Idag släpps NHL18 till Playstation 4 och Xbox One. Hockeybladets NHL-entuasiast Oscar Lebisch har testat spelet – och är positiv. Läs hans tankar om spelet här.
Att spelet släpps idag är en sanning med modifikation. De som förbokade specialversionen av spelet online har kunnat spela sedan natten till tisdag. Nu finns dock spelet tillgängligt för den stora massan och är en självklarhet i spelsamlingen för alla tv-spelande hockeyälskare. Den här recensionen kommer fokusera på de spellägen jag testat tillräckligt för att bilda mig en rättvis uppfattning.
Personligen har jag spelat varje NHL-spel sedan 2003 och sällan gjort några avstickare till andra spel, för att NHL-spelen helt enkelt varit roligast. De utgåvor jag spenderat mest tid framför är förmodligen NHL 2004 och det senaste spelet NHL17. Just för att jag fastnade så hårt för NHL17 var förväntningarna skyhöga på NHL18 – och än så länge är jag inte besviken.
Spelkänslan
Må hända att jag tycker att spelkänslan är ”lite sämre” än på NHL17, men det är en känsla som förmodligen kommer av ren ovana. Jag minns nämligen att jag tyckte detsamma för ett år sedan när jag testade NHL17 de första dagarna, efter att ha varit van vid NHL16.
Spelet känns mer realistiskt än någonsin och det krävs mer skicklighet för att ta sig fram på isen. Med en handfull nya, läckra finter kan man dock ta sig fram och göra mål på de mest magiska sätt, men det krävs skicklighet för att lyckas med dem. Ett knapptryck fel och pucken tappas lätt över till en kontring för motståndarna.
NHL17 vs. NHL18
En av de största förändringarna jag känt av är att det är svårare att göra mål, vilket jag enbart ser som positivt. Målvakterna är inte lika lättlurade och de datorstyrda spelarna är smartare. Efter att ha spelat NHL17 ett tag lärde jag mig hur jag enkelt kunde lura botarna och målvakterna. Givetvis är det kul att göra mål, men är det för enkelt så går gnistan förlorad. Det finns säkert en del knep att ta till även på NHL18, men de verkar vara betydligt färre.
EASHL
Mitt favoritspelläge genom tiderna är EA Sports Hockey League (EASHL), där man styr en enda spelare som man skapar själv. Man kan spela s.k ”drop in”, vilket innebär att man slumpas in i ett lag och spelar med människor från hela världen – eller så startar man ett lag med sina vänner och strider för framgång ihop. Nytt för i år är att man kan spela 3-mot-3, vilket gör det hela klart intensivare. Utöver möjligheten till 3-mot-3-spel har inte spelläget förändrats märkbart – om man inte räknar möjligheten att skapa en egen maskot till sitt lag.
NHL Threes
Ett helt nytt spelläge. Tycker man inte att EASHL bjuder på tillräckligt intensivt 3-mot-3-spel är NHL Threes det perfekta spelläget. Mindre rink, tyngre tacklingar och högre fart. Lägg därtill att vissa mål räknas som två eller tre – eller att motståndaren tappar några av sina gjorda mål. Ett väldigt roligt och stundtals ”irriterande” arkadspel som är perfekt att spela med både vänner och fiender – eller om man vill att vännerna ska bli fiender.
HockeyAllsvenskan
Fler lag och ligor är med på spelet. Ett exempel är att HockeyAllsvenskan gör entré. SHL har funnits med i drygt 15 år, men nu kan även fans till svenska klubbar som BIK Karlskoga, Björklöven och Västervik spela med laget i sitt hjärta. Även Champions Hockey League är med i spelet.
Helhetsintryck
En värdig uppföljare till NHL17. Det mest realistiska spelet hittills med imponerande fysik. Allt kan verkligen hända. Spelläget Threes kommer med största sannolikhet bli en succé som stannar även till kommande spel. Jag tycker även att 3-mot-3-läget i EASHL är kul och ett bra alternativ ifall man har ett EASHL-lag där man inte alltid har fem spelare tillgängliga. Väldigt skönt att slippa botarna, kort sagt.
Än så länge har NHL17 fortfarande mitt hjärta, i egenskap av bättre spelkänsla. Det var mycket enklare att spela, men NHL18 är fortfarande färskt och förhoppningsvis dröjer det inte förrän man blir varm i de nya kläderna.
Av mig får spelet sex av tio puckar – än så länge. Många bra och roliga spellägen, men det viktigaste av allt är ändå spelkänslan. Jag är dock säker på att det hela kommer kännas bättre inom kort när vanan sätter sig!