Finaldags i SDHL – HV ställs mot Djurgården

Svensk damhockey kommer att få en ny mästare. Nu är det finaldags i SDHL och inget av HV71 och Djurgården har tidigare vunnit SM-Guld. Hockeybladet ger en guide inför finalen.

Det är finaldags i SDHL och Hockeybladet har till finalmatcherna mellan HV71 och Djurgården fått tag i HV71-spelarna Selma Aho och Maria Sjölin för att kolla av läget inför HV71:s största matchserie någonsin på damsidan.

Känslan magisk

Att ha gått till en SM-final är naturligtvis inte många förunnat, så den första frågan är ju lika självklar som klassisk. Hur känns det egentligen?

– Att veta att man har en SM-final framför sig är nog helt magisk. Att tillsammans med laget och alla runtomkring. Jag tänker på alla som jobbar kring oss, ledare, funktionärer. Att ihop få uppleva detta är såklart väldigt roligt, säger Maria Sjölin.

Speciellt att få inleda finalserien hemma i Kinnarps Arena är något som bägge spelarna verkligen ser fram emot.

– Det finns nog inget som slår känslan att få åka in på hemmaplan inför match och just i detta sammanhanget kommer det bli en upplevelse i sig, tycker Sjölin.

– Det kommer kännas häftigt och kommer säkert pirra lite extra i magen. Sen får vi hoppas på att det kommer mycket folk och stöttar oss under matchen. Det kommer bli stort, fyller Aho i på samma fråga.

Inga vinster mot Djurgården hittills

HV71 har haft det svårt mot Djurgården i SDHL under säsongen. Man har fortfarande inte slagit Stockholmslaget under ordinarie tid, en poäng på straffar har det blivit i ett bortamöte under slutet av november. Detta är dock något som HV-spelarna vill ändra på.

– Nej, någon vinst har det inte blivit mot dem under säsongen. Men det är hög tid att ändra på det. Jag tänker att vad som helst kan hända i en SM-final, det är historiskt för båda lagen att vara med om detta och utgå från det och ha tilltro till oss själva samtidigt ska vi vara ödmjuka till uppgiften, berättar Maria Sjölin.

Hur ska man då till slut stå som guldmedaljörer? Att slå Djurgården är som sagt inte en lätt uppgift, men räkna med att spelarna står full förberedda när pucken släpps. Sjölin berättar hur uppladdningen sett ut sen den magiska matchen i Luleå.

– Vi hade lite egen återhämtning igår eftersom vi kom hem med bussen runt 11 på förmiddagen på söndagen. Idag (måndag) tränar vi som vanligt och likadant imorgon. Det blir nog lite videoanalyser samtidigt som vi går in på detaljer och finslipar.

– Vi kommer kolla video innan träningar och självklart genom det försöka spräcka deras spel för att kunna ta dom i matcherna. Situationerna på video kommer vi sen ta med ut på isen och fortsätta förberedelserna där, säger Aho om hur laddningen ser ut.

Vill gå hela vägen

Hela laget är överens om att man absolut inte är nöjda med att ha tagit sig till final, man vill gå hela vägen. När frågan kommer om hur de jobbar för att inte känns sig belåtna över det man åstadkommit så kommer svaren snabbt.

– Vi har sagt att vi njuter lördag kväll och söndagen. Men sen är det back to work för att vara så förberedda som vi bara kan vara för finalmatcherna. Vi har pratat om att vi vill mer, att vi inte är nöjda ännu, säger Aho.

Sjölin är inne på samma linje.

– Efter vinsten i lördags så var vi väldigt glada, det tycker jag tillhör. Att man får visa sina känslor. Samtidigt vill vi absolut inte ta ut något i förskott utan nu ska vi gå hela vägen. Vi hade som sagt en lång bussresa hem, men det var nog den lättaste hittills.

Nu är det finaldags

Sista jag frågar är hur självförtroendet och känslan i laget är nu inför matcherna, och det är av naturliga skäl väldigt högt självförtroende som finns i laget. Men det är viktigt att fortsätta vara fokuserade.

– Ja, känslan i laget är väldigt bra just nu. Det är klart vi får självförtroende och det är bra men det gäller att fortsätta vara ödmjuk och fokuserad. Jag tycker att vi över hela säsongen vuxit närmare och speciellt i slutspelet, det är en riktigt bra stämning, positiv och mycket energi, avslutar Aho.

Fakta inför matchen
Tidigare möten
2016-09-21 Djurgården – HV71 5-1
2016-11-29 Djurgården – HV71 4-3 (Efter straffar)
2017-01-25 HV71 – Djurgården 1-4
2017-02-15 HV71 – Djurgården 0-1

Special teams (Grundserien)
HV71 PP 15.29 (4) DIF PP 13.70 (8)
HV71 BP 95.16 (1) DIF BP 87.59 (3)

Slutspel
HV71 PP 12.50 DIF PP 54.55
HV71 BP 92.86 Luleå BP 92.86

HV71
Saknade spelare

Interna poängligan i slutspelet
Fanny Rask – 6p (4+2)
Riikka Välilä – 6p (3+3)
Jenni Asserholt – 5p (2+3)
Anna Meixner – 3p (1+2)
Rosa Lindstedt- 2p (1+1)

Interna målvaktsligan:
Sabina Eriksson – 4 (Startat i 2) matcher 92.59% och 2.58 GAA
Jule Flötgen – 4 (Startat i 2) matcher 95.74% och 1.00 GAA

Finaldags i SDHL - HV ställs mot Djurgården
Saknade spelare


Interna poängligan i slutspelet
Tina Enström – 10p (2+8)
Josefine Jakobsen – 9p (3+6)
Andrea Dalen – 8p (6+2)
Rebecca Stenberg – 5p (3+2)
Hanna Olsson – 4p (4+0)

Interna målvaktsligan:
Lovisa Berntsson 5 matcher (Startat 5) 96.69% och 0.78 GAA
Agnes Åker 5 matcher (Inte startat någon) -% och – GAA

Se matchen
Kan du inte se matchen Live i Kinnarps Arena, ser du matchen på SVT Play.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN