STÖRLINGE: Så slutar SHL 2017/2018

Idag är det alltså dags för SHL-premiär. Jag är sjunde och siste man av alla Hockeybladets tippande. Så här tror jag att SHL slutar säsongen 2017/2018.

14. Örebro HK

Rubrikerna under lågsäsongen har inte handlat om truppbygget i första hand. Det som fått mer uppmärksamhet är klubbens ekonomi. Spelarna påstår att det inte påverkar men det kommer att sätta sina spår. Bland annat såg man stundtals ängsligt ut redan förra året trots att man då hade bland annat så väl Libor som Julius Hudacek kvar. Trots de ekonomiska problemen har man plockat in några intressanta spelare. Till exempel bröderna Spink, Rodrigo Abols och unge Filip Ahl. Tyvärr tror jag inte att de kommer kunna rädda Örebro från kval.

13. Karlskrona HK

För KHK blir tappen på spelarsidan kännbara. Främst handlar det om Alexander Bergström tillsammans med Niklas Arell och den rutinerade räven mellan stolparna Johan Holmqvist. Topparna och dalarna utlöste varandra förra säsongen och jag tror inte att årets version av KHK orkar med samma påfrestning. Dock har man värvat bland annat Cory Murphy som kommer att stå stadig på blålinjen när det blåser snålt.

12. Mora IK

En intressant nykomling i mina ögon som jag nästan har högre förhoppningar på. Dock kommer de inte att rå på de ”riktigt stora pojkarna” över 52 matcher. De kommer samtidigt ta de poäng som krävs för att slippa kval och kanske kunna skrälla mot topplagen om allt stämmer. Främst så tycker jag att Moras backsida är intressant. Med nyförvärv som Daniel Grillfors och Tomas Skogs. Forwardsidan känns tunnare men med ett par intressanta spelare att hålla koll på.

11. Rögle BK

Först så tyckte jag att nyförvärven var så pass intressanta att de skulle slå sig in bland topp-tio. Dock är målvaktssidan ett osäkert kort. Vi vet inte allt för mycket om Kolppanen även om han representerat ”Leijonat” och kommer från tre år i KHL. Han ska sedan backas upp av Emil Kruse. Bland backarna så får de hoppas på att Timothy Liljegren inte stannar i Toronto och att Kevin Gagnés utveckling fortsätter. Offensivt ska det dock kunna slå gnistor. Där hittar vi ett gäng skickliga spelare och killar som kan få sina karriärer på rätt köl igen. Från prestigeförvärven Juhamatti Aaltonen och Ted Brithén till tidigare talangerna Rensfeltd, Collberg och så  Chicago-draftade dansken Mathias From.

10. Luleå HF

Luleå förblir en gåta. Det har inte bara pratats om en satsning en och två gånger. Det kom Minecraftmiljoner men ingen succé. Det duktiga, talangfulla målvaktsparet får dra ett tungt lass. Dock har man några bra backar med Jaros framförallt, om det inte blir Nordamerika. Framåt är det lite mer osäkert. Unga killar som Lundeström och Einar Emanuelsson blir intressanta. Sedan finns även i grunden skickliga spelare som brorsan Petter Emanuelsson, Johan Harju, hemvändande Niklas Olausson och så nyförvärvet, Joey Hishon som visat fina tendenser. Är det någon som ska dra detta i hamn är det väl ”Bulan”.

9. Färjestad BK

Värmlänningarna har ett uppdrag: Att hitta den gamla hederliga vinnarmentaliteten. Karlstad suktar efter framgång och ett steg på vägen heter helt enkelt Dick Axelsson. En av seriens största profiler är tillbaka där han vunnit två SM-guld. Den talangfulla forwardsidan har bland annat kryddats med AIK:aren Michael Lindqvist. På backsidan är Ole-Kristian Tollefsen inte att räkna med från start men 193 centimeter och 104 kilo Ilari Melart finns att luta sig mot.

8. Linköping HC

I Östergötland så snackas det om meriterade nyförvärv. Först och främst Jonas ”Monstret” Gustavsson som återvänder från sitt NHL-äventyr. Han har två VM-brons och ett OS-silver på CV:t, det tackar ingen SHL-klubb nej till. Lägg därtill talangfulla backen Adam Ginning och hårdskjutande Chad Billins. Icke att förglömma är den 37-årige hemvändaren Tony Mårtensson. Han ackompanjeras av nyförvärven Fredrik Karlström, Daniel Olsson-Trkulja och Jimmy Andersson. Till sist så vet man aldrig vad bröderna Olimb hittar på.

7. Djurgårdens IF

De flesta tycker att Stockholmarnas backsida ser trög ut. Jag tycker att den ser intressantare ut än på flertalet år. Talang och storlek i massor med Tom Nilsson, William Lagesson, Marcus Högström, Jesper Pettersson och David Bernhardt. Adam Reideborn fick ett litet genombrott med vårens storspel och delar nu målvaktsjobbet med Joacim Eriksson. Forwardsidan är bred och med en blandning av ungt och gammalt blir det intressant. Bland de unga finns Fjällby, Davidsson och även Vejdemo. Bland de äldre finns Patrik Lundh som avslutade förra säsongen starkt, kapten Calle Ridderwall och NHL-meriterade nyförvärvet René Borque.

6. Skellefteå AIK

De flesta höjde nog på ögonbrynen när Skellefteå släppte Jimmie Ericsson. Det som hänt har hänt och kvar är bland annat Joni Ortio i mål. Den tidigare Calgary-målvakten blev bland annat uttagen i Finlands VM-trupp. På backsidan har bland annat SM-finalbacken med det svåra efternamnet Jonathan Pudas värvats tillsammans med NHL-rutinerade Mike Kostka. Oscar Möller och Bud Holloway är kvar och SHL:s kanske skickligaste spelare Joakim Lindström likaså. Lägg till nyförvärvet Matt Anderson och nyblivne landslagsspelaren Pär Lindholm. Dock har de inte orkat hela vägen och inte sett lika heta ut de senaste säsongerna. Vänder det nu?

5. HV71

En riktigt svag försäsong har vi fått se. Något som vissa skulle visa att en sällan skådad flopp från ett mästarlag ligger framför oss. Jag är inte beredd att hålla med. Visst, det är inte samma klass på dagens lag som på det som stod euforiska i Kinnarps arena i våras, men det finns potential. HockeyAllsvenskans två bästa offensiva spelare i form av Pierre Engvall och Victor Ejdsell. Den sistnämnda skrev tillsist på ett NHL-kontrakt men väljer i år spel med HV71. Alexander Ytterell har anslutit bland backarna och Erik Brännström har bara blivit draftad men ska ta mer ansvar. Robin Figren valde Jönköping den här gången precis som skadeförföljda Sebastian Wännström. En som står stadigt? Linus Söderström i mål, mer behöver man inte säga.

4. Malmö Redhawks

I år är det dags för Skåningarna att etablera sig i toppen igen. De tog sig till SM-semifinal innan mästarlaget från Jönköping slog ut Redhawks. Malmö har fortfarande SHL:s bästa målvakt i Oscar Ahlsenfelt som även skrivit på ett nytt kontrakt och bakom honom hittar vi Christopher Nihlstorp. Bland backarna finns Nils Andersson, nyförvärvet Niklas Arell och talangen Carl-Johan Lerby. Sedan har vi den intressanta forwardsidan. Den har kryddats med Daniel Zaar, Max Görtz och Andy Miele från Nordamerika men har sedan tidigare bland annat succédanskarna Storm och Hardt. Det kan bli en kul säsong och framförallt rolig vår i Skåne.

3. Växjö Lakers

Sade någon SHL:s bästa värvning? Då säger jag, Viktor Fasth. Även om han hunnit bli 35 så håller han högsta klass. Bland annat så snodde han i princip förstaspaden från NHL-målvakten Eddie Läck på VM i våras, innan Henrik Lundqvist anslöt. De har även landat prestigevärvningen Daniel Rahimi och supertalangen Elias Pettersson. Sam Hallam är en bra coach och har ett bra lag till sitt förfogande. Andrew Calof och Robert Rosén kan få en del utrymme i offensiv zon, likaså Janne Pesonen. En stabil backsida återigen och så vill jag  personligen se den unge, danske, forwarden Jonas Røndbjerg visa framfötterna.

2. Brynäs IF

SM-finalist i våras och en hel del tyder på att det kan bli så igen. Lugne Roger Melin är tillbaka i Gävle och har ersatt flyttfågeln ”Bulan” i Brynäs bås. Backsidan är nästintill densamma och var lysande i SM-slutspelet. Med Bertilsson, Carlsson, Gunderson, Fälth och Lukas Kilström. Bland lagets forwards finns även där majoriteten av finalspelarna kvar. De skickliga från förra året har kryddats med bra nyförvärv som Caparusso och Palushaj, väldigt intressant. När Felix Sandström är tillbaka så är Brynäs ett finallag.

1. Frölunda

Blir Frölunda mästare i vår? Det är frågan. Det största utropstecknet Rasmus Dahlin är ett år äldre och ett år bättre. Han kommer att ge oss alla hockeygodis av högsta klass så det är bara att hänga på när vi har chansen. Här har vi bredd och spets i alla lagdelar. Bland lagets backar bland annat Adam Almqvist från HV71 och bland forwards är Max Friberg värvad från Nordamerika. Främst så har Göteborgarna fått tillbaka Ryan Lasch. Firad stjärna vid det senaste guldet, nu är det dags igen.

Läs resten av skribenternas tips nedan
Så tippar Tomas Hedlund säsongen 2017/2018>>>
Så tippar Robin Lennartsson säsongen 2017/2018>>>
Så tippar Erik Hansson säsongen 2017/2018>>>
Så tippar Lucas Henriksson säsongen 2017/2018>>>
Så tippar Oscar Lebisch säsongen 2017/2018>>>
Så tippar Mattias Persson säsongen 2017/2018>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN