SMÄLLEN: Kastas ur HockeyAllsvenskan

0
887
Foto: Bildbyrån

Kraven på elitlicens inom hockey och fotboll kritiseras ständigt. Nu är det på allvar. Ett lag i HockeyAllsvenskan klarar inte kraven. Nu kastas de ur serien.

Det svenska ishockeyförbundet gick för bara en stund ut med ett pressmeddelande angående IK Pantern i HockeyAllsvenskan. Där meddelade man att klubben flyttas ned från landets näst högsta serie.

”Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd för SHL och HockeyAllsvenskan har beslutat att IK Pantern flyttas ned från HockeyAllsvenskan.”

Sportsliga framgångar – ekonomiska problem

Trots att Pantern gick bra på isen, slutade fyra i grundserien och trea i kvalserien till direktkval till SHL, så klarar man inte de ekonomiska kraven från förbundet. Klubben hade inget eget kapital när man tog klivet upp i näst högsta serien från HockeyEttan, inför säsongen 15/16, vilket dock krävdes. Detta hade inte heller åtgärdats inför den senaste säsongen men Malmöklubben beviljades trots allt elitlicens återigen. Dock placerades man i ett så kallat kontrollår. Nu är det dock slut på nya chanser för IK Pantern.

Tvångsdegraderas omedelbart

Klubben lämnade emellertid in en handlingsplan och lovade ett återställt kapital till den 30 april 2017 med redovisning av komplett årsredovisning och revisionsberättelse skulle vara inne senast den 31 maj. Något sådant har dock inte kommit. Detta trots upprepade påminnelser. Efteråt ska klubben ha fått ytterligare en chans med förfallodatum den 14 juni men utan resultat. Idag, den 21 juni, prövade Licensnämnden Panterns elitlicens vid ett extrainsatt möte. Något som klubben meddelats tidigare och någon årsredovisning har inte kommit fram. IK Pantern beviljades idag inte elitlicens för spel i HockeyAllsvenskan kommande säsong och flyttas alltså ned i seriesystemet.

Fotnot: Pantern har till den 5 juli på sig att överklaga beslutet.

Utdrag ur Licensnämndens beslut angående IK Panterns deltagande i HockeyAllsvenskan säsongen 2017/2018, fattat vid extrainsatt möte den 21 juni 2017
”Pantern har inte inkommit med de handlingar som krävs enligt villkoren för spel i Hockeyallsvenskan, det vill säga en komplett årsredovisning med revisionsberättelse från auktoriserad revisor, som visar att kapitalet är återställt. Eftersom Pantern inte har visat att föreningen har återställt kapitalet ska föreningen nedflyttas i seriesystemet. Några särskilda skäl att frångå denna huvudregel finns inte”, skriver Licensnämnden i sin handling.
Kirsebergs ishall, Malmö

Nu är frågan: Vilken klubb tar Panterns plats i serien kommande säsong?
Kristianstad slutade på tredje plats, strax bakom uppflyttade Troja/Ljungby, i kvalserien mellan HockeyEttan och Allsvenskan och redan nedflyttade Västerås slutade fyra. Om VIK, som redan haft ekonomiska problem, inte kan ta platsen slutade sedan Huddinge på femte plats i kvalserien före Visby/Roma som slutade klart sist i kvalet.

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

4 × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.