Hon gör sin femte säsong på linjen i Hockeyettan

Att vi ser kvinnliga domare i Sverige hör tack och lov inte till ovanligheten. Dock är det alldeles för sällan de dömer herrhockey på en hög nivå. Hockeybladet har mött Anna Hammar, en av två kvinnliga domare i Sverige med behörighet att döma Hockeyettan. 

Det var i matchen mellan Vallentuna och Hammarby i den östra vårserien vi upptäckte en ovanlig syn. En av linjedomarna hade ett kvinnligt förnamn, Anna. Självklart tog nyfikenheten sin fart och vi kontaktade henne. En otroligt trevlig tjej från västmanländska Köping.

Anna Hammar berättar att hon började döma när hon endast var elva år gammal och sedan dess har det varit en dröm att gå vidare inom detta. Målet är och har varit en tid olympiska spelen 2022 i Pekning.

–  Jag har satsat på min domarkarriär under många år nu och jag har siktet inställt på OS 2022 säger hon till Hockeybladet.

Hon har redan under sin karriär hunnit med två JVM och ett VM på damsidan, samt självklart en hel del matcher i SDHL. I Hockeyettan har hon dömt i fem år uppe i den norra serien medan hon studerade till civilingenjör men har nu flyttat ner till huvudstaden. På frågan om vad som är den stora skillnaden mellan dam och herrishockey är svaret fysiken. Men förutom det fysiska spelet är det inte så stor skillnad enligt henne. Hon väljer även att ge beröm till den svenska damhockeyligan.

–  Damhockeyn i Sverige är ju något vi ska vara stolta över då är en av världens bästa.

Man måste lyfta fram domaryrket

Hon gör sin femte säsong på linjen i Hockeyettan

Just domaryrket är det nog tyvärr väldigt få tjejer drömmer om som barn. Det hör ju inte till vanligheterna att någon gör likt Hammar att utbilda sig redan vid elva års ålder. Att det råder brist på domare i Sverige är allmänt känt. Att det dessutom endast är ett fåtal kvinnor bland dessa är ett trist fakta. Dessvärre ser det även ut så bland spelarna. Damhockeyspelare lägger ofta av mycket tidigare än herrar. En sak som skulle kunna lösa vissa problem är om de som känner att de inte riktigt hinner med att spela hockey kanske i stället skulle satsa på att döma denna. Anna Hammar är inne på samma spår.

–  Först och främst tror jag att man måste lyfta fram domaryrket, visa att det är ett sätt att stanna inom hockeyn för till exempel gamla spelare säger Hammar och fortsätter. För det andra tror jag att förebilder inom domarvärlden är väldigt viktigt samt att man får stöttning och coachning. Jag vet att SIF tillsammans med förbunden bedriver mycket event och specialinriktade satsningar för att rekrytera fler men jag tror som sagt att förebilder är en väldigt viktig del i att bli kvar i yrket.

Är du intresserad att bli som Anna, hockeydomare. Då kan ni läsa mer på länken nedan.
Klicka här för att komma till svenska hockeyförbundets domarsida.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN