MONSTERAVSTÄNGDE SPELAREN: ”Mitt liv har raserats”

Han åkte på en monsteravstängning efter en attack mot en domare. Nu pratar spelaren ut i Hockeybladet och berättar att livet raserats efter hjärnsläppet.
– Mitt liv har raserats, säger Alexander Rindå till Hockeybladet.

Det var lördagen 14 december förra året som Alexander Rindås Flemingsberg mötte gotländska Sudret i Hockeytvåan. För Rindås skull började matchen bra, i den tolfte minuten gav han sitt lag ledningen med 2-1. Efter knappt 18 minuter slog det slint hos 23-åringen, efter att ha känt sig förfördelad av domaren brast det. Först gav han domaren en verbal attack och när domaren blåste av spelet kom det totala hjärnsläppet. Rindå åker fram till domaren och ger honom en crosschecking över bröstet, något som Sportbladet var först att rapportera om.

– Jag kände mig jagad av domaren i den situationen, det försvarar inte det jag gjorde. Det fanns inget som stoppade mig bara, säger Alexander Rindå till Hockeybladet och fortsätter:

– Jag hade haft en dålig dag från början, jag var på uselt humör redan när jag kom till hallen. Jag vet att det inte är något jag kan skylla på, men det var så det var.

Började bra

Rindå berättar att han tyckte att domaren var riktigt bra i matchens inledning, det var när han åkte på en utvisning som allt förändrade sig.

– Jag tyckte inte att det var utvisning och det talade jag om för honom, säger Rindå.

I måndags kom beslutet om monsteravstängningen, Rindå stängs av i hela två år. Inte bara från ishockey, utan från all sport. Rindå håller med om att han ska vara avstängd och han förstår att han måste ta sitt straff. Det är framförallt ett par saker in domen han hakar upp sig på, bland annat längden.

– Jag hade räknat med hela säsongen, kanske någon match in på nästa säsong. Men två år, det är känns som ett slag i magen.

Det andra som Rindå hakar upp sig på är att han inte har fått ge sin syn på det som hände, att han fick reda på straffet av Sportbladets journalist och inte från disciplinkommittén i Region östra.

– Jag har inte ens fått chansen att berätta min syn på saken. Jag är djupt ångerfull och det har jag inte fått chansen att säga.

Har du bett om ursäkt till domaren?
– Nej, det fick jag inte göra. Mina lagkamrater frågade domaren om jag fick det. Han avböjde, han var skärrad efter det som hänt och det kan jag förstå. Jag skulle vilja be honom om ursäkt, verkligen.

Tuff bedömning

Disciplinkommittén för Svenska Ishockeyförbundet Region Öst är inte nådiga i sin bedömning i ärendet. De dömer Rindå till idrottens strängaste straff, förutom vid dopningsbrott, två års avstängning från all idrott som omfattas av Riksidrottsförbundets, RF:s, medlemsidrotter. Så här skriver de i sitt domslut.

Kommittén finner vid en sammantagen bedömning att Rindås angrepp mot domaren är ett oerhört tydlig exempel på vad som ska anses vara grovt i RF:s stadgars mening vilket medför att straffvärdet ska bestämmas till mellan ett och två års avstängning. Med hänsyn till att agerandet synes ha skett helt utan anledning och utanför spelet, det kraftiga våld som brukats med klubban mot en funktionär och den skaderisk som följde på agerandet så är Rindås agerande, såvitt kommittén känner till, ett av de grövsta angrepp mot en funktionär som skett inom svensk ishockey. Någon annan påföljd än två års avstängning kan därför inte komma ifråga. Eftersom det är fråga om uppsåtligt våld mot en funktionär ska avstängningen även bestämmas att omfatta all idrottslig verksamhet inom RF.

Du kan läsa domslutet i sin helhet här, vi har dock maskat domarens och ledamöterna i disciplinkommitténs namn.

Livet raserat

Rindå som till och från under lång tid haft svårt att hitta arbete hade till nästa säsong fått en chans till nystart. Han kom i kontakt med ett lag på västkusten, där det fanns en chans att Rindå skulle få både jobb och bostad om han började spela för dem. Något som nu inte längre finns som alternativ då han inte får spela ishockey. Det är något som också bekräftats för Hockeybladet av personer inom klubben.

– Nu har jag inte det alternativet, mitt liv har raserats. Ett sånt dumt beslut, några sekunders handlande och så har man inget alls, berättar en frustrerad Rindå för Hockeybladet.

Rindå kommer att överklaga beslutet till Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd. Något han nu har en vecka på sig att göra. För Hockeybladet förklarar disciplinnämndens ordförande Alexander Ramsay hur ett förfarande kring ett överklagande går till.

– Om straffet är minder än 30 dagars avstängning krävs ett prövningstillstånd. I det här fallet, där straffet är mycket längre kommer vi att ta upp det direkt, säger Ramsay och fortsätter:

– Han behöver skicka in sin överklagan senast 14 dagar efter att beslutet delgetts honom. Där ska han skriva i vad han känner är fel med beslutet och samtidigt ge sin syn på vad som hänt.

Hoppas på mildare straff

Rindå hoppas genom sin överklagan få ett mildare straff. Känner han att även disciplinnämndens beslut är felaktigt kan han överklaga till Riksidrottsnämnden, RIN.

– Jag hoppas verkligen att jag kan få en nystart på livet, avslutar Alexander Rindå.

Vill du se överfallet finns det här i länken.

Relaterade nyheter

För två år sedan skrev Hockeybladet om Albin Eklund som också straffades hårt av en disciplinkommitté och fick straffet mildrat efter Hockeybladets rapportering och spelarens överklagan till förbundets disciplinnämnd.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN