LISTA: Här är bästa arenorna i SHL

Så vilket lag har egentligen SHLs bästa arena? Arenorna skiljer sig rätt rejält både när det kommer till antalet platser samt faciliteter osv. Bästa arenan behöver heller inte alltid vara den med flest korvkiosker, barer, toaletter, skönast stolar. Och sen kanske den viktigaste frågan av dom alla: Skulle du vara beredd att betala ett högt biljettpris för att placeras så uppe på vinden där du knappt syns eller ser? Här listar jag SHLs fem bästa arenor och de som inte ens är i närheten.

 

 

1. Malmö Arena, Malmö

Malmö Arena är ohotad etta på listan. Här finns allt av det man vill ha och behöver. Man behöver inte vänta speciellt länge på att få det heller. Köerna rör sig i högt tempo oavsett antal besökare. Mängder av toaletter och andra faciliteter. Här har Percy Nilsson tänkt till och det är inte konstigt att Arenan fått stå värd åt flertalet olika evenemang. De tillresta bortasupportrarna ges med placeringen av bortaklacken till och med möjlighet att retas med hemmapubliken. Något man är relativt ensamma om i Hockeysverige. Malmö Arena är helt enkelt den enda Arena man stolt kan visa upp utanför Sveriges gränser. Därav hamnar Malmö Arena som nummer ett på listan.

2. Vida Arena, Växjö

Det märks att Växjö tänkt till kring sin ”Arenastad”. Den är inte för stor och heller inte för liten utan helt lagom. Multiarenan ”Vida Arena” är både snygg, modern och smakfull med ett geografiskt bra läge. Arenan har det mesta och mycket mer av vad man behöver, flertalet kiosker, barer, resturanger och allt klätt i Lakers färger. Man får känslan av ett köpcenter så pass brett är utbudet av faciliteter. Stolsraderna är relativt breda så det är enkelt att ta sig fram. Bortasektionen är här inte inknuffat i ett hörn utan man ger motståndarna ett relativt varmt välkomnande. Allt detta inbakat gör att jag placerar Vida Arena som nummer två på listan.

3. Hovet, Stockholm

Sveriges äldsta hockeyhall. Och ja det mesta är till åren både på pressläktaren samt därtill. Tillresta bortasupportrar ges bekvämligheter som en stor bortasektion med ´både stå och sittplatser, egen ingång, bar och kiosk. Det är inte för inte som spelarna hyllar den och Ottawa Senators har försökt lära av den. Djurgårdens hemmapublik på Hovet är någonting extra, deras tifon är bäst i Sverige. Lägg därtill en förstaplacering i antal decibel man mätt upp så är hovet en självklar plats att befinna sig på om man är ute efter tryck. När djurgården 2014 gjorde comeback mätte klubben upp publikens ljudnivå till 130 decibel. Nytt rekord och 12,2 decibel under det rådande världsrekordet som innehas av NFL-laget Kansas City Chiefs. Lägg därtill att arbetsmiljöverket klassar 140 decibel att stå bakom ett startande jetplan. Hovet är ett måste att besöka för hockeyälskare innan det rivs.

4. Behrn Arena, Örebro

Ett ombygge som lyckades. Likt Vida Arena i Växjö så är Arenan inte för stor och inte för liten. En hög publiksiffra i nästan varje match ger en fin inramning och ett bra tryck i arenan. Publiken har nära till isen som man vill ha när man går på hockey. Koncentrationen av stadens arenor bildar en fin atmosfär runt omkring. Pressläktaren kunde inte varit placerad bättre även om den kan ses som förhållandevis trång. Flertalet toaletter, bar och kiosker gör periodpauserna trevliga för den som vill röra lite på sig.

5. Saab Arena, Linköping

Arenan är inte unik på något sett och vis och påminner väldigt mycket om de resterande som byggts mot slutet. Men den har var man behöver och mycket därtill. Det är bekvämt för både tillresta samt hemmasupportrar. Bortaklacken placeras i ett hörn men samtidigt så har man tillgång till både egen kiosk och bar. Detta samt att Linköping till skillnad från flertalet andra klubbar lockar till sig publik. Så hamnar den i toppen av listan.

Och dessa är inte ens i närheten…

 

Kinnarps Arena, Jönköping

Närheten till isen och trycket från läktarna kan lyfta taket från Kinnarps när det väl behövs. Ståplats samarbetar fint med sittplatspubliken vilket ger en härlig atmosfär. Dom branta trapporna bidrar till ett sanslöst tryck, framförallt i slutspel. Men arenan är inte den modernaste och placeringen av kioskerna kan dock göra det omöjligt för den som vill gå ett varv i periodpauserna. Bortasektionen för de tillresta fansen tillhör bland de sämst placerade i hela SHL och är nästan ett hån mot tillresta. Men den alltid så höga publiksiffran som ligger runt från 92% och inramningen kring matcherna så kommer säkert flera reagera på placeringen. Men är man beredda att åka flertalet mil för att bli bortskyfflad upp till viden med en högtalare som blockerar synfältet?

Scandinavium, Göteborg

Säga vad man vill om Scandinavium. Visst den är som Hovet i Stockholm, hopplöst omodern, men samtidigt med en viss charm. Men den stora nackdelen med Scandinavium är att man sitter så hopplöst långt ifrån isen. Visst har det skett ombyggnationer men det hjälper inte. Hamnar man på en plats i de bakre raderna så måste man mer eller mindre ha med sig en kikare för att se vad som sker på isen. Ett annat stort minus blir om bortalagets supporters har storsatsning som invasion etc. Nej Frölunda är värt något bättre och det måste Göteborgs stad snart själva inse. Ge dom en Arena som är värt namnet.

Gavlerinken, Gävle

Ombyggnationen av Gavlerinken lyckades väl men samtidigt så skapade man den största anledningen till att Gavlerinken hamnar i botten är att den är alldeles för stor för de fåtal personer som besöker Brynäs hemmamatcher. Detta påverkar såklart negativt på stämningen i hallen. Det känns ödsligt och tomt. Att det finns stora utrymmen både på pressläktaren och i Arenan i allmänhet hjälper inte.

 

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN