla sig kvar i högsta ligan i JVM.

Första perioden: 0 – 1 Patrik Puistola (Tanus, Heinola) 1 – 1 Andrei Buyalski (Ashukhanov, Dyimin) 1 – 2 Kristian Tanus (Oden, Puistola)

Andra perioden: 1 – 3 Matias Maccelli (Thomson), 1 – 4 Aatu Raty ( Aku Raty, Heinola)

Tredje perioden: 1 – 5 Patrik Puistola 1 – 6 (Oden) Mikko Kokkonen (Utunen), 1 – 7 Kim Nousiainen (Maccelli, Killinen)