HEDLUND: Varför agerar inte ligorna tillsammans?

 Fem klubbar har redan tagit sitt ansvar och stänger läktarna helt för publik, resten har inte gjort det. Varför agerar inte SDHL, SHL och Hockeyallsvenskan och tillsammans stänger läktarna? Det undrar Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika.

Smittspridningen i coronapandemin rusar i samhället, regeringen uppmanar invånarna i Sverige att så gott det går stanna hemma. Publiktaket ligger enligt vissa kvar på 300 åskådare på läktarna, klubbar öppnar loger och restauranger där det är annan lagstiftning. Allt för att kunna tjäna en extra krona och få in publik i arenan. Det är publik, vare sig de är på läktaren, i logen eller i restaurangen. De har samma väg till arenan, det är samma ansvar som gäller. Men de som kan kringgå lagen, böja på reglementet gör det.

Fem tar ansvar

När jag skriver denna har fem klubbar tagit ansvar, det betyder att fem klubbar av 14 i SHL och tre klubbar av tio i SDHL stoppar publik på sina matcher. Djurgården, Frölunda, Linköping, Luleå och Oskarshamn är de som tagit beslut utanför ligaorganisationerna.

De väntar inte heller på att de nya hårdare restriktionerna för samhället, då kommuniceras det att det fortfarande 300 sittande i publiken som gäller, om inte regionerna beslutar om annat. De fem klubbarna väntar inte till den 24 november, de agerar direkt. De visar att de fattat att det är allvar. De är inga nattklubbar på Stureplan som istället böjer på reglerna och har dagklubbar istället. Det handlar om det sunda förnuftet!

Min fråga går därför till ligaorganisationerna SDHL, SHL och Hockeyallsvenskan, varför gör ni inte gemensam sak och stängar varenda läktare? Ni kan till och med stänga för oss journalister och har intervjuer via mediakanalerna på hemsidorna. Det fungerade i Karjala Cup, det kan ju fungera i de svenska ligorna. Visst du får inte ställa de frågor du vill, du får inte en exklusiv intervju och så vidare. Men det är inte det viktiga nu!

Pausa ligorna

Jag är fortfarande inne på att ligorna ska pausas i två till tre veckor, kanske till och med året ut. Pausar man juniorligorna, kan man pausa seniorligorna. Man hinner spela klart innan ett eventuellt VM. Skippa landslagsuppehållen och kör ända in i kaklet. Spela play-in och kvartsfinaler i bäst av tre, semifinal och final i bäst av fem. Där tjänas det massor av dagar. Man kan också, om det kniper ta bort ett möte, så att lagen möts tre gånger i stället för fyra.

Det är en speciell och allvarlig situation som vi hamnat i och det kräver speciella åtgärder.

Ska ligorna stängas för nedflyttning? Min spontana tanke är att inte göra det alls. Om de ska stängas för nedflyttning ska uppflyttningen ändå finnas. 16 lag i SHL är rätt och kan bli extra hett, 14 lag i Hockeyallsvenskan är som vanligt och tolv lag i SDHL känns naturligt nu när ännu fler SHL-klubbar satsar på damverksamheten.

Vi måste alla hjälpas åt, vi måste alla ta det ansvar vi kan göra för att få stopp på den här pandemin. Därför ska vi hålla i och hålla ut, hur ont det än gör! Du kan älska och stötta ditt lag på avstånd!

Vad säger du?

Sedan krönikan skrevs har även Brynäs och HV71 beslutat att stänga arenan för publik.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio + elva =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN