Home Klubbar Linköping Publikfavoriten: ”Ett tecken på vilket bra lag vi är”

Publikfavoriten: ”Ett tecken på vilket bra lag vi är”

0

Kanadensaren Andrew Gordon är ännu en i raden av nordamerikanska spelare som gör stora avtryck i Linköping. Individuellt har den här säsongen gått tyngre för honom, men han är ändå väldigt nöjd över lagets förmåga att hitta vägar att vinna.

Hockeybladet fick en pratstund med Andrew Gordon efter lördagens 5–1-seger mot Färjestad.

Hur lyder dina tankar om din säsong såhär långt, om man jämför med den förra?
– Poängen trillade in lite lättare för mig förra säsongen. Det har varit många matcher där jag spelat bra och fått många lägen, men det har inte riktigt velat lossna. Samtidigt vinner vi så gott som varje match. Under något spann så gjorde jag väl ett mål på 13-14 matcher, men vi vann tio eller elva av dem så det finns egentligen ingenting att klaga på.

Det märks ändå att lagledningen har ett stort förtroende för dig även när puckarna inte går in?
– Ja, det har de klargjort för mig. Jag är här för att hjälpa laget att vinna och jag känner mig delaktig på andra sätt än att bara ösa in mål. Att bidra och vara med och leda laget även när man inte gör mål själv är en del av proffslivet och det är det jag försöker göra.

Stort förtroende från coacherna

Andrew kom till Linköping inför förra säsongen efter att ha spenderat hela sin karriär i Nordamerika. Han har 55 NHL-matcher under bältet med Anaheim Ducks och Washington Capitals och blev omgående en stor publikfavorit i SAAB Arena. Han är en glädjespridare och pådrivare i laget och har den här säsongen fått förtroendet som assisterande kapten.

Hur har det påverkat dig att få bära ansvaret som assisterande kapten?
– Inte så mycket, egentligen. Att ha ett ”A” på tröjan är mest ett skönt tecken på att coacherna tror på en. Jag gillar att prata mycket på bänken och i omklädningsrummet, så oavsett ifall jag är en av kaptenerna eller ej är det en del av min personlighet. Coacherna såg nog det förra säsongen och ansåg att rollen skulle passa mig bra. Det är en ära, men det förändrar mig inte som person och hockeyspelare.

Om man jämför årets LHC med fjolårets upplaga då. Bättre bredd i laget i år?
– Det är lite som att jämföra äpplen och apelsiner. Det är alltid svårt, men vi har lärt oss spelsystemet bättre nu och är ett skridskoskickligt lag. Som du säger så känns vi bredare i år och alla fyra femmor är med och bidrar. Förra säsongen startade vi starkt för att gå ner oss lite senare, medan det nu snarare är tvärt om. Nu har vi växt under säsongen och det är nu man ska vara som bäst – och det tycker jag vi är påväg mot.

Formstarkast i ligan

I skrivande stund ligger LHC trea i SHL, på samma poäng som tvåan Frölunda. Sett till de tio senaste omgångarna är laget dessutom relativt överlägset formstarkast i ligan.

Ja, ni är riktigt bra just nu. Formmässigt bäst i hela ligan!
– En hockeysäsong går alltid upp och ner. Vi gick igenom några tuffa perioder i början av året. Jag och exempelvis bröderna (Ken-Andre och Mathis) Olimb hade svårt att producera och det kändes som att Broc (Little) var den enda som gjorde mål. När man väl sedan tar sig igenom det och ändå hittar vägar att vinna så växer man sig starkare som lag.

Vad gör er så starka just nu?
– Vi tror på oss själva och på varandra. Det gör ingenting om vi släpper in första målet för då vet vi att vi kan göra de nästa två målen. De tuffa tiderna har fått oss växa och coacherna gör ett strålande jobb. De tillåter oss att falla, så länge vi reser oss upp igen. Nu ser vi resultatet av att vi reser oss från den tuffa starten och det är ett tecken på vilket bra lag vi är.

En guldkandidat – bland många

Finns det till och med en chans att Linköping vinner guldet för första gången i år?
– Svårt att spekulera i. Alla lag i ligan är riktigt bra och det är det jag älskar med SHL. Varje match är tuff och svår att förutspå. Det är farligt att gå in i slutspelet med inställningen att man är starkare än något annat lag, för här kan alla slå alla. Vi har lika stor chans som de andra lagen. Det krävs hårt jobb och att saker ska falla på plats vid rätt tillfällen.

Hur ska ni göra för att vara bäst när det gäller?
– Det enda svaret på den frågan är hårt arbete. Vi är påväg åt rätt håll och vi vill givetvis ”peaka” i slutspelet, men det vill alla andra också. Vi har dock visat vad vi kan den senaste tiden och vi tror på oss själva – och det är vad som kommer ge oss chansen.

 

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.