Foto: Bildbyrån
Igår fick jag se mitt HV71 förlora mot Örebro med 1-2, den femte förlusten för laget sedan landslagsuppehållet. Men det som påverkade mig mest var nyheten att derbymatchen i Svenska cupen mellan IFK Göteborg och GAIS fick avbrytas på grund av fyrverkerier, enligt Aftonbladet. Huliganism har länge varit ett problem i fotbollen. Men i ishockeyn, nej tack!

Igår skrev Hockeybladets Piotr Arvidsson om avstängningen av medlemmar i Frölundas supporterförening Sektion 84, på grund av dåligt uppförande i ett möte med HV71 i februari. Sektion 84 svarar med att bojkotta samtliga Frölundamatcher framöver. Och kanske är det lika bra. Fotbollshuliganism hör INTE hemma i ishockeyn!

Alla har ett ansvar

Men det är inte bara Sektion 84. I januari i år blev LHC-supportrar avstängda efter att ha hånat en avliden HV71-supporter. Under slutspelet 2017 hånade medlemmar i FBK-klacken HV71:s avlidne målvakt Stefan Liv, och HV71-supportrar rapporterades ha slungat stenar mot FBK-supportrarnas buss. Är det så här vi vill att ishockeyn ska vara? Ska vi ta efter fotbollens sämsta sidor eller är det fotbollen som bör lära av oss?

Jag är ingen fotbollsperson, men har varit på en allsvensk match, IFK Göteborg mot AIK. Det var förra året, och jag blev glad av att se supportrar från båda föreningarna äta korv tillsammans och ha det trevligt. Det är väl så sporten ska vara: ett get-together för att glädjas i ren eufori eller gråta en skvätt?

Det visade sig att just den matchen jag var på inte spelade så stor roll, eftersom AIK låg högt uppe i serien och IFK låg väldigt långt ner. Och säsongen var nästan slut. Det fanns alltså inget att ”bråka” om.

Jag bor centralt på Hisingen, nästan granne med Bravida Arena där Häcken BK vanligtvis spelar sina hemmamatcher, och fick beskåda supportrar från båda föreningarna gå till arenan liksom höra deras rop från min lägenhet. Att sedan läsa om att matchen fick avbrytas på grund av fyrverkerier och bengaler är bara sorgligt. Matchen kommer istället att spelas klart idag. Utan publik. Mycket sorgligt.

Leve ishockeyn!

Jag har sett de flesta matcher mellan HV71 och Frölunda i Scandinavium sedan 1996, och nu när jag bor i Göteborg brukar jag efter matcherna avnjuta en öl tillsammans med Frölundasupportrarna i ”deras” pub Stage Door, precis vid arenan. Vad jag hört är Frölundas supporterförening Goa Gubbar inte särskilt glada i Sektion 84 på deras sätt att sprida fotbollshysteri i hockeyn. De tänder bangaler på matcher och enligt utsago ”vill ställa till med bråk”. Vidare sorgligt i samtalet var att Goa Gubbar har haft tankar på att lägga ner sin förening, eftersom Frölunda HC verkar föredra Sektion 84.

Varför?, frågade jag.

Svaret var enkelt:

De drar in folk, alltså pengar.

Sorgligt.

Nu har dock Frölunda HC agerat med att stänga av medlemmar ur Sektion 84, som nu också valt bojkotta matcher. Jag har inget personligt emot Sektion 84. Men i mitt tycke ska fotbollshuliganism antingen stanna i fotbollen eller försvinna helt.

Ett exempel:

Ute på krogen träffade jag en tjej med Blåvitt-halsduk. I fotboll hejar jag på AIK, och berättade det, och hennes svar blev:

Säg det igen, så dödar jag dig!

En annan dag sa jag samma till en annan tjej, med GAIS-halsduk, och svaret blev tillika:

Säg det igen, så dödar jag dig!

På Stage Door efter en Frölunda – HV71-match träffade jag en Frölunda-tjej i min fulla HV71-munderingen och hon sade drömskt:

Vilka vackra ögon du har!

I rest my case.

Kommentarer

Kommentarer