Västervik – ett tippat bottenlag i toppen

Västervik IK är nykomlingarna som tagit HockeyAllsvenskan med storm. Laget ligger på en andraplats i tabellen efter halva säsongen och planerar inte att vika ner sig.
– Kul att det tippade bottenlaget ligger så högt upp, säger tränare Mattias Karlin till Hockeybladet.

Ishockeylaget från den lilla småländska sommarstaden Västervik tog sig aningen överraskande upp i HockeyAllsvenskan inför den här säsongen. På försäsongen besegrade man SHL-laget Karlskrona med hela 7-0 och har imponerat stort även i seriespelet. Man ligger för närvarande på en andraplats i tabellen med strax över halva grundseriesäsongen spelad. Detta efter att ha visat upp en spelstil med hög fart och hårt arbete.
– Det har gått bra från start. Lite oväntat i början. Man spelade som i ett rus och med känslan att inget kunde stoppa oss. Nu börjar man vänja sig lite mer, men alla matcher är jämna, säger lagkapten Dan Pettersson till Hockeybladet.

Säsongens överraskning

De blev nyligen utsedda till ”Säsongens största positiva överraskning” av panelen på HockeyAllsvenskan.se. Vad är det som ligger i grund för framgången?
– Alla i laget köper rollen de får utan gnäll. Man tillåts göra det man är bra på, säger Dan Pettersson.

Lagets tränare Mattias Karlin understryker det hårda jobbet som hans spelare lägger ner match efter match.
– Vi är ödmjuka och jobbar hårt. Vi finner enkla lösningar på ett bra sätt, säger han och fortsätter:
– Målet inför säsongen var att undvika plats 13 och 14, vilka innebär negativt kval. Sett till målsättningen har vi gjort det väldigt bra och kanske måste skriva om vissa punkter ifall vi fortsätter på den här nivån.

Positivt för staden

För en liten kommun som Västervik kan det vara ovärdeligt att få ett idrottslag på elitnivå. Lagkaptenen, som kom till laget för tre år sedan, ser en förändring i stadens hockeyintresse under de senaste åren.
– Innan visste jag knappt att Västervik hade ett hockeylag. När jag kom hit spelade vi i division 1 och hade väl kanske 600 personer på läktaren. Redan när vi tog oss till kvalet första gången steg intresset och nu känns det ännu större, säger han och fortsätter:
– Det är klart att det är mer intressant att se oss spela mot lite mer rikskända lag än lagen i division 1. Jag tror det betyder mycket för staden att ha ett starkt hockeylag.

Tränare Karlin är inne på samma spår.
– Jag både hoppas och tror att det betyder mycket för staden. Vi får mycket mer uppmärksamhet än vad vi fick innan, säger han till Hockeybladet.

Stressar inte

På frågan om var de tror att laget står om fem år är båda väldigt ödmjuka. De är överens om att det är bäst att skynda långsamt.
– Först och främst vill vi bli ett stabilt allsvenskt hockeylag, säger Karlin.

Lagkapten Pettersson håller med.
– Fem år känns som en lite för kort tid för att börja blicka mot SHL. Vi vill försöka bli ett stabilt topplag i Allsvenskan och lägga en bra grund. Det kan vara förödande att stressa och få övermod, men man måste alltid ha visionen. Annars har man inget att spela för, avslutar han.

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN