Tre beslut avkunnade från Disciplinnämnden

2
154

Det är inte bara i SHL som det verkar populärt att stänga av spelare. Nu har även tre spelare i HockeyAllsvenskan hamnat i onåd hos Disciplinnämnden.

Almtuna, Björklöven och Västerås har under dagen fått var sin spelare avstängd. Nedan följer vilka spelare samt motivering:

Almtunas Emil Larsson stängs av för abuse of officials och åläggs avstängning från och med den 29 december 2015 till och med den 8 januari 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller allt deltagande i tävling och uppvisning. Inklusive den automatiska avstängningen anses detta motsvara 2 matcher. 

Motivering från Disciplinnämnden:
Av utredningen framgår att Emil Larsson utdelade en knuff i bröstet på linjemannen i samband med att denna transporterade bort Emil Larsson från ett gruff.  Även om inget annat framgått än att knuffen varit lätt och snarare mer av karaktären bortstötande rörelse är det inte acceptabelt att fysiskt visa missnöje mot domare. Det leder regelmässigt till avstängning. Avstängningen kan dock stanna vid en tid som motsvarar 2 matcher, inklusive den match som följer automatiskt vid ett match penalty.

Björklövens Alex Hutchings åläggs böter för diving.

Motivering från Disciplinnämnden:
Domaren har i anmälan angett att Alex Hutchings fick en lätt kontakt i sidan varefter han förstärkte situationen och föll framlänges. Alex Hutchings har uppgett att han var trött och frustrerad efter ett långt byte och att han föll relativt lätt. Det var dock, enligt Hutchings, inte meningen att förstärka situationen.

Disciplinnämnden konstaterar att domaren haft god överblick över situationen och att filmsekvensen dessutom styrker uppgifterna i anmälan. Disciplinnämnden anser därför att Alex Hutchings förstärkt situationen på ett sådant sätt att han gjort sig skyldig till diving av sådan art att den bör föranleda ytterligare påföljd. Påföljden bör bestämmas till ett måttligt bötesstraff.”

Sist men inte minst har Västerås Juha Uotila fått sitt beslut och Västerås får klara sig utan sin back i 4+1 matcher.

Motivering från Disciplinnämnden:
”Anmälan: I första perioden får Moras spelare nr 8 Robin Johansson en passning i neutral zon någon meter ut från speakerbåset som han förlänger vidare ner i anfallszon och åker efter den. I höjd med tekningspunkten någon meter ut från sargen hinner Robin ikapp pucken och sträcker sig fram och stöter den vidare ner mot sarghörnet. Precis när han stött pucken får han en tackling av Västerås spelare nr 11, Juha Uotila, som kommer in snett från sidan glidandes med fart och träffar Robin med sin överarm. Tacklingen träffar Robin i huvudet. Robin utgår skadad.

Juha Uotila har uppgett i huvudsak följande: Han glider in i situationen med armbågen mot kroppen och har en normal position i tacklingsögonblicket. Motspelaren sträcker sig samtidigt efter pucken och blir väldigt låg. Allt detta sker inom loppet av en sekund, vilket gör det svårt att ändra sin kroppsposition.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden anser att det är utrett att Juha Uotila tacklat en motspelare i huvudet snett från sidan och att denne blivit skadad. Även om motspelaren är låg i tacklingsögonblicket fritar det inte Juha Uotila från ansvar i detta fall, utan tacklingen motiverar en avstängning. Däremot kan ett visst ansvar åläggas motspelaren att bättre förbereda sig på tacklingen, vilket påverkar straffvärdet i mildrande riktning. I försvårande riktning beaktar nämnden att Juha Uotila i september 2015 (ärende nr 36) ådömdes en avstängning motsvarande fyra matcher för en huvudtackling. Det rör sig alltså nu om återfall i en liknande förseelse förhållandevis kort tid efter förra avstängningen. Med hänsyn härtill finner nämnden att Juha Uotila ska vara avstängd en tid motsvarande fem matcher, varav en match omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. HockeyAllsvenskan.”

Kommentarer

Kommentarer

2 COMMENTS

  1. Rubriken är felaktig, Alex Hutchings fick böter – inte avstängning. Så, det borde ha stått: ”Två spelare blev avstängda och en fick böter”, ”Tre spelare fick disciplinstraff” eller något liknande.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.