Foto: Bildbyrån
Scandic
På lördag är det dags för Hammarby Hockey att arrangera Bajenkvällen på Hovet igen. I år är det tionde gången och det ska firas med ett nytt publikrekord för Hockeyettan, publikrekordet innehas av Björklöven som 2013 hade 6 002 åskådare på plats i kvalet till Hockeyallsvenskan.
– Det skulle vara den största upplevelsen i våra karriärer om det blir fullt på Hovet, säger Hammarbys lagkapten.

Nu när Bajenkvällen arrangeras för tionde gången satsar Hammarby Hockey på att slå publikrekord för Hockeyettan. Det nuvarande serierekordet ligger på 5 176, en match mellan Södertälje och Huddinge. Räknar man in kvalet till Hockeyallsvenskan ligger rekord på 6 002 åskådare, en siffra som Hammarby nu tagit sikte på. För spelarna i Hammarby är det speciella matcher.

– Det är svårt att förklara hur det är att spela inför en sån här publik. Man glömmer nästan bort hur det har varit, men det är magiskt säger Marcus Carlsson, lagkapten i Hammarby Hockey till Hockeybladet.

Slumrande hockey

Tanken på Bajenkvällen föddes av den tidigare ordföranden Jacob Uddeholt, som ville sätta hockeyn på kartan bland Hammarbyare igen. Dessutom ville Uddeholt samla hela Hammarby på ett evenemang. Sedan dess har evenemanget varit klubbens bäst besökta match per år. Det har också varit en stor ekonomisk vinst för Hammarby Hockey, som annars spelar inför några hundra åskådare i Sätra en förort till Stockholm. Skillnaden mellan en vanlig match och matchen på lördag startar redan på väg ut från omklädningsrummet.

– När man går från omklädningsrummet, det är en ganska lång bit att gå. Redan då hör man trumman och publiken, det är helt underbart.

Publikrekordet i flera divisioner

Hammarby har redan publikrekordet i division 4, den första gången Bajenkvällen genomfördes, då kom 4 220 personer till Hovet. Året efter i division 3 kom 4 895 personer. 2012 nådde evenemanget sin kulmen och då slog man publikrekordet för division 2, lapp på Hovets lucka och 8 094 åskådare såg Hammarby möta Mälarhöjden/Bredäng.

Redan det första året så kom det 4220 personer som naturligtvis var rekord för div4 som spelades då. Året efter så spelade föreningen i div3 och då kom det 4895. Höjdpunkten var 2012 då klubben spelade i div2 och mötte MB Hockey då man fyllde Hovet, 8094 åskådare var på plats då.

– Det skulle vara den största upplevelsen i våra karriärer om det blir fullt på Hovet. De som inte varit med frågar hur det är, om man blir nervös och så, säger Carlsson.

Hur går det då?
– Vi vinner med 4-2, men ett mål i öppen kasse.

Hammarbys egna publikrekord kommer dock att stå sig även på lördag. Det är mot AIK i kvalet till Elitserien 1993, då 12 256 personer besökte Globen.

Här köper du biljett>>>

Kommentarer

Kommentarer