HENRIKSSON: Så slutar SHL 2017/2018

Nu är det snart dags! På lördag inleds SHL-säsongen och visst är vi otroligt taggade? Så här tror jag SHL:s grundserie slutar. Tankar och åsikter får ni gärna dela med er av i kommentarsfältet.

14. Mora IK

Det är inte lätt att vara nykomling i SHL och den första säsongen brukar vara tuff. Mora imponerade stort den förra säsongen i Allsvenskan men i år blir det tufft. Den viktigaste spelaren lär bli målvakten Christian Engstrand som behöver vara riktigt bra om Mora ska ha en chans att undvika kval. Vilket jag alltså inte tror de lyckas med.

13. Örebro HK

Örebro har fortsatt stora problem med ekonomin vilket såklart påverkar dem negativt. Värvningen av den finska målvakten Eero Kilpeläinen är spännande och jag tror han kommer bli en viktig pjäs för Örebro som lär få slåss i botten av tabellen. I övrigt saknar jag spets i laget även om bröderna Spink kan bli viktiga. Jag blir inte förvånad om Örebro tar 14:e-platsen istället för Mora.

12. Karlskrona HK

Trots ekonomiska problem så tycker jag Karlskronas lag ser spännande ut på pappret. Målvakten Johannes Jönsson är en duktig målvakt som dock aldrig har haft förstaspaden i SHL. Värvningen av Cory Murphy ger rutin i försvaret och offensivt blir Carl Persson spännande att följa som gjorde succé i Karlskoga ifjol. Tror dock inte Karlskrona kan upprepa förra säsongens succé då man fick en helt otrolig start.Jag tror KHK blir 12:a men blir inte förvånad om man slutar några platser över.

11. Luleå HF

Detta är en klubb som inte har imponerat med sina värvningar sedan förra säsongen. Målvaktssidan är riktigt bra med Joel Lassinatti och supertalangen Filip Gustavsson.
På backsidan sticker värvningen av rutinerade Daniel Sondell ut som lär bli viktig. I övrigt ser Luleås försvar tunt ut. Patrick Cehlin imponerade i Rögle förra säsongen innan han blev skadad men lär komma tillbaka revanschsugen. Blir intressant att se vad hemvändande tränaren Thomas ”Bulan” Berglund kan göra med laget.

10. Rögle BK

Efter att ha fått förra säsongen förstörd av skador så lär det vara ett revanschsuget Rögle i årets SHL. Målvaktssidan är det stora frågetecknet där Ville Kolppanen ska ersätta succémannen Anders Lindbäck. På övriga positioner har Rögle förstärkt laget. På backsidan har man bland annat värvat Craig Schira och Kevin Gagné som båda kan bli otroligt viktiga för Ängelholmslaget. Hemvändande Ted Brithén bär ett stort ansvar och ska vara en ledande spelare. Värvningen av artisten Juhamatti Aaltonen är intressant och gör hela laget mer spännande.

9. Djurgårdens IF

Jag tror att Djurgårdens orutinerade backsida kan fälla laget. Jag saknar även offensiva backar. På målvaktssidan har man fått in Joacim Eriksson som fick lämna Växjö efter förra säsongen och känns som en stabil ersättare till Mikael Tellqvist. Anfallet ser bra ut med flera bra kedjor. Där saknas det absolut inte rutin, framförallt efter att man plockat in René Bourque som har över 700 NHL-matcher i bagaget.

8. Färjestad BK

Detta ser ut att bli ett mellanår för Färjestad. Det största tappet är utan tvekan Magnus Nygren som styrde deras backuppsättning och även var deras lagkapten. Målvaktssidan är stabil med Lars Haugen och Stefan Steen. Offensivt har man väldigt bra spets i bland annat Alexander Johansson och Joakim Nygård men laget saknar bredd. Börjar man få skadeproblem så kan det bli en mörk vinter i Karlstad men i övrigt så är spetsen imponerande och defensiven stabil.

7. HV71

Att HV71 råkar vara regerande mästare spelar inte så stor roll. Deras många spelartapp gör att truppen nästan är helt olik den som bärgade hem SM-guldet i våras. Det blir viktigt att unga Linus Söderström fortsätter att imponera på samma sätt som han gjorde ifjol om HV ska komma högre upp i tabellen. Trots tunga tapp finns där dock en del spännande nyförvärv. Inte minst i Sebastian Wännström och Victor Ejdsell. Men det känns som att många frågetecken behöver bli utropstecken om HV ska lyckas med en liknande säsong som förra säsongen.

6. Skellefteå AIK

Tror Skellefteå får en ganska liknande säsong jämfört med fjolåret och slutar på en sjätteplats. Målvakten Joni Ortio visade förra säsongen att han är en väldigt bra målvakt och kan komma att bli viktig för Skellefteå. Framförallt då backsidan har en del frågetecken och är det som oroar mig med Skellefteå. Offensivt har man några av ligans absolut bästa spelare i framförallt Joakim Lindström och Bud Holloway. Är backsidan bättre än vad jag tror så kan Skellefteå bli ett lag att räkna med i den absoluta toppen. Men eftersom det fortfarande är ett frågetecken placerar jag dem på en sjätteplats.

5. Brynäs IF

Med rutinerade Roger Melin som huvudtränare tror jag Brynäs kan göra en bra säsong återigen. Det tyngsta tappet är utan tvekan Oskar Lindblom som var en av ligans absolut bästa spelare förra säsongen. Man i övrigt har man kvar stora delar av sin kärna med bland annat Jesper Jensen och Kevin Clark. Man har även gjort några otroligt spännande nyförvärv i Aaron Palushaj och Louie Capurusso. Även målvaktssidan är bra med David Rautio och stortalangen Felix Sandström.

4. Linköping HC

Värvningen av Jonas Gustavsson kan vara en av de bästa i hela SHL. I honom får Linköping en riktigt bra målvakt som är mycket väl medveten om hur man vinner viktiga matcher. Lär vara bland seriens bästa målvakter. Hemvändaren Tony Mårtensson kommer från två bra säsonger i Lugano och bidrar även med viktig rutin. I värvningen av Derek Roy får Linköping en rutinerad center som också har varit mycket och vunnit en hel del på olika nivåer. Det som talar emot Linköping är att de har en del spelare som inte är garanterade succéer utan som riskerar att floppa. Bland annat Roy som kommer från en ganska svag säsong i KHL.

3. Växjö Lakers

En av Sveriges bästa målvakter är tillbaka i SHL! Växjös värvning av Viktor Fasth förbättrar laget något avsevärt. För att hjälpa Fasth plockade man också in den rutinerade backen Daniel Rahimi. Backsidan i övrigt är inte heller dålig och jag tror att den redan duktige Eric Martinsson kan ta ytterligare kliv den här säsongen. På forwardssidan däremot har man tappat en del jämfört med förra säsongen. Dennis Everberg och Emil Pettersson till exempel är ju inga dåliga spelare direkt. Emils bror Elias Pettersson ska däremot bli kul att följa.

2. Malmö Redhawks

Succén i slutspelet förra säsongen gav mersmak och jag tror verkligen Malmö blir att räkna med i år. Skånelaget har SHL:s bästa målvaktspar med Christopher Nihlstorp och Oscar Alsenfelt. Deras redan imponerande forwardssida har kryddats med spelare som Max Görtz och Daniel Zaar. Sedan har vi även värvningen av Andy Miele som jag tror kommer kunna ligga högt upp i SHL:s poängliga vid säsongens slut. Även om jag har tippat Malmö på en andraplats så blir jag inte chockad om man puttar ner Frölunda och vinner serien.

1.Frölunda HC

Min favorit till att vinna grundserien är alltså Frölunda. Johan Gustafsson i målet kommer backas upp av Johan Mattson som jag tror kan vara redo att ta över förstaspaden om Gustafsson börjar svaja. Pratar vi backar skulle jag kunna skriva en hel artikel om hur bra Rasmus Dahlin är och hur mycket jag ser fram emot att se honom under sin sista säsong i SHL innan han antagligen kommer hamna i Nordamerika. En redan bra forwardssida har också blivit förstärkt. Det ska bli kul att se vad Ryan Lasch kan åstadkomma nu när han är tillbaka i Frölunda. Jag blir inte förvånad om det blir guldfirande i Göteborg till våren.

Läs också:
Så tippar Tomas Hedlund säsongen 2017/2018>>>
Så tippar Robin Lennartsson säsongen 2017/2018>>>
Så tippar Erik Hansson säsongen 2017/2018>>>

Hur ser din tabell ut? Diskutera gärna!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN