Reportageserie: Möt Djurgårdens lagkapten 2:3

Hockeybladet satt ned med Djurgårdens kapten Calle Ridderwall och det blev en reportageserie i tre delar. Vi har nu kommit till SHL eller College-/Universitetsspel, där är Ridderwall tydlig i frågan.

– Efter NHL kan du inte få det bättre än när du spelar på ett universitet i USA, säger Calle Ridderwall till Hockeybladet.

I november rasade debatten kring några av spelarna i Frölunda som vägrade spela i SHL eftersom de har siktet inställt på att spela hockey på ett amerikanskt universitet. Ska du spela där får du inte varit professionell vilket man räknas som när man spelar i SHL och i HockeyAllsvenskan. Frölunda svarade med att stänga av spelarna och nu ger sig Djurgårdens kapten in i frågan.

Ridderwall åkte över tidigt

Calle Ridderwall åkte själv tidigt till USA för att spela hockey och han spelade universitetshockey i NCAA för anrika Notre Dame, där han bland annat var assisterande kapten. Under fyra år fick han förutom att spela hockey på hög nivå även en utbildning, en master i ekonomi att falla tillbaka på när hockeykarriären är över.

– Jag behöver inte oroa mig för framtiden och det känns oerhört tryggt, säger Ridderwall.

Han förstår att klubbarna reagerar eftersom de investerar i spelarna och vill att spelarna de satsar på ska vara tillgängliga.

– Klart att klubbarna blir snea när spelarna inte vill spela SHL, det kan jag förstår. Samtidigt förstår jag spelarna som har viljan att spela universitetshockey. Det är en perfekt utbildning och den uppbackning man får på skolan får man ingen annanstans. Efter NHL kan du inte få det bättre än när du spelar på ett universitet i USA.

Fler spelare kommer gå den vägen

Det blir fler och fler svenska herrspelare som väljer att gå på universitet och det blir fler och fler som gör det. Han själv är ett exempel, nu har han inte kommit till NHL utan spel i KHL och SHL. En av förra årets svenska succéspelare i NHL Carl Hagelin är en som också gått vägen via Universitet till seniorhockeyn.

– Även Gustav Nyquist som är tongivande i Detroit har spelat universitetshockey, säger Ridderwall.

Ridderwall menar att det är nästa grej för svenska hockeyspelare, att få en utbildning på hög nivå och samtidigt få en riktigt bra utbildning för framtiden.

– De unga spelarna är mycket mer medvetna idag och det är viktigt med en bra utbildning. Man vet ju aldrig när karriären är över.

Vi kommer att få följa Calle Ridderwall i ett reportage till nu i mellandagarna, håll utkik här på Hockeybladet. Har ni tips på spelare ni vill ha intervjuer med eller andra typer av reportage som ni saknar? Skriv gärna i kommentatorsfältet eller kontakta oss på Hockeybladet med tips.

Det första reportaget läser du här>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN