LISTA: Intressanta free agents för din SHL-klubb

SHL-premiären lurar bakom hörnet. Med bara en vecka kvar till nedsläpp går Hockeybladets Erik Hansson igenom ett gäng intressanta lirare som skulle kunna hjälpa ditt lag att ta ytterligare ett steg uppåt i tabellen.

Här kommer en lista med 16 spelare som fortfarande inte har kontrakt inför kommande säsong av en eller annan anledning. Vad behöver ditt lag mest? Är det en spelare värd att satsa lite pengar på för att rusta upp laget inför en jämn och spännande säsong? En eller flera av dom här spelarna återfinns kanske på en SHL-is inom en överskådlig framtid.

Jake Newton, 29 år, back.

En poängstark back som senaste säsongen spelade i finska Liiga och stod för ståtliga 35 (12+23) poäng på 52 matcher för KooKoo. Ett okänt namn som skulle kunna göra nytta för en klubb lite längre ner i tabellen som saknar offensiv spets på backplats kanske.

Jesse Saarinen, 33 år, ytterforward.

36 (11+25) poäng på 45 matcher talar om att det finns krut i gubben som även han spelade i Liiga för Pelicans. Har spelat i finska ligan hela karriären utom en liten utflykt till Tjeckien och en till KHL för två år sedan. Hemmakär eller vill han ha ett nytt äventyr? Skulle kunna vara en topp sex-forward i SHL.

Henrik Tallinder, 39 år, back.

En välkänd herre med stor erfarenhet från NHL. Spelat dom tre senaste säsongerna i finska Liiga för TPS och gjort det förvånansvärt bra för sin ålder. Gjorde 22 (5+17) poäng på 46 matcher så det är inte blött krut i bössan än. Kanske för seg på rören för att hänga med i SHL nu. Men vill man ha in en rutinerad herre som kan lära dom unga spelarna mycket och dessutom sköta sig bra på isen så kanske man ska slå Tallinders agent en signal.

Johan Sundström, 25 år, center.

Ett hett villebråd på marknaden. Som Hockeybladet kunde avslöja i torsdags så pratas det om en lösning med Frölunda efter att han inte fått fortsätta i Avangard Omsk. Men flera lag är såklart intresserade av en sån här skicklig spelare som man vet kan leverera på en riktigt hög nivå i ligan. Det lag som lyckas signa Sundström kan skatta sig lyckliga. Gjorde bara en assist på fem matcher i grundserien innan han gjorde tre poäng på sju matcher i slutspelet förra säsongen. Dessförinnan stod han för 38 (12+26) poäng på 45 matcher för Frölunda.

Jack Skille, 31 år, ytterforward.

Gjorde 25 (11+14) poäng för Dinamo Minsk i KHL under fjolåret och har en hel del erfarenhet från NHL på meritlistan. Så sent som för två år sedan spelade han för Vancouver Canucks och gjorde då nio poäng på 55 matcher. Skulle kunna prestera på en bra nivå i SHL också med rätt förutsättningar.

Radek Smolenak, 31 år, ytterforward.

Har spelat i SHL tidigare för både Timrå och Modo och kan därmed ligan. Fick aldrig det där rätta flytet senast han var i Modo där han inför säsongen var ett av dom intressantaste nyförvärven. Nio poäng på 23 matcher senare drog han till Finland. Förra säsongen spenderades i Slovan Bratislava i KHL där han med ett A på bröstet stod för fina 19 (5+14) poäng på 24 matcher. Med tanke på A:et kanske tjecken förbättrat sin attityd sen senast?

Gilbert Brulé, 31 år, ytterforward/center.

En OS-forward utan ny klubb klar hittar vi i kanadensaren som spelade för det kinesiska inslaget i KHL Kunlun Red Star förra säsongen. Där blev det 36 (17+19) poäng på 47 matcher från hans klubba. Med erfarenhet från NHL är det en rutinerad herre med näsa för målet som finns tillgänglig. Har spelat dom fyra senaste säsongerna i olika lag i KHL. Kanske dags för ett ligabyte?

Oskar Osala, 30 år, ytterforward/center.

En liten favorit för undertecknad. Osala har ryktats till SHL ett flertal gånger men det har aldrig blivit av. Nu är det helt dött på ryktesfronten, det kanske är då det händer? 23 (14+9) poäng på 55 matcher för Metallurg Magnitogorsk och OS-spel för Finland förra säsongen. Bosatt i finska landslaget sedan 09/10. En väldigt fin värvning om någon klubb skulle nappa på den storväxte finländaren.

Jonas Enlund, 30 år, ytterforward/center.

Osalas kompis från landslaget men konkurrent från KHL. Enlund är en duktig spelare som stod för 26 (9+17) poäng på 55 matcher för Sibir Novosibirsk förra säsongen och även här blev det OS-spel för Finland. Har varit bosatt i landslaget även han, fast han kom in lite senare än Osala under säsongen 11/12. Spelat åtta raka säsonger i KHL för olika lag så en flytt är kanske inte nära förestående då KHL lär ligga först på önskelistan.

Mason Raymond, 32 år, ytterforward.

Ännu en OS-spelare som fick chansen att delta när NHL-spelarna inte fick vara med. Har varit en framstående spelare i NHL under några säsonger men har inte lyckats fortsätta på andra sidan Atlanten. Han tog chansen i Schweiz och SC Bern där det blev succé. 35 (17+18) poäng på samma antal matcher talar sitt tydliga språk. Ett riktigt drömnamn för samtliga sportchefer i SHL.

Spencer Abbott, 30 år, ytterforward.

Förflutet i SHL och Frölunda där han gjorde ett rejält avtryck med en stark säsong 15/16. Flyttade till USA efter det och försökte slå sig in i NHL utan att lyckas. Vände åter till Europa under förra säsongen där han spelade för Kloten och stod för 17 (9+8) poäng på 23 matcher i grundserie och kvalspel. Ingen omöjlighet alls att han kommer tillbaka till SHL och då lär det finnas många klubbar som vill få kanadensarens underskrift.

Bobby Sanguinetti, 30 år, back.

Ett storlöfte en gång i tiden som valdes som nummer 21 i draften 2006 av New York Rangers. Han var andra back att väljas i den draften vilket vittnar om förväntningarna som fanns, och som sedermera inte uppfylldes på NHL-nivå. Däremot presterar han rejält i Europa där han förra säsongen stod för 29 (11+18) poäng på 46 matcher i HC Lugano i Schweiz. Fick spela OS för USA och skulle vara en klockren förstärkning för många SHL-lag.

Kamil Kreps, 33 år, ytterforward/center.

Nu kommer vi in på lediga spelare från tyska ligan DEL. Kamil Kreps är även han lite till åren gången men det finns fortfarande mer att hämta ur tjecken. 22 (12+10) poäng på 31 matcher är inte kattpiss och han skulle säkerligen kunna fylla en roll i ett lag på den undre halvan och göra det bra. Vågar någon ta chansen?

Jack Combs, 30 år, ytterforward.

En spelare som verkligen går under radarn och är okänd för den stora massan och även för många inbitna i hockeyvärlden. Stod för 34 (22+12) poäng på 52 matcher i DEL för Iserlohn Roosters och med sina 22 kassar var han delad sjua i hela ligan målmässigt. Behövs en målskytt i laget kan man säkert finna ett billigt alternativ i Combs som inte levererat på den här nivån, men skulle kunna göra det med rätt förutsättningar.

Matt Puempel, 25 år, ytterforward.

Här är en intressant spelare för vilket SHL-lag som helst. 54 (22+32) poäng på 57 matcher i Grand Rapid Griffins i AHL där han huserade hela förra säsongen. Året innan blev det 27 matcher för New York Rangers men frågan är om han kommer få chansen igen? Relativt ung och på en plats i karriären där han kanske vill testa något nytt, varför inte SHL?

Jamie McBain, 30 år, back.

Slog igenom med dunder och brak i Carolina Hurricanes under två fina säsonger 10/11 och 11/12. Efter det har karriären inte gått som man trodde då. Blandat spel i NHL med AHL och förra säsongen blev det enbart spel i AHL för Syracuse Crunch med 24 (5+19) poäng på 60 matcher. Skulle behöva ett miljöombyte för att få fart på karriären igen och intresse borde finnas från några SHL-klubbar.

Huserar någon eller några av dom här spelarna i SHL i vinter?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN